Skocz do zawartości
Kwiecień

Jak rozpoznać czy membrany w Altusach były wymieniane??

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio wymienialem w glosnikach wysokotonowych i nie udalo mi sie przylutowac tak jak fabrycznie wiec sadze ze raczej zauwazysz czy byly wymieniane.

Aha wymienialem dlatego bo spaliłem ostatnio na technics SU A700 mk3 2x 55 przy 8 ohm :D :D przy wylaczonym korektorze i wstawilem sobie teraz te mocniejsze i jest o niebo lepiej w porownaniu do fabrycznych wiec polecam wstawic mocniejsze (koszt 25zł za 2 sztuki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio wymienialem w glosnikach wysokotonowych i nie udalo mi sie przylutowac tak jak fabrycznie wiec sadze ze raczej zauwazysz czy byly wymieniane.

Aha wymienialem dlatego bo spaliłem ostatnio na technics SU A700 mk3 2x 55 przy 8 ohm  :D  :D przy wylaczonym korektorze i wstawilem sobie teraz te mocniejsze i jest o niebo lepiej w porownaniu do fabrycznych wiec polecam wstawic mocniejsze (koszt 25zł za 2 sztuki)

Wymieniales membrane w gwizdku wysokotonowym ? (toz to ma moze ze 20mm :) - spryciarz z Ciebie i na dodatek metoda lutownicza - hmm - przyznam ze sie z tym nie spotkalem :).

Poza tym skoro piszesz ze je spaliles, to co niby mialbys spalic - membrane ? :lol: Chyba raczej cewke ! - a jesli juz cewke to w tubie jest ona chlodzona ferrofluidem wiec raczej nierozbieralna.

Z reguly w Altusach regeneruje sie wlasnie membrany basowe. Bo albo w papierze zrobila sie dziura albo pianka (resor) sie wykruszyla. No i uzywa sie do tego kleju a nie lutu. Jesli ktos ma wprawe to praktycznie nie bedzie widac roznicy - wazne zeby przykleic to idealnie symetrycznie bo inaczej bedzie nieprzyjemny dzwiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha wymienialem dlatego bo spaliłem ostatnio na technics SU A700 mk3 2x 55 przy 8 ohm  :D  :D przy wylaczonym korektorze i wstawilem sobie teraz te mocniejsze i jest o niebo lepiej w porownaniu do fabrycznych wiec polecam wstawic mocniejsze (koszt 25zł za 2 sztuki)

Wymieniales membrane w gwizdku wysokotonowym ? (toz to ma moze ze 20mm :) - spryciarz z Ciebie i na dodatek metoda lutownicza - hmm - przyznam ze sie z tym nie spotkalem :).

Poza tym skoro piszesz ze je spaliles, to co niby mialbys spalic - membrane ? :lol: Chyba raczej cewke ! - a jesli juz cewke to w tubie jest ona chlodzona ferrofluidem wiec raczej nierozbieralna.

Z reguly w Altusach regeneruje sie wlasnie membrany basowe. Bo albo w papierze zrobila sie dziura albo pianka (resor) sie wykruszyla. No i uzywa sie do tego kleju a nie lutu. Jesli ktos ma wprawe to praktycznie nie bedzie widac roznicy - wazne zeby przykleic to idealnie symetrycznie bo inaczej bedzie nieprzyjemny dzwiek.

To moze sprostowanie: wymieniłem cewke, czy jak to sie nazywa, ludzie roznie to nazywają (sklep elektroniczny, koszt 12 polskich złotówek za sztuke=24 pln komplet :)

Rozkreciłem tuby, wylutowałem stare, spalone i przylutowalem nowe, zakrecilem tubki wlaczylem i cyka jeszcze lepiej, zadna technologia :) wiec w czym problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiekszosc oryginalnych kolumienek ma gabke bardzo miekka i takiego samego koloru jak membrana (tak jest przynajmniej w moich new mildtonach) natomiast w wymienianych membranach gabka jest twarda i zwykle innego koloru niz sama membrana (wiem bo wymienialem juz kilka sztuk)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm jakbyz zapodął foto to bym ci powiedział, jasniejszy resor górny był w Altonach z teog co pamiętam, w każdym razie zobacz jak przyklejona jest kopółka, cyz nie ma gdzieś śladów kleju dokoła, czy jest ona zalana po bokach równo czy niechlujnie, no i przedewszystkim sprawdź połaczenie membrany z karkasem, jezeli było grzebane napewno będzie widać aa no i jest jeszcze 1 sposób, jak ktoś nierówno wkleił membrane to 4 palcami ponaciskaj ją równomiernie, jezeli wszystko jest ok to będzie cicho a jezeli jest zle wklejona membrana to będzie lekko charczeć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...