Skocz do zawartości
Kittek

CoolerMaster Aero Blower - przyspieszanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy da sie w jakiś sposób zwiększyć obroty tego coolera? Np. przez jakieś drobne modyfikacje/lutowanie/łączenie/rozdzielanie kabelków? Standardowo wentylator działa na 1900 obr./min., a ja np. chciałbym żeby chodził na max. obrotach [w aero 7/4/lite taki wentyl (tylko, że 70x70mm) ma potencjometr i regulacje obrotów do 4800 na min.]. Czy da sie jakoś tak to zmajstrować :wink: zeby ten też chodził na 4800 obr., albo chociaż trochę szybciej niż 1900 obr./min. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co mi woadomo to wszysteki te wentyle ala aero sa na bazie jedenj i tejsamej skorupy nawet ta w w ktorej jest regulacja obrotow od 1900-3500 obr/min w praktyce pomiar wskazywal 1700-3700 obr/min tak wiec w calej tej malutkiej elektornice pod silniczkiem musi byc wlutowany na stale jeden rezystor ktory jest wlutowany tam dzie typowo wlutowany jest potencjomet taki jak w AERO V7+ ASB-V73 ktory taktuje zegar kluczy sterujacych uzwojeniem wiatraczka (bo wszysteki te wentyle to sa zasialnie bez wyjatku silnikami krokowymi) Pytanie po kiego wafla zwiekszac oborty takiego wentyla ... czy jestes pewien ze chcesz uslyszec ten ryk ??? ten wentyl na max obrotach wyje jak zażynana świnia to jest okolo 40dB, tak samo glosno chodzi mi odkurzacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z panem wyzej - W ogole taki typ wentylatowo jest tak zadko stosowany bo przy malych obrotach jest cichy ale transwportuje tez malo powietrza (w przypadku blowera jest to cos kolo 11CFM - czyli wartosc znikowma) na najwyzszych obrotach wentylator ten bedzie prezentowal wydajnosc samrt fana (lub 2) od termalake (na najnizszych obrotach) ale bedzie od niego o niebo glosniejszy... Sama idea jest troche bez sensu ja mam kilka wentylatorow tego typu (nawet jeden siedzi u mnie w budzie) ale sa one metalowe i sa dlugie (siedzi u mnie w miejscu kart pci i zakrywa caly otwor) - ale wydajnosc tych konstrukcji jest znikoma gdy sa one ciche (a moj komp do takich chwilowo nie nalzey :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi