Skocz do zawartości
NightRid3r

Montaż chłodzenia Thermalright

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym rozwiać swoje wątpliwości co do prawidłowego montażu chłodzenia Thermalright Phantom Spirit EVO. Czy przy montażu dwie główne śruby ze sprężynami wkręcamy równomiernie do czasu zatrzymania się aż skończy się gwint? Czy bezpieczniej dokręcać słabiej aż się nie będzie ruszało chłodzenie? Nie chcę żeby coś się wygięło ale żeby był prawidłowy nacisk. Płyta główna pod AM5.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

zasadniczo to jest tak obliczone że śruby powinieneś dokręcić do wyraźnego oporu czyli aż gwint sie skończy , czyli delikatnie równomiernie ale do końca , np. po 1 pełnym obrocie na stronę 

opcja np. na wyczucie , czyli do wyraźnego oporu , czy jesteś w stanie przykręcając dwie śruby przykręcić je równomiernie ,  nie wiem będziesz liczył obroty  , a na pewno docisk będzie równomierny ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

zasadniczo to jest tak obliczone że śruby powinieneś dokręcić do wyraźnego oporu czyli aż gwint sie skończy , czyli delikatnie równomiernie ale do końca , np. po 1 pełnym obrocie na stronę 

opcja np. na wyczucie , czyli do wyraźnego oporu , czy jesteś w stanie przykręcając dwie śruby przykręcić je równomiernie ,  nie wiem będziesz liczył obroty  , a na pewno docisk będzie równomierny ? 

Na wyczucie raczej ciężko bez wyciągania płyty głównej. Jak wyciągnięta to można tak mniej więcej określić ile są wkręcone śruby. Osobiście myślę, że przy am5 nie powinno się nic wygiąć kręcąc do końca gwintów ale wolałem się upewnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi