Skocz do zawartości
KrakersQ

RAM dziwny problem ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam 32gb RAM G.SKILL 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 TZ5 Neo RGB, windows 11, ryzen 9,  MSI x870e tomahawk <najnowsza aktualizacja> ale coś dziwnego zauważyłem w menadżerze zadań gdyż mój RAM pokazuje 60% użycia przez CODA ale on używa raptem 8gb to jakie 60% ??? Normalnie w systemie i biosie jest widoczne 32gb. Czemu tak pokazuje ktoś mi to wytłumaczy ? 

hmmmm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, laidman napisał(a):

A masz wyłączoną integrę z procesora w biosie?

Bo jak nie to bios sam przypisuje jakąś ilość ramu dla integry. 

Nie wiem, jak to sprawdzić ? Zaraz poszukam to bardzo ciekawe zjawisko, patrzyłem u kuzyna i ma identycznie to by wychodziło, że każdy domyśle ma sporooo procent RAMU wykorzystywane na marne ? Zwłaszcza ci co mają tylko 16gb odczują, jakim cudem nigdzie o tym nie ma nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, KrakersQ napisał(a):

No to jest ustawione sortowanie od największych i razem wyjdzie może 10gb to jakie 60% z 32gb ?

Kliknij prawym na kolumnę "Pamięć" , przejdź do "Wartości zasobów", przejdź do "Pamięć" i zaznacz "Procent" to wtedy będziesz miał wartości procentowe zajętej pamięci przez wszystkie procesy .

kopia.jpg

Edytowane przez tomeks41
Dodanie pliku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, KrakersQ napisał(a):

Nie wiem, jak to sprawdzić ? Zaraz poszukam to bardzo ciekawe zjawisko, patrzyłem u kuzyna i ma identycznie to by wychodziło, że każdy domyśle ma sporooo procent RAMU wykorzystywane na marne ? Zwłaszcza ci co mają tylko 16gb odczują, jakim cudem nigdzie o tym nie ma nic.

U mnie to trzeba najpierw przełączyć na advanced zamiast EZ Mode.

Potem wejść w opcje Advanced->NB Mode i tam znajdziesz Primary Graphics a pod spodem Integrated Graphics i ile ramu przydziela. 

Ale to na Asusie u Ciebie może być troszkę inaczej ale podobnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź sobie w Monitorze zasobów, bo Menadżer zadań nie jest dokładny.
Np u mnie w wygląda to tak:
Dwie pierwsze pozycje są takie same, potem jakieś inne wpadają:
menadzervsmonitor.png.6bf392efe82ce4bd914e0db03fc35f3b.png
Na marginesie: mam 32GB RAM, ale za to fizycznie nie mam zintegrowanej grafiki.

Edytowane przez ipkiss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi