Skocz do zawartości
Fireman

Dwa IP jeden system...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam nastpujący problem:

musze wykonac takowe zadanie:

1. mam system operacyjny np. win98

2. "uruchamiam" sieć tzn. drivery, protokoły itd.

3. ustawiam "na sztywno" adres ip

4. i teraz głowne zadanie: w jaki sposób stworzyć menu wyświetlające się podczas startu systemu operacyjnego, gdzie wybór jednej z pozycji uruchamia komputer z danym adresem ip, a kolejna pozycja uruchamia kompa juz z innym adresem ip

Wymyśliłem już teorie z profilami sprzętowymi jednakże adres IP jest kojarzony w systemie z określoną kartą sieciową (a właściwie jej sterownikiem), i tak w każdym profilu adres ip sie nie zmienia jest stały dla danej sieciówki.

prosze o wszelkie pomysły z góry dzięki za pomoc. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dwie rady.

1) routery niektóre potrafią manipulować ip ale to kosztuje...

2) wsadź sobie dwie sieciówki do kompa - może zadziała ale nie gwarantuje, wiem że mogą być dwie naraz ale czy to będzie to o co ci chodzi to nie wiem...

hmm, pomagam tyle ile moge.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o takie cosik siadasz przy kompie podlaczonym do lana i mam tera zrobic to co wyzej opisalem, zadanie do wykonania na zajeciach TI :)

stawka ocena Cel.

jak to zrobic kurcze byc moze sęk tej pracy tkwi w tym ze sie nie da tego zrobic? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie znam soie zupelnie na tym ale czy nie istnieje jakas mozliwosc z poziomu DOSa to zaltwic (boot menu) ??

dokładnie ale jak, trzeba znać parametry dla plików wsadowych albo co nie wiem, dzis ostatnia noc na rozwiklanie problemu... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi