salomon Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 Mam takie pytanie, swoja siec mam juz od 3 lat, czesc kabli to 4 żyłowe lub standardowe skrętki 8 żył. Ostatnio kupił switcha i na obydwu rodzaj kabli pokazuje mi switch za działa na 100MB. Pisze tego posta bo ktos mi powiedział ostanio że tylko na 8 żyłach osiagne te 100 MB. a mam tez karte seciowe w ktorej sa tylko 4 druciki 1,2,3,6 i jest napisane ze obsluguje 10/100MB, wiec sam juz nie wiem. dochodząc do sedna sprawy. Kolega chce założyc sieć, na osiedlu domków jedno rodzinnych wiec nie obejdzie sie bez kabli na zewnątrz i posiada dość duża ilość kabla 4 żyłowego(od tepsy) wiec co jest lepiej kupic hub czy switch (bedą 3). Chodzi o szybkosc połączenie i któro rozwiązanie jest lepsze ..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 oczywiscie switche ;) co do kabla..... 100Mb/s chodzi i tak i tak na 4 zylach ;) gorzej z 1 000 Mb/s :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salomon Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 a jeszce pytanie co do switcha, potrzebuje 5 portowego, wiem ze nie ma dobrych a zarazem tachich :) ale co polecacie z własnej praktyki. Ja używam ovislinka no i w sumie nie narzekam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldwinc Opublikowano 7 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2003 z najtanszych to Lantech... od 5 miesiecy ani z dwoma 8'kami i jedna 5'ka zadnych problemow... dodatkow ta 5 dziala na linku 175m na 100Mb/s bez zadnego 'ale' :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirhel Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 tanszy chyba jest jednak switch Eusso(bo tanszych na cenniku hurtowym nie widze) sam mam taki tylko 8port i dziala bez zadnych komplikacji od 8 miechow.....nie polecam tylko hubow tej firmy - straszna PADAKA! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...