Ragnor Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zbliża się październik i czas studiów :(, więc trzeba pomyśleć o nowym kompie, stary zostanie rodzinie :). Na razie myślę o takim zestawie: CPU: Athlon XP 1700+ (DLT3C) :) lub Barton 2500+ MoBo: Abit NF7-S RAM: 512 DDR 400Mhz TwinMos, na kościach M.tec lub TwinMos HDD: Barracuda 7200.7 120GB 8MB CDRW: Lite-On LTR-52327S (52/32/52) GPU: Leadtek WinFast GF4 Ti4200-8x A280LE TD-128 TUNER TV: MSI TV @nywhere To raczej się nie zmieni, ale pozostaje jeszcze sprawa monitora, cooler, obudowy i głośników. 1. Jeśli chodzi o monitor to planuje kupić LCD 15', pozostaje wybór firmy i modelu. Zastanawiam się nad NEC-em, oba modele w cenie 1699: -1560VM (25ms, kontrast 450:1, jasność 300, kąt widzenia 150/110, DVI-D) lub -1535Vi (6/19ms, reszta tak samo, tylko DVI-I oraz system sRGB i 6-axis color controler) Ale z tego co słyszałem niedrogie a całkiem dobre są też monitory NFren. 2. Co od coolera, to musi być on w stanie schłodzić mocno podkręconego proca, więc rozważam zakup Volcano 7+ lub jakiegoś miedzianego Titana. No chyba że znacie jakieś niegłośne a wydajne coolery :?: 3. Z budą mam największy problem. Początkowo myślałem nad zakupem jakiegoś ładnego Codegena i do niego zasilacza Chieftec 360 lub 420W. Ale po podliczeniu cen okazało się, że równie dobrze za nie wiele większe pieniądze, mogę kupić jedną z tańszych obudów Chieftec lub Antec. Z Antec to np. MidiTower Solution SLK3700AMB a z Chieftec to: TX-10-BD lub TA-10W. Wszystkie trzy sprzedawane są z zasilaczami, u Chiefteca są to 360W. Ale czy te zasilacze są tej samej firmy co obudowy :?: . Tzn. czy w obudowach Chieftec są 360W zasilacze Chieftec, a w Antec zasilacze Antec, czy może jakiś innych firm :?: 4. Co do głośników czekam na propozycje dobrych zestawów 2.1 w cenie max 150zł. Czekam na wszelkie porady, sugestie, uwagi. Pozdro RaGnoR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 ładny sprzecik zlorzyles co do glośnikow to w swojej cenie Creative 6.1 6700 (400zł dzwiek zajebisty) co do coolera to proponowal bym narazie najlepszy i najcichszy obecnie dostepny na rynku np.http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6926&sid=1 tylko sprawdz najpierw czy wejdzie na plytke i do niego wziol bym 2500+bartka i podkręcil napewno do 3200/3600+bartka. przy cichej pracy bo te 7+ to bardzo głosne są. Co do zasilacza to Chiefteca 360w sa wystarczająco wydajne a jesli chcesz 2.1 głosniki to tylko Creative. Nie wiem ile kosztuje ten Winfast ale pewnie (550-600)a nad Gainwardem Golden Sample myślałeś ,tez sa bardzo wydajne i bdb jakosc obrazu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6742&sid=1 ten tez jest dosc dobry ale głosny . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6069&sid=1 sprawdz sobie ten monitor . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 ładny sprzecik zlorzyles co do glośnikow to w swojej cenie Creative 6.1 6700 (400zł dzwiek zajebisty) co do coolera to proponowal bym narazie najlepszy i najcichszy obecnie dostepny na rynku np.http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6926&sid=1 tylko sprawdz najpierw czy wejdzie na plytke i do niego wziol bym 2500+bartka i podkręcil napewno do 3200/3600+bartka. przy cichej pracy bo te 7+ to bardzo głosne są. Co do zasilacza to Chiefteca 360w sa wystarczająco wydajne a jesli chcesz 2.1 głosniki to tylko Creative. Nie wiem ile kosztuje ten Winfast ale pewnie (550-600)a nad Gainwardem Golden Sample myślałeś ,tez sa bardzo wydajne i bdb jakosc obrazu. Głośniki to raczej tylko 2.1 bo za dużo miejsca w pokoju nie mam, a sprzęt może być często przewożony, a przy głośnikach 5.1 choć dają świetną jakość to jest trochę wiecej plątaniny kabli. No ten zalman jest całkiem całkiem ale ta cena, no trochę za dużo. Co do Gainwarda to cena jest o wiele większ i sądze, że nie ma co przepłacać, z tego co wiem ten WinFast bardzo dobrze się kręci, więc przy o/c osiągi będę nawet lepsze od gainwarda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 http://sirius.pl/product.php?action=info&a...