BRANDI Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Witam! Pod jeden kotroler na jednej taśmie mam podpiętą nagrywarę /MASTER/ i dvd /SLAVE/. DVD działa bez problemu natomiast nagrywara wogóle nie chce działać, tzn.czyta płytki ale nie chce nagrywać-zwalnia i przspiesza. Jak odłączę DVD/SLAVE/ to nagrywara nagrywa bez problemu? Dlaczego tak się dzije?Przecież urządzenia mam na przenian SLAVE/MASTER a mimo to nagrywara nie działa poprawnie na jednej taśmie z dvd? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Sprubuj zmienić , puśc cdrw na slave w dvd na master.Ja mam tak jak napisałęś i niema problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Mam tak: Kontroler 1: -dvd /SLAVE/ -cdrw /MASTER/ Kontroler 2: -dysk tw. /MASTER/ Jak podłączę dvd pod taśmę z dyskiem tw.( kontroler 2) to nagrywara działa bez problemu(kontroler 1). Aha! Czy ma to jakieś znaczenie,gdy do dysku podłączone jest np.DVD czy lepiej żeby dysk pracował na jednym kontrolerze,a dvd/cdrw na drugim? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Lepiej, żeby dysk był osobno - na jednym kablu możesz mieć urządzenia działające tylko w jednym trybie, czyli dla cdrw i dvd będzie to maksymalnie udma 33 co zwolni pracę dysku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kittek Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 a moze cos z kablem? sproboj wymienic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Jutro będę miał nowy kabel więc to sprawdzę! ...a czy jest wszystko jedno gdy nagrywarka będzie jako SLAVE, czy lepiej ją dać na MASTER ? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kittek Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Jutro będę miał nowy kabel więc to sprawdzę! ...a czy jest wszystko jedno gdy nagrywarka będzie jako SLAVE, czy lepiej ją dać na MASTER ? :? naped cd to naped cd, nie ma to zadnego wplywu na cokolwiek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 Jutro będę miał nowy kabel więc to sprawdzę! ...a czy jest wszystko jedno gdy nagrywarka będzie jako SLAVE, czy lepiej ją dać na MASTER ? :? naped cd to naped cd, nie ma to zadnego wplywu na cokolwiek Czyli wszystko jedno gdzie dam SLAVE a gdzie MASTER? Ważne żeby dysk pracował osobno- tak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker_24 Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 a nie powinien być HDD na pierwszym kontrolerze (kanale) a na drugim cd-rw jako master a vd slave -ustaw dobrze zworki stery od ide wgrałeś :)) taśma sprawdzona? parametry dma lub pio sprawdzaleś jakie są stare te napędy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 a nie powinien być HDD na pierwszym kontrolerze (kanale) a na drugim cd-rw jako master a vd slave -ustaw dobrze zworki stery od ide wgrałeś :)) taśma sprawdzona? parametry dma lub pio sprawdzaleś jakie są stare te napędy ? W instrukcji ma napisane cos takiego: IDE2: ATA IDE connectors: IDE1: Orient the red on the IDE Flat Cable to Pin1. Nie wiem czy dysku tw. nie powinienem podpiąć pod IDE2 bo mam go na IDE1-tym bliżej rantu płyty??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker_24 Opublikowano 8 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2003 przeglądałem manuala twojej płyty i IDE1 jest bliżej krawędzi płyty głównej Tam więc podłącz taśmę z dyskiem twardym, tylko pamiętaj o kolorach- niebieska? wtyczka na taśmie 80 żyłowej zawsze do płyty głównej!!! czarna do twardego dysku. Cd-rw i dvd do IDE2 i musi działać jeżeli wszystko pozostałe jest ok.Pozdrowienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 ide1 czy 2 nie ma znaczenia...(pomijając fakt bootowania) tak samo jak master/slave przy napędach. Ale pokombinuj bo teoria to jedno a praktyka drugie - może te napędy się bardzo nie lubią, ale zamienić master/slava jest łatwo więc sprawdz. "IDE2: ATA IDE connectors: IDE1: Orient the red on the IDE Flat Cable to Pin1. " to oznacza abyś czerwony przewod podpinał po strone pierwszego pinu....(jest opisany na płycie) Nie wiem czy nie rozumiałeś czy tylko napisałeś, że nic więcej w instrukcji nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...