Skocz do zawartości
Dr.Crash

Płyta Epox 8k3a+.Aż tak źle?

Rekomendowane odpowiedzi

Sluchaj co ci mowia w sklepie dalej do bedziesz mial kompa z P4 2,2GHz i GF2MX200 o nazwie ExtremeGraphic :P .

Plyta nie ma problemow z kontrolerami, a jedynie przy FSB powyzej 166MHz ma nienajwyzsza wydajnosc-poczytaj sobie chocby moje recki a zobaczysz o co chodzi (kwestia BIOSu). Podobne problemy ma Asus i w tym wzgeldzie nie jest wiele lepszy. Jedynie dla Abita udalo sie ten problem rozwiazac. Szczegolu juz jutro na TPC-powinan ukazac sie recka plytek Abita na KT333.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki ktory Asus ma problem z wysokim FSB ? ?????

Nie chodzi mi o problem z wysokim FSB, a o wydajnosc przy magistrali powyzej 166MHz ktora jest tak samo marna jak u Epoxa

A tak zapytam, ktory Epox ma problem z wysokimi FSB :wink: bo ja tymi plytami bawie sie od roku i jakos sie nie spotkalem 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki ktory Asus ma problem z wysokim FSB ? ?????

Nie chodzi mi o problem z wysokim FSB, a o wydajnosc przy magistrali powyzej 166MHz ktora jest tak samo marna jak u Epoxa

Jezeli chodzi tobie o wydajnosc np pamieci to ja na swoim fsb mam prawie 2500 w Sisoft Sandrze , wszystkie wyniki sa znacznie lepsze (lub conajmniej zauwazalne ) na 175 mHz niz na 166Mhz . Testy robilem na biosie 1007 .

Niedlugo kupie nowego Athlona i Samsunga kosci i polece na 2cl , mysle ze bedzie jeszcze lepiej .

Pozdrawiam Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi tobie o wydajnosc np pamieci to ja na swoim fsb mam prawie 2500 w Sisoft Sandrze , wszystkie wyniki sa znacznie lepsze (lub conajmniej zauwazalne ) na 175 mHz niz na 166Mhz  . Testy robilem na biosie 1007 .

Niedlugo kupie nowego Athlona i Samsunga kosci i polece na 2cl , mysle ze bedzie jeszcze lepiej . 

Pozdrawiam Arek

Hehe ale sypnales. Naprawde masz lepsze wynika na 175MHz niz na 166? :D Jak to zrobiles? Ja na 200MHz mam jeszcze lepsze niz ty na 175 :wink:

Sprawdz sobie ile masz REALNEJ wydajnosci na taktowaniu 133/166 a potem 166/166 i moge ci powiedzic ze roznicy nie bedzie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....a jesli juz bedzie to tylko dlatego ze Asus naprawil blad. Na BIOSie 1006 na ktorym ja robilem testy plyta zachowywala sie tak samo jak EPoX. Skoro to ewntualnie poprawili u Asusa to znaczy ze to wina BIOSu, a to z kolei oznacza ze tak samo jest u EPoXa - czyli jednak ze jest zwalona komunikaca z pamiecia z powodu BIOSu, a nie konstrukcji czegokolwiek.

Po za tym odroznijcie jedno sformuowanie-kontroler pamieci-jest to takie cos co zajmuje 1/3 powierzchni mostka polnocnego i jest identyczne we wszystkich chipsetach KT333-niealeznie czy zamontowanego na Asusie, Abit, MSI czy innym cholerstwie. To jest montowane w chipsecie, a nie "plycie".

Roznice w osiagach nie wynikaja "ze zwalonego kontrolera pamieci" ale od ukladu sciezek sygnalowych - im glupiej zaprojektowane tym gorsze musza byc timingi BIOSu- wlasnie od tego zalezy glownie wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz sobie ile masz REALNEJ wydajnosci na taktowaniu 133/166 a potem 166/166 i moge ci powiedzic ze roznicy nie bedzie :wink:

Oki bedzie roznica ,ale niewielka . Tyle ze im nowszy bios ,te wyniki sa coraz lepsze . Zreszta mam te wyniki gdzies , wazne aby szyna Pci byla taktowana 35 MHz i tyle , dzieki czemu moge sobie pracowac na takim FSB spokojnie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki bedzie roznica ,ale niewielka . Tyle ze im nowszy  bios ,te wyniki sa coraz lepsze . Zreszta mam te wyniki gdzies , wazne aby szyna Pci byla taktowana 35 MHz i tyle , dzieki czemu moge sobie pracowac na takim FSB spokojnie .

No wlasnie. A oto chodzi ze roznica miedzy 133/166 a 166/166 powinna byc, a nie wykazuja jej ani EPoX ani Asus. Tylko Abit sie postaral.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki bedzie roznica ,ale niewielka . Tyle ze im nowszy  bios ,te wyniki sa coraz lepsze . Zreszta mam te wyniki gdzies , wazne aby szyna Pci byla taktowana 35 MHz i tyle , dzieki czemu moge sobie pracowac na takim FSB spokojnie .

No wlasnie. A oto chodzi ze roznica miedzy 133/166 a 166/166 powinna byc, a nie wykazuja jej ani EPoX ani Asus. Tylko Abit sie postaral.

A powiedz mi ktory model Abita , bo w testach w necie Abit jest zawsze za Epoxem i Asusem , i jeszcze paroma plytami .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KX7-333R. Kwestia BIOSu. Jak naczelny sie wyrobi to jutro powinien byc text na stronce. W testach na 133/166 jest prawie tak szybki jak ENMIC, ale na 166MHz bije i to zdecydowanie.

Oka to moze porownaj tego Abita , z Asusem na nowym biosie :)

BTW nie bede sie z toba sprzeczal bo pewnie masz dostep do duzej ilosci sprzetu :) i masz na to inne spojrzenie , a ja uwazam ze jezeli ktos nie popracowal na omawianym sprzecie

przez jakis czas i sam go nie przetestowal , nie powinien go oceniac .

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oka to moze porownaj tego Abita , z Asusem  na nowym biosie  :) 

BTW  nie bede sie z toba sprzeczal  bo pewnie masz dostep do duzej ilosci sprzetu :) i masz na to inne spojrzenie  , a ja  uwazam ze jezeli ktos nie popracowal na omawianym sprzecie 

przez jakis czas i sam go nie przetestowal , nie powinien go oceniac . 

Arek

Akurat z testowaniem Asusa nie ma problemow i wiem co jest wart. Abit chodzil na BIOSie z kwietnia, zamiana na nowszy rozwiazala tylko problem z pomiarem temp. (na starym troche mu sie kaszanilo). Owszem na 133 jest minimalnie szybszy Asus, ale 166 Asus nie ma szans. (Q3 na 166/166 u Asusa 264fps, a u Abita 279fps, ENMIC 8TTX2+ 265fps).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...