=6069&sid=1 sprawdz sobie ten monitor . No monitor (Belinea 101725 ) ładny i do tego 17 cali a cena też przystępna 1800zł, tylko nie wiem jak się spisuje w live. Nie podali również czasu reakcji matrycy, czyżby coś ukrywali :?: :lol: A i nie ma złącza DVI, a przy korzystaniu z D-SUB jest wyraźny spadek jakości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 A jak jest zasilaczami w obudowach :?: Czy w obudowie np. Chieftec DX-01B-D-U ( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6067 ) znajduje się 360W zasilacz Chiefteca, czy jakieś innej firmy :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin_n Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 A powiedz mi jaki był by sens gdyby w obudowach Chiefteca były zasiłki codegena ? :lol: Oczywiście że w obudowie danego producnta [Antec i Chiefttec] znajduje się ich zasilacz. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 a propo coolera to polecam Zalmana CNPS7000ACu może i 199zł ale całkowita cisza i niesamowita wydajność no i ten wygląd... 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 A powiedz mi jaki był by sens gdyby w obudowach Chiefteca były zasiłki codegena ? :lol: Oczywiście że w obudowie danego producnta [Antec i Chiefttec] znajduje się ich zasilacz. pozdro No sensu żadnego by nie było, ale od kiedy to producenci kierują się zdrowym rozsądkiem i sensem :P . Toteż dla pewności wolałem spytać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 22 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2003 monitor: Eizo, iiiyama, samsung, nec ktorys z tych glosniki: logitecha z-640 cooler: volcano 7+ albo ten zalman co wyzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kittek Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 co do lcd, to ja bym bral iiyama co do coolera, to ja bym bral Tt volcano 11+ lub Cm Aero 7 (swoja droga ciekawe, czy by sie sprawdzil :) lub jesli zalezy ci na ciszy to zalmana 7000cu co do glosnikow, to ja bym bral jakies tracera, na pewno zmiescisz sie w 150zl, a jakosc dzwieku nie najgorsza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 23 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2003 monitor: Eizo, iiiyama, samsung, nec ktorys z tych glosniki: logitecha z-640 cooler: volcano 7+ albo ten zalman co wyzej. Te firmy rzeczywiście produkują najlepsze LCD, ale, zawsze musi byc jakieś ale :) : - Eizo: parametry bardzo dobre, czas reacji mały itp, ale cena każdej 15' grubo ponad 2000zł, jak dla mnie trochę za dużo - iiyama: nawet jest jeden ciekawy model AX3835UT (25ms, DVI,kont 400:1, 160/160) tylko co to za matryca MVA TFT, jak się spisuje :?: Większośc modeli iiyami ma matryce TN Wide Angel, a z pośród 15-tek tylko ta ma MVA. - Samsung: SM-152T Silver - NEC: ten producent ma najwiekszą ofertę 15-tek z DVI, które mona kupić już 1500zł, pod uwagę biorę te monitory: 1560NX, 1560VM (25ms, 450, 300, 150/110)i 1535Vi (6/19ms reszta tak samo +kabel DVI) Jak jest z czasem rekacji matrycy w przypadku monitora NEC 1535Vi :?: Czy czas podany przez producenta 6/19ms jest rzeczywistym całkowitym czasem reakcji matrycy, czy może tylko jedną z częścci składowych :?: Zetchnąl ktoś się z tym monitorem :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2003 Po dalszych przemyśleniach trochę zmieniłem konfiguracje, na dzień dzisiejszy wygląda to tak: CPU: Barton 2500+ MoBo: Soltek 75FRN2-L RAM: 256DDR 400Mhz TwinMos lub Kingston HDD: Barracuda 7200.7 120 2MB (ewentualnie z 8MB) lub WD o takich samych parametrach CDRW: Lite-On LTR-52327S (52/32/52) GPU: Leadtek WinFast GF4 Ti4200-8x A280LE TD-64 (lepiej się kręci od 128MBajtowej) TUNER: MSI TV @nywhere Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...