Skocz do zawartości
kucyk

Mam dylemat przy wyborze grafiki... Pomóżcie...

Rekomendowane odpowiedzi

Oto dwaj kandydaci:

1. GeForce4 Ti-4200-8x Gainward PowerPack! Ultra/650-8x TV / DVI

LINK

2. Radeon 9500 256-bit Sapphire 128MB DVI/tv box

LINK

I tu mam problem. Wydajność dx 8.1 przemawia za NV, wydajność 9.0 za ATI. Karta Radeon wygląda na bardziej przyszłościowy produkt...

Do tego dochodzi możliwość @9700, lecz zawsze istnieje ryzyko, że operacja się nie uda, a wtedy karta ta pozostanie w tyle za GF4...

I tu proszę was o pomoc, doradzcie co wybrać :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja za GF4Ti4200 bo świetnie się podkręci, chociaż radosław też.

jeśli chcesz grać w HL2 i Dooma3 to bierz radka, DX9 będzie potrzebny. jeśli jednak chcesz grać w dobre gry a nie przereklamowanego dooma to bierz GF4. rozejrzyj się jeszcze za GF4 produkcji prolinka, leadteka bo mogą być tańsze niż gainward a prolinki GF4 ludziska chwalą sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja za GF4Ti4200 bo świetnie się podkręci, chociaż radosław też.

jeśli chcesz grać w HL2 i Dooma3 to bierz radka, DX9 będzie potrzebny. jeśli jednak chcesz grać w dobre gry a nie przereklamowanego dooma to bierz GF4. rozejrzyj się jeszcze za GF4 produkcji prolinka, leadteka bo mogą być tańsze niż gainward a prolinki GF4 ludziska chwalą sobie.

No właśnie chciałbym kupić karte na której pogram sobie choćby w hl2. Wiem, że GF4 się świetnie kręci, ale choćby nie wiem jak podkręcony nie przebije Radka 9500 nawet nie zmodowanego na 9700 w aplikacjach wykorzystujących dx 9.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto dwaj kandydaci:

1. GeForce4 Ti-4200-8x Gainward PowerPack! Ultra/650-8x TV / DVI

LINK

2. Radeon 9500 256-bit Sapphire 128MB DVI/tv box

LINK

I tu mam problem. Wydajność dx 8.1 przemawia za NV, wydajność 9.0 za ATI. Karta Radeon wygląda na bardziej przyszłościowy produkt... 

Do tego dochodzi możliwość @9700, lecz zawsze istnieje ryzyko, że operacja się nie uda, a wtedy karta ta pozostanie w tyle za GF4... 

I tu proszę was o pomoc, doradzcie co wybrać  :cry:

o a co to czyzby kucyk sprzedawal swojego super hiper cool FX'a. A podobno to taka swietna karta :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o a co to czyzby kucyk sprzedawal swojego super hiper cool FX'a. A podobno to taka swietna karta  :lol:

Nigdy czegos takiego nie powiedziałem, sam sobie to wymyśliłeś. Za to powiedziałem, że zminiam FX-a po wakacjach i słowa dotrzymałem.

Ale i tak dalej będe upierał sie przy tym, że to low-end i jak na low-end jest to dobra karta.

P.S. Choć nie ma licznika to nie nabijaj sobie postów, pisząc nie na temat, aby tylko zaistnieć, do tego pisząc głupoty i opowiadając bajki nie z tego świata...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bym nie liczył na to że on będzie modowalny (ponieważ w komputroniku były sprzedawane selekcjonowane w 100%modowalne radki i z tego co wiem wszystkie już zostały wybrane i nie ma już modowalnych, ale to nieoficjalne info od jednego z pracowników...), ale i tak wziołbym radeona, 256bitowa szyna też swoje robi i będzie on wydajniejszy od Radeonów 9600 i 9600pro! Poszukaj testów na zagranicznych stronach, choć na nie przez wszystkich lubianym benchmarku też jest test...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, chyba jednak nie. Za 999zł mam Radeona9500@9700 z siriusa, który zmiata z ziemi 9500pro  :lol:  I to on chyba będzie tym którego kupie  8)

ehhee

1.zdecydowanie za mocno powiedziane

2.pod warunkiem ze sie po modzie nie bedzie sypał, szanse ze trafi sie na egzemplarz który bedzie przez wiele miesiecy chodził bezproblemowo -po rozmowach z wieloma uzytkownikami i tym co czytam w necie w tym na tweaku- oceniam na jakies 20%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz calkowicie nie wiem co mam kupic wiec podlocze sie do tego tematu. Mam max 600 zł ( wiencej kasy nie ukopie ) i mysle powaznie o gf ti 4200 leadteka ale nie wiem czy wersja 64 mb czy 128 czy jest jakas duza roznica miedzy obiema bo jak nie ma to 64 mb by wystarczylo.

Kolejna sprawa moze w tej cenie jakis Ati ale z tego co wiem trudno bedzie znalesc cos o podobnych mozliwosciach w tych granicach cenowych ( a moze sie myle ? ). R 9500 odpada bo mam za malo forsy. I fanie by bylo jak by miala dx 9 bo narazie to mnie trzyma przed kupnem gf ( ma tylko dx 8 :( ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, chyba jednak nie. Za 999zł mam Radeona9500@9700 z siriusa, który zmiata z ziemi 9500pro  :lol:  I to on chyba będzie tym którego kupie  8)

ehhee

1.zdecydowanie za mocno powiedziane

2.pod warunkiem ze sie po modzie nie bedzie sypał, szanse ze trafi sie na egzemplarz który bedzie przez wiele miesiecy chodził bezproblemowo -po rozmowach z wieloma uzytkownikami i tym co czytam w necie w tym na tweaku- oceniam na jakies 20%

Ad. 1

Czy ja wiem, że za mocno powiedziane. Wystarczą te cyferki specyfikacji i możliwości w poniższej tabelce:

Dołączona grafika

Ad.2

Karta jest zmodowana i sprawdzona przez sirius, więc się nie boje bo dostaje na nią normalną roczną gwarancję 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tabelka nie potrzebna-kazdy wie czym sie róznią poszczególne karty - w tym wypadku po udanym modzie szyną 256bit

gwara-jest -trudno zeby jej nie było-ale nie na moda, tzn nikt Ci nie uzna gwarancji jak po miesiacu okaze sie ze karta z jakis przyczyn nie wyrabia itp i chodzi tylko na ustawieniach 9500(no chyba ze sie myle-i gwara obejmuje rózniez to ze w przypadku wysypania sie "moda" karte wymieniają-ale wątpię)

ps.kupisz co zechcesz i absolutnie nie zamierzam Cie od tej decyzji odciagac-byc moze ten 9500@9700 bedzie chulał spox długi czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...