d3zet Opublikowano wczoraj o 12:58 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 12:58 Nie mam już pomysłu. Zakupiłem sobie soundbar na biurko, aby czasem coś tam zagrało. SAMSUNG HW-B450F. Ma on port HDMI ARC. Chciałem przez niego puścić dźwięk z PC, lecz ani przez płytę główną, ani przez GPU (4070 SUPER), nie jestem w stanie tego zrobić. Nie widać nigdzie urządzenia, nie da się nim sterować. Sterowniki od NVIDIA przeinstalowane, sterowniki dźwięku również. Brak urządzenia. Co może być przyczyną? Jak rozwiązać ten problem? Nawet poleciałem po nowy kabel, myślałem, że uszkodzony albo nie obsługuje HDMI ARC. Urządzenia nie ma w menadżerze, w panelu sterowania NVIDIA w zakładce SKONFIGURUJ CYFROWE AUDIO również nie widać aby urządzenie było podpięte pod HDMI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano wczoraj o 13:02 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 13:02 A tu widać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d3zet Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) Nie. OK. Chyba znalazłem problem. GPU nie wspiera czegoś takiego jak HDMI ARC, jedynie telewizory. Dobrze rozumiem? Istnieje jakaś przejściówka? Czy pozostaje mi wejście optyczne / bluetooth? Edytowane 21 godzin temu przez d3zet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu A monitor jak masz podłączony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d3zet Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu Przez Displayport. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Może w panelu karty graficznej musisz uruchomić drugie wyjście karty graficznej -klonowanie obrazu. Bo teraz HDMI jest może być wyłączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d3zet Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Niestety nie widzę takiej możliwośc i. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu A podłączałeś monitor po HDMI? Tak na próbę. Czy wtedy opcje dźwiękowe się pojawiają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d3zet Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu Pojawiają się i monitor AOC ma opcję listy - monitor lub brak dźwięku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funi Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Zaciekawił mnie ten temat Kabel podłączony z karty nvidia do soundbara i nie działa? po podłączeniu i kliknieciu wszystko inne nic sie nie dzieje? Aha i jaka płyta główna może tam będzie port optyczny? Ewentualnie dokup karte dzwiekową z portem optycznym albo podłącz przez bluetooth jak nic nie zadziała. Edytowane 17 godzin temu przez funi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Opublikowano 9 godzin temu ARC nie działa jak klasyczne „HDMI OUT” z karty graficznej – komputer nie wykryje soundbara jako monitor/audio sink, bo soundbar nie wystawia EDID (identyfikacji urządzenia wideo). Czyli → PC nie zobaczy go jako urządzenia audio, bo nie ma „ekranu” po drugiej stronie. Stąd brak w Menedżerze urządzeń, brak w panelu NVIDII, brak sterowania. Poprawić mnie jak się mylę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d3zet Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu 8 godzin temu, funi napisał(a): Zaciekawił mnie ten temat Kabel podłączony z karty nvidia do soundbara i nie działa? po podłączeniu i kliknieciu wszystko inne nic sie nie dzieje? Aha i jaka płyta główna może tam będzie port optyczny? Ewentualnie dokup karte dzwiekową z portem optycznym albo podłącz przez bluetooth jak nic nie zadziała. Nic się nie dzieje, zero reakcji, płyta nie ma optycznego, lecę przez BT ale miałem nadzieję na kabel. 😉 Aż takim audiofillem nie jestem aby brać specjalnie kartę dźwiękową aby było po kablu. Godzinę temu, P3ch napisał(a): ARC nie działa jak klasyczne „HDMI OUT” z karty graficznej – komputer nie wykryje soundbara jako monitor/audio sink, bo soundbar nie wystawia EDID (identyfikacji urządzenia wideo). Czyli → PC nie zobaczy go jako urządzenia audio, bo nie ma „ekranu” po drugiej stronie. Stąd brak w Menedżerze urządzeń, brak w panelu NVIDII, brak sterowania. Poprawić mnie jak się mylę. Właśnie do takich samych wniosków doszedłem. Pozostaje pewnie jakiś konwerter, ale chyba bez sensu jak BT działa znośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...