Skocz do zawartości
Lukas20

Laczenie metali

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Mam pewien wielki problem. Potrzebuje polaczyc ze soba stal z mosiadzem i mosiadz z miedzia.

Niby sprawa calkiem prosta, ale oddalem to do zakladu co zajmuje sie spawaniem i niestety dali ciala :evil:

Do blachy stalowej 3mm potrzebuje przylutowac duuuza nakretke z mosiadzu (rozmiar z 30). Nie moge zrobic tego boreksem, bo wtedy nakretka sie znieksztalci. Czy da sie to zlutowac cyna, bo polaczenie musi byc dosc mocne (ma wytrzymac 3kg)??? Moze jest jakis inny sposob?

Sam mosiadz z miedzia to zadnen poblem, bo to wystrczy szczelnie zlutowac. Akurat na te czesc nie beda oddzielywaly specjalnie duze sily.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie sprawa wyglada tak, ze potrzebuje zrobic sobie mocowanie do pompki HALM'a.

Czesc mosiezne to przedluzka 1''>3/4''. Obcinam gwint zewnetrzny 3/4 i w ten sposob mam cos na styl nakretki, ale po drugiej stronie jest otwor o srednicy 20mm. W to mam zamiar wlutowac kolanko nyplowe 18mm - odpowiednio sciete. W ten sposob miedzy miedzia a mosiadzem bedzie niecale 0,5mm luzu (dojdzie grubosc kielicha od kolanka).

W ten sposob mamy juz 2 przylacza do pompki z wyjsciem na waz 16/22.

Jedna, taka czesc mam zamiar wlutowac w blache 3mm (w niej wycialem szesciokat na nakretke). No i wlasnie tu bedzie cala sztuka.

Pewnie braz ma temperature topnienia wieksza od cyny, wiec najpierw mozna lutowac blache z miedzia, a jak ostygnie to wstawic te badziewne kolanko.

Musze tylko przejsc sie do szefa, zeby mi to dokladnie zrobil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukas powiedz mi na czym polega spawanie boreksem jakie palniki sa do tego potrzebne czy np moj na propan butan (podlanczany do butli 11kg) darade w nim jaks temp podniesc bo potrzeba mi kilkadziesiatstopni wiecej gdy trzymam w plomienu pret mosiezny to sie topi i na ziemie spada kropelka idelanie plynnego mosiadzu ale nie moge rozgrzac np midzi tak zeby ten mosiadz sie tak fajnie rozplynol (a moze srebrm sprobowac?? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi