Skocz do zawartości
C3buś

P4 2.4 BOX

Rekomendowane odpowiedzi

Proc jak w tytule no i 49 stopni w IDLE i ok. 65 w stresie... No niby potrafią pracować do 75 stopni ale nie chcę się przekonać o tym ;) Przy 2.4@2.66 w idle jest 53 a w stresie koło 67. Chyba wymienię qlera :) Mam pytanie do użytkowników P 4: o ile stopni zmniejszyła się Wam temp. po zmianie coolera z boxowego na np. Zalmana? Mam go na oku,może sobie za 2 miechy qpie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: sproboj poprawic montowanie obecnego coolera. moze jakis nierozwazny czlowiek nalozyl za duzo pasty albo po prostu zle zalozyl coolera. coolery zalmana powinny dac spadek temp. wzgledem box'owego coolera. zalezy jeszcze, jaki model wybierzesz, kto go bedzie zakladal i jak to zrobi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tia... a moj p4 2,6 z ht grzeje sie w stressie do 70-75C , choc co prawda wytrzymuje rzekomo 95C -> tez nie chcialbym sie o tym przekonac:P ale teraz planuje zakup thermaltake volcano 7+ , po przeczytaniu recenzji ofcoz na ktorej roznica miedzy intelowskim boxowym coolerem i volcano 7+ wynosila w stressie 19C!!

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA płytach Abita znane są zawyżone temperatury w porównaniu do innych płyt.

Dzieje się tak dlatego, że ABit czyta temperaturę z jakiejś diosy w środku procesora i temperatuty są nawet o kilkanaście stopni wyższe niż na np. Asusie.

Cały problem jest opisany na forum.abit-usa.com .

P.S.

Ja kupuje Zalmana 7000 Cu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na boxowym coolerku na spodzie jest cos w stylu czarnego plastra... wiem ze to ma przewodzic cieplo ale  czy nie lepiej  by bylo to usunac i zeby procek bezp. stykal sie z radiatorem?

:arrow: lepiej usunac ten 'plaster' i zamiast niego zastosowac paste sylikonowa lub paste na bazie srebra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na boxowym coolerku na spodzie jest cos w stylu czarnego plastra... wiem ze to ma przewodzic cieplo ale  czy nie lepiej  by bylo to usunac i zeby procek bezp. stykal sie z radiatorem?

:arrow: lepiej usunac ten 'plaster' i zamiast niego zastosowac paste sylikonowa lub paste na bazie srebra.
JA stosuje narazie plaster ale niedługo kupuje tego Zalmana i Arctic Ceramique

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rout popytam się ludu, na giełdę się przejadę i wtedy będę miał jakiś zarys... Zalmany podobno rulezzzują więc qpno takiego qlera nie jest głupim pomysłem :) Zanim jednak zainwestuje w coolerka to pastą spróbuje. Jak w IDLE będzie koło 43 to poczekam do grudnia, a jak niewiele pomoże to boxowy cooler wylatuje z proca z szybkością światła :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Volcano 7+ podobno jest wydajnieszy od aero 7... Mi chodzi przede wszystkim o wydajność, na drugim miejscu głośność pracy. Co do wc: kompletnie się na tym nie znam, więc nie będe Ci doradzał. Na pevvno wezme dobrego coolerka, może w przyszłości w WC zainwestuje (jak Prescott'y wejdą :D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey

ja juz zamowilem volcano 7+.. najwyzej bede mial odkurzacz w budzie:P

z tego co patrzylem w siriusie to tylko zalman 7000cu pasuje na p4... reszta to amd i celinki.. ale moze sa jakies dodatkowe zaczepy do p4.. zalmanek fajny aczkolwiek troche przydrogi i troche malo obrotow ma czyli mniejsza wydajnosc:/ tak w ogole na dluzsza mete to ja zastanawiam sie nad wc-> nukleonem :P

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

esh... mam juz volcano 7+ i... [gluteus maximus]

przy 3k rpm temp nawet o 2* wyzsza niz w boxowym [ w idle]

przy 4,5k rpm temp min 53* a przy 6k rpm taka sama:([all w idle] chociaz taka wysoka temp moze byc przyczyna pasty , dalem 'silikonowego gluta' bo nigdzie nie moglem znalesc w miescie arctic ceramique czy arctic silver.. halas przy 3k rpm jest prawie nieslyszalny [ja przynajmniej nie slysze bo mi zasilacz zaglusza] przy 4,5k rpm jest jak suszarka slyszana z 2m a przy 6k rpm jest jak suszarka z bardzo bliska:P a wiec... nie polecam volcano 7+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi