Skocz do zawartości
Magya

Sposob na wykalibrowanie czujnikow temperatur w 8rda+

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedl mi do glowy taki pomysl - jak sprawdzic, czy odczyty z twoich czojnikow sa prawidlowe - otoz bierzemy zwykly termometr i wkladamy go do budy (kladziemy gdzies z boku). Wylaczamy kompa, idziemy spac - wszystko stygnie. Rano otwieramy bude i sprawdzamy jaka jest tam temperatura - na przyklad 22 stopnie. Wlaczamy komputer i wchodzimy do biosu, do pchealth i sprawdzamy temperature na motherboard). W POST mostki sie tak szybko nie nagrzewaja i przez jakies 20 sekund temperatura sie nie zmieni - roznica pomiedzy temperatura na termometrze a temperatura mostka powinna byc błędem. Na przykladzie - u mnie po wlaczeniu kompa temperatura na mostku to 21.5 stopnia, temperatura otoczenia 21,5 stopnia, temperatura na procu jakies 23 stopnie. Mam rev.1.1.

Myslicie ze to bedzie tak dzialalo ?.

Btw. Wlasnie krece proca:

athlon 1700XP @ 2000 mhz (166 x 12)

vcore -1,75

vdimm - 2,777

Xdream @ 4200

Teraz wlasnie jest stress primem'95 - temperatura proca: 42 stopnie

w idle bylo 38 stopni.

Ja tam jestem zadowolony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

magya -czy taki wysoki vcore jest Ci potrzebny do osiagniecia 166x12???

tyle to rock stable powinno byc na deflaucie tj.1,5v

niestety....

1,5V daje restart przy ladowaniu wingrozy. Tez mnie dziwi ze tak jest, bo byc tak nie powinno. No ale co zrobic ?. 1,5V wyrabial przy nizszych kreceniach, ale powyzej 2000 mhz nie chce isc na napieciu < 1,75.

Inna sprawa ze za cholere nie moge mu podac szyny 200 - po prostu jej nie przyjmuje i po restarcie przestawia sie automatycznie na 10 x 100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...