Skocz do zawartości
Eclipse

Komputer dla siostry

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc mam taka mala siostre ktora juz sie pali do kompa i jak kazda dziewczyna jest po prostu zakochana w simsach mogla by w to grac non stop i tu oczywiscie pojawia sie problem zajetosci kompa. Postanowilem z rodzicami zlozyc jej nowy sprzet Bedzie to wersja budzetowa ale z glowa i kiedy wyjda jakies inne gry za jakis czas ktore ja beda interesowac zeby mozna blo cos zmodernizowac No wiec lecimy:

Płyta głowna Abit KV7 (KT600),SND,LAN,SerialATA 390zl

Procesor AMD Athlon XP 2000+ (1660 MHz) 300zl

Muzyka On board 0

Grafika Moj radek BBA pojdzie do niej a sam sobie wezme 9600pro (tylko jej nic nie mowcie :)) Dla niej mialem brac radka 9100 128bit wiec kosztowal by mnie 350 na pewno wiec wychodzi na to ze 350zl jeszcze doloze i bedzie ten nowszy dla mnie a cenowo zostanie zochowane status qwo ( w siriusie sa za 739)

Cd-rom moj 0zl

Stacja dyskow generic 50zl

Obudowa codegen 120zl

Dysk Caviar 40GB, 7200, ATA/100, 8MB cache 300zl

Monitor NEC 17" FE771SB 670zl

Mysz+klaw generic 50zl

Głośniki Creative Inspire 4.1 250zl

pamiec DDR 256MB PC-2700 (333MHz) 200zl

razem ~2700

Ceny sa brane z cennika wgk znajac zycie bedzie to jeszcze pare zloty taniej teraz mam pytanie do was czy jest sens powiedzmy oszczedzac te 90 zloty na plycie i kupic cos na via 400??? Teraz co do procka to wiem ze 1700+ to leciutko wyjdzie z niego 2000+ ale czy takiego jeszcze gdzies dostane i czy to w ogole bedzie mialo sens bo roznica wyjdzie 40 zl. A moze pokusic sie o tego nowego duraka cena kolo 200 a "krecliwosc" taka sama. Jak macie pomysl co jeszcze mozna urwac to z gory dzieki. Swoja droga to ciekawe zjawisko co te simsy robia z dzieci a najlepsze jest to ze moja dziewczyna tez w to gra i rzebyscie ja widzieli jak z moja siostra potrafia dyskutowac czasami o tej grze. Rozmowy facetow przy tym to kaszka z mleczkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakladajac ze sprzet bedzie wykorzystany jak mowisz glownie do simsow :) i pozniej byc moze ev jakis innych gierek ale znajac zycie tez nie za wiele wymagajacych to moim zdaniem mozna tak jak sugerujesz osczedzic na procu i wsadzic tam durnia , i moim zdaniem oszczedzic na glosnikach .... kupic cokolwiek za 20- 30 zeta stereo , a nie dawac 250 na system 4.1 (chyba ze docelowo zamierzasz tam wsadzic np dvd i ogladac na tym filmy ale watpie :) ) , zapewne zanim twoja siostra dojdzie do wymagajacych gier to sprzet i tak trzeba bedzie zmienic w wiekszej czesci . (po czesci mowie z doswiadczenia bo mam 8 letniego brata ktory szpila non stop na durniu 650 i gf2 , nawet morrowinda meczyl :) a gierka jest wymagajaca deczko ) to tak moim skromnym zdaniem , pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że konfig jest dobry. Lepiej kup lepszą płytę, a tańszego proca wtedy jak będą bardziej wymagające gry albo będziecie chcieli przeprowadzić jakieś rozbudowy to zawsze można kupić nowego proca. Jak na grę w simsy to spoko komp :]. Pamiętaj że niedługo wychodzi The Sims 2 :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyte wez na NForce2. Proponuje Abita NF7 non S za 410zl. Procka wez 1700+ z jakiejsc dobrze krecacej sie seri. 2400+ na luzie wyciagniesz. Slabym punktem kompa jest obudowa i zasilacz w niej. Moze nie wytrzymac obciarzenia pod takim konfigiem. Mi siadl przy: 1700+, ECS K7VTA3 V3.1, 2 dyski, 2 CDROM i grafie Ti 4200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...