Ronni3T Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia Cześć, Na początku chciałbym się przywitać z wszystkimi użytkownikami tego forum. Jest to mój pierwszy post, także proszę o wyrozumiałość, jeśli już coś podobnego się pojawiło 🫣 Posiadam komputer jak z sygnaturki. Chciałbym się zapytać czy jest sens optymalizować timingi pamięci RAM, którą posiadam biorąc pod uwagę fakt, że korzystam z procesora X3D? Jeśli tak, to prosiłbym o wskazówki co mogę poprawić. Na początek garść informacji, które mogą pomóc. Pamięci po załadowaniu standardowego profilu EXPO / XMP działały, lecz niestety nie przechodziły testów stabilności w TestMem5. Dopiero po podniesieniu napięcia z standardowych 1,35V do 1,39V uzyskałem 100% stabilności przy domyślnych timingach z profilu EXPO (co chyba wróży dość źle jeśli chodzi o potencjał do podkręcania, ale może się mylę). BIOS nie wstaje powyżej 6000 MT/s, więc może udałoby się chociaż zacieśnić timingi? Na tę chwilę MEMCLK=UCLK 1:1. FCLK udało mi się ustabilizować na 2200MHZ przy VSOC=1,1V. Poniżej wrzucam zrzuty ekranu z testów i aktualne ustawienia z ZenTimings: Czy jest coś co warto byłoby zmienić, bądź poprawić aby uzyskać większą wydajność? Pozdrawiam ☺️ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...