Skocz do zawartości
wako

EPOX 8k9a + ddr400 = ??

Rekomendowane odpowiedzi

"dorwałem" niezla okazje-pamieci ddr 400 (noname, oem) za 389zl... w siriusie za prawie ta sama cene (385zl) dostepne sa moduly noname,333MHz... w wypadku zakupu ddr400 polaczylbym jeden modul 333MHz (256MB) z 512 MB 400...

pytanie 1:

czy ktos na tej wlasnie plycie glownej uzyl pamieci o takiej szybkosci??

pytanie 2:

czy nie strace w ten sposob stabilnosci systemu??

pytanie 3:

czy plyta posiada wsparcie dla tego rodzaju pamieci... wydaje sie to moze glupie - ale na stronach epoxa - us i uk sa informacje, ktore ze soba sie nie zgadzaja...

EPOX 8k9a (US) http://web.epox.com/html/motherboard.asp?p...=EP-8K9A&lang=1

EPOX 8k9ai (UK) http://www.epox.org/products/mainboards/8k9ai/

na stronie amerykanskiej sa informacje takie same jak o 8k9a... czyli raczej nie roznia sie znaczaco jezeli chodzi o rodzaj obslugiwanych pamieci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem co prawda, ze odswiezam stary temat, ale moze wlascicieli plyty 8k9a zaciekawi informacja o owych RAMach 400MHz... gdy odpalilem kompa plyta ustawila mi (By SPD) je na predkosc...266MHz i rozpoznawala je jako PC2100... na szczescie w biose znalazlem funkcje dzieki ktorej moglem zmienic predkosc na 400, wiec jezeli bedziecie miec podobny problem wystarczy samemu skonfigurowac w biosie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, opisze sytuacje jak to wyglada u mnie: (plyta 8K9AI i Barton2500+)

Wymieniliem okazjonalnie 256MB 333MHz (na kosciach elixir) na 256MB 400MHz Twinmos'a (m-tec).

Po odpaleniu na FSB 166 (DDR 333) memtest sypie strasznie bledami. Przy takim ustawieniu nie mam

mozliwosci wybrania w biosie opcji by spd na DDR 400 (tylko na 333).

Gdy jednak zmniejsze FSB na 133, pamieci automatycznie ustawiaja mi ie na 400MHz i wszystko chodzi

bez zadnego problemu.

Czyli generalnie jak pamieci chodza na 400MHz to wszystko jest ok, jak na 333 to sypia bledami.

Mial ktos moze podobny problem?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...