Skocz do zawartości
kamary

Problem z freezem komputera i crashem systemu gdy podłączone są 2 monitory RX 7800XT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Odkąd zakupiłem kartę graficzną Radeon RX 7800xt borykam sie z losowymi crashami systemu Windows 11 (czarny ekran i automatyczny restart komputera ), dzieje się to w losowych momentach głownie podczas oglądania yt i grania w gry komputerowe. Problem zaczyna sie gdy podłaczone sa 2 monitory do karty graficznej, główny LG 1440p 165hz i dodatkowy 1050p 60hz jakiś stary dell. Ostatnio zakupiłem nowy monitor 1440p 100hz który miał zastąpić starego della bo myślałem ze stary monitor powodował crashe ponieważ nie chciał "zaskoczyć" i musiałem manualnie stworzyć preset z 59Hz odświeżania w sterowniku :) Jakie było moje zdziwienie ze nic to nie dało :) . Przez kilka dni testowałem swój komputer z tylko jednym podłączonym monitorem (LG) i komputer nie crashował. Próbowałem wszystkiego od ustawiania szyn PCIe na starsze wersje, wyłączenie rebara, reinstalacje sterowników graficznych i nawet próba sterownika PRO (DDU też używałem) , testowanie stabilności RAMow przy użyciu memtesta, wymiane zasilacza na mocniejszy, aktualizowanie biosu do najnowszych wersji aż po czysta instalacje windowsa 11 z pendriva. Doszedłem nawet do etapu zamienienia się GPU z kolegą on dał mi RTX 4060 a ja mu mojego rx'a. RTX przez tydzień nie spowodował crasha komputera na dwóch monitorach a co w tym najdziwniejsze on też nie miał problemów z moim radeonem na dwoch monitorach u siebie !!! SPECYFKACJA MOJEGO PC: r5 7500f, B650 EAGLE AX, 2x16gb corsair DDR5 6000MT/s,  RX7800XT, zasilacz 550w gold (pożniej zmieniony na 850w gold i nic to nie dało), W11 PRO 24H2. Proszę o pomoc bo już naprawde nie mam pomysłów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi