Predatorekk Opublikowano 22 Marca Zgłoś Opublikowano 22 Marca hej tak wyglada wynik w Time Spy,, co myślicie czy jest OK? coś inaczej podkręcić? https://ibb.co/B2f1r4Xx pozdro GPU: Vendor - Palit Microsystems Ltd. Clock frequency - 3 150 MHz (2 295 MHz) Average clock frequency - 3 077 MHz Memory clock frequency - 2 125 MHz (1 875 MHz) Average memory clock frequency - 2 125 MHz Average temperature - 64 °C FurMark - https://ibb.co/0jKqhzsN 4k Benchmark - 10052 pkt czy da się coś więcej ? a tak wygląda mój MSI afterburner i Curve Editor.. prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca halo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca Jak dla mnie wygląda w porządku, dużo wiecej z niego nie wyciśniesz, zresztą jak sam z czasem zrozumiesz to mija się z celem, takie mocne żyłowanie procesora. Jeśli byś chciał, to do testów mógłbyś ewentualnie ustawić na sztywno procesor, żeby nie zwalniał w czasie testu ale to da Ci parę punktów w 3D Marku ale jak dla mnie nie jest tego warte. Za to przy OC zawyżasz mocno pobór prądu a taki zestaw podczas obciążenia bierze spokojnie 500/600W, ja osobiście idę teraz w drugą stronę i staram się obniżyć pobór prądu bez straty wielu FPSów. Każdy musi zdecydować co dla niego ważniejsze. Osobiście uważam, że OC tego proca to pomyłka i że jedyna sensowna opcja to UV, chyba że koniecznie potrzebujesz mega dobrych wyników w testach. Na Defaultcie wszystko śmiga bez stresu, drobne optymalizacje pomagają jeszcze obniżyć temperaturę i pobór prądu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 27 Marca Zgłoś Opublikowano 27 Marca to znaczy ja zrobiłem undervolting tego procka na -25 wiec chyba chodzi na malym obciazeniu podobnie karta tez chodzi na 300W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 28 Marca Zgłoś Opublikowano 28 Marca 18 godzin temu, Predatorekk napisał(a): to znaczy ja zrobiłem undervolting tego procka na -25 wiec chyba chodzi na malym obciazeniu podobnie karta tez chodzi na 300W To tak nie działa, samo PBO CO -25 zmienisza tylko max Vcore, poza tym nie obniża ponadto poziomu poboru prądu, ja mam zasilacz podłączony do płyty dlatego HWInfo odczytuje czujniki zasilania i mogę dokładnie powiedzieć ile bierze w danym momencie prądu. Bez zabawy nie działa na małym obciążeniu i bierze średnio w idle cały zestaw około 150W, po tuningu mam tak 100W w idle. Pod obciążeniem jeśli nie ustawisz opcji oszczędzania cały zestaw brał u mnie 550W teraz jest to około 450W. Sam nie pamiętam już jakie to były ustawienia bo walczyłem z tym bardzo długo bo miałem we wszystkich grach krótkie freezy i walczyłem z tym długo, wyłączałem wszystko dotyczące oszczedzania energii potem znowu włączałem jak już znalazłem problem. Poczytaj trochę w necie które opcje oszczędzania energii są warte uruchomienia, ja dużo gadałem z GPT ale ten skur..el kłamie częściej niż mówi prawdę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 29 Marca Zgłoś Opublikowano 29 Marca w sumie masz prawie ten sam zestaw 1:1 co ja jaki wynik krecisz w 3Dmark? może się porównamy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca (edytowane) Zainstaluje znowu 3DMark'a i zrobie test dla Ciebie. Ale nie spodziewam się, że będzie wyższy niż u Ciebie, mam jakieś stare wyniki to miałem 9600 w speed way'u a time mark extreme 14600. Więc na pewno masz wyższe wyniki. A na bierzącą chwilę nie zależy mi na tych 5 FPS'ach. Edit: tak jak pamiętam, 9637 https://www.3dmark.com/3dm/154864530 Edytowane 30 Marca przez laidman 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca specjalnie kupiłem speedway 🙂 no i moja karte czyli ta sama co Ty masz wiec zrob sobie taki sam undervolting co ja Niższe temperatury lepsze wyniki 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca (edytowane) 17 minut temu, Predatorekk napisał(a): Niższe temperatury lepsze wyniki 🙂 Ja mam UV zrobione, tylko nie tak wysoko jak Ty, dla mnie wystarczy, mam 0,925v na 3000Mhz do działania 24/7 mi absolutnie wystarczy, tu w tescie masz 2,5 FPS wiecej, ja mam 96.37 fps, Ty masz 98.68 fps Poza tym masz wyższą temperature, bo ja mam w tescie max 50' stopni Ty na desktopie masz 57. Edit: a tu jeszcze time spy exteme 14 674 https://www.3dmark.com/3dm/154865449 Edytowane 30 Marca przez laidman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca spoko ciekawe myślisz żeby strzelić kartę na 0,925v na 3000Mhz? a ile na memory clock masz ? 🙂 dzięki za odpowiedź, a zrobilbyś test procka? może Cinebench R23? trwa niestety 10min ;/ na dektopie mam 44 teraz 😛 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2 minuty temu, Predatorekk napisał(a): spoko ciekawe myślisz żeby strzelić kartę na 0,925v na 3000Mhz? a ile na memory clock masz ? Mem Clock mam jak Ty +2000, sam musisz wiedzieć, jeśli u Ciebie śmiga na 1,00v na 3200 to możesz zostawić jak nie przeszkadzają Ci temperatury. Ja osobiście zauważam znaczny wzrost temperatur w obudowie jak karta przez dłuższy czas ma więcej niż 60 stopni, a że dużo gram to sytuacje kiedy jest ciepło zdarzają się dość często. Wtedy po prostu wszystko jest w środku dużo cieplejsze. Polecam Ci zarzucić HWinfo na stałe do zasobnika i sprawdzić jak wyglądają odczyty temperatur pozostałych kompenentów w obudowie. Nie to że narzekam na przewiew bo mam 3x14cm z przodu 1x14 z tyłu i AIO w konfiguracji push pull, więc przepływ powietrza jest wysoki. Mimo to największym źródłem ciepła jest grafika dlatego moim zdaniem trzeba tu iść trochę na kompromis, nie cisnąć za wysoko, żeby temperatury nie wskakiwały tak wysoko, bo wtedy pozostałe komponenty dłużej działają. A ja na bierzącą chwilę przy tych cenach nie mam zamiaru dodatkowo inwestować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca (edytowane) Dzięki za odpowiedź odpale 3dmark z HWmonitorem i wyślę zaraz plik z odczytem temperatur widzę że się na tym znasz to coś może uda się poprawić Edytowane 30 Marca przez Predatorekk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca o czyli podniosłeś mu do 5,5 GHz bo to na pewnoi nie jest na stocku ;> dzięki za fotkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca Godzinę temu, Predatorekk napisał(a): o czyli podniosłeś mu do 5,5 GHz bo to na pewnoi nie jest na stocku ;> dzięki za fotkę W życiu, nie kręcę proca ani trochę i mój też stabilny jest na max PBO CO -25. Skąd ten pomysł? Mogę zrobić jeszcze raz ze screenem z CPUZ, ale serio, proca nie kręcę. Raz dawno temu próbowałem, to przy 5.5Ghz wrzucił mi Vcore 1,45v i dałem sobie spokój. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca to fajna sztuka Ci się trafiła ja podniosłem o 200mhz zeby do 5,5 leciał w grze po 3 h grania temp 65C wiec spoko też chyba PBO CO -25 mam:) dobry wynik wykręciłeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 30 Marca Zgłoś Opublikowano 30 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, Predatorekk napisał(a): to fajna sztuka Ci się trafiła ja podniosłem o 200mhz zeby do 5,5 leciał w grze po 3 h grania temp 65C wiec spoko też chyba PBO CO -25 mam:) dobry wynik wykręciłeś Sorki ale nie rozumiem, przecież masz wyższy wynik... 23500 to dobry wynik? Czy Ty masz podkręcony z takim wynikiem? Jeśli masz taki wynik po OC to różnica musi leżeć gdzieś indziej, ja bym podejrzewał płytę, BIOS i wersję AGESA, ja mam najnowszy BIOS z AGESA ComboAM5 PI 1.3.0.0a. Muszę przyznać, że to jak do tej pory najstabilniejszy BIOS jaki miałem do tej płyty. A na jakiej płycie masz to posadzone? Edytowane 30 Marca przez laidman 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Ja mam na Aorus B850 ELITE ICE też mam najnowszy bios ale nic mi nie mówi AGESA ComboAM5 PI 1.3.0.0a. jak to zainstalować? mam to samo chłodzenie co TY jak coś 🙂 tak zrobiłem OC o te 200mhz i leci mi dobrze działa stąd ten wynik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca 55 minut temu, Predatorekk napisał(a): Ja mam na Aorus B850 ELITE ICE też mam najnowszy bios ale nic mi nie mówi AGESA ComboAM5 PI 1.3.0.0a. jak to zainstalować? Jeśli masz wersję F11a to tam AGESA jest już zaimplementowana. https://www.google.com/search?q=Co+to+jest+AGESA+na+platformie+AM5&ie=UTF-8 tu możesz doczytać co to jest. Czyli jednak różnica jest, masz Chipset B850 ja X870E, mówią że nie ma między nimi różnicy, ale może jednak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca masz core speed na 5424 ja to samo mam tylko po prostu podniosłem w biosie mu 200 zeby moze czesciej sie odpalali nie mam pojecia ale tak samo leca nasze procki te same wyniki spoko 🙂 dobre sztuki sie trafiły niektórzy maja mniejsze wyniki a jaka temp u Ciebie? mamy to samo chlodzenie to w sumie ostatnie co nas interesuje =D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca (edytowane) tak wyglądaja u mnie temperatury i zużycie prądu w BF6 w 4K wszystko na zabójcze DLSS jakość Edytowane 31 Marca przez Predatorekk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca (edytowane) 50 minut temu, Predatorekk napisał(a): masz core speed na 5424 podniosłem do testu, teraz mam znowu bez oc. jak dla mnie za ciepło. Podczas tego testu 78'max, normalnie mam w occt 68' Edytowane 31 Marca przez laidman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca aha 🙂 ok myślałem że masz tak na stocku spoko 🙂 a obczaj moje temp w bf6 ile masz w grach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia (edytowane) Tak wygląda u mnie po gdzinie BF6 A tu do tego HWinfo Edytowane 1 Kwietnia przez laidman 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia I jeszcze zen 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia spoko ja nie bede przesadzał wszystko w przedziale temp 60-70 jest giga chłodno normalnie ludzie zawsze mieli po ponad 80/85 i wszystko śmigało ale dziękuję Ci za liczne zdjęcia i rozmowę cieszmy się dobrym sprzętem 🙂 i aby do 6090 bo to mam w planie kupić na day1. jak tylko będzie możliwość zamawiania bo na pewno znowu będzie tak że po 3 miesiącach cena ponad 1000euro do góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia (edytowane) Do premiery 6090 to jeszcze dużo czasu zostało, ale też raczej będę uderzał w 6090 zamiast 6080. Nie wiem ile Twoja karta kosztowała ale moja kosztowała wiecej niż 1000€. Ale to na spokojnie, myślę, że szybciej będą nowe procesory na AM5 niż grafiki. Edytowane 1 Kwietnia przez laidman 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Predatorekk Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia to znaczy kupilem karte za 1200 euro 2 tygodnie temu jest spoko 🙂 ale 6090 wciagam bez pytań Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2 godziny temu, Predatorekk napisał(a): kupilem karte za 1200 euro 2 tygodnie temu Ja mam ją od stycznia, kupiłem na samym początku, jak był taki szał, dałem 200€ wiecej. Ale masz też wersję Gamerock? Bo to w porównaniu do mojego wcześniejszego 4070Ti to jest kolos. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...