Marcin Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Ok. Co robie źle? System to WinXP. Telefon podłączyłem przez IrDA. Zainstalowalem sterownik do modemu ze strony SE. Potem zainstalowalem pakiet Dail Up Networking Wizard - równiez ze strony se. W telefonie utworzylem sobie nowe polaczenie gprs zgodnie z podanymi przez idee parametrami (apn, login, dns itp). Teraz mam tylko taki problem, ze ten DUN (dailup networking wizard) nie chce zobazcyc mojego telefonu :/. Raz cos tam wyrkył utworzyl ustawienia dla "My T310", ale jak go chce uruchomic to telefon nie pojawia sie na liście "Select a phone to use" - można tylko wybrać T310 ponizej w liście "Select this phone to use as default", ale to nic nie daje, bo nie da sie kliknąć OK, ani nawet wybrac opcji "Start without phone". Czy ktoś wie jak to zrobić, zeby to zaczelo dzialac? (tzn. mozna bylo uzyskac połączenie z internetem przez GPRS). Czy może byc to spowodowane przez istniejace juz połączenie z netem (lan) albo przez ta aplikacje windowsa która pozwala wysyłać pliki do telefonu??? Prosze o pomoc i jestem z góry wdzięczny za wszystkie ewentualne porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Zrob normalnie jak konfiguracja z netem przez modem (tyle ze user itp jak ci tam podali) a z modemow wybierz t310 IR modem (czy jakos tak) powinien sie pojawic jak polozysz w zasiegu telefon. Obejdzie sie bez specialnych konfiguratorow. Przynajmniej mi sie udalo z 6610 i t39m :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Hmm... no zrobilem tak: 1. Włączam IrDA w telefonie. Komp telefon wykrywa (pojawia sie na pasku ta ikonka 'T300 is in range' i modem T310 IR modem w Device Manager) 2. Wchodze w Start>Control Panel>Network Connections. Tam daje Create a new connection. 3. W Network Connection Type wybieram 'Connect to the internet' 4. Potem daje Setup My Connection Manualy a w nastepnym oknie Connect Using Dail-Up Modem. 5. W ISP name daje Idea. Jako numer telefonu mam podać APN?? (www.idea.pl)? Ustawiam login i password. Klikam Ok i Finish. 6. Kiedy chce sie łączyć z takimi ustawieniami to wywala Error 692 przy otwieraniu portu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Hmmm nie wiem jak w IDEI ale w PLUSie jest br dostepowy gprs *99# bez usera i pass, a APN to w telefonie zdaje sie trzeba ustawic. A nie ma tego jak ustawic na stronach idei ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 22 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2003 Hmm... no zrobilem tak: 1. Włączam IrDA w telefonie. Komp telefon wykrywa (pojawia sie na pasku ta ikonka 'T300 is in range' i modem T310 IR modem w Device Manager) 2. Wchodze w Start>Control Panel>Network Connections. Tam daje Create a new connection. 3. W Network Connection Type wybieram 'Connect to the internet' 4. Potem daje Setup My Connection Manualy a w nastepnym oknie Connect Using Dail-Up Modem. 5. W ISP name daje Idea. Jako numer telefonu mam podać APN?? (www.idea.pl)? Ustawiam login i password. Klikam Ok i Finish. 6. Kiedy chce sie łączyć z takimi ustawieniami to wywala Error 692 przy otwieraniu portu :/ wszystko robisz dobrze do punktu 4. w punkcie 5 - przy podawaniu numeru telefonu - podajesz *99***1#. dalej lecisz standardowo. po tym wszystkim masz utworzone polaczenie ktore korzysta z "standard modem over IR". wlaczasz gprs w telefonie i jazda :) na numer *99* tez dzialalo, ale SE powinny miec podany pelny (tzn taki jak wyzej podalem) ta jedynka po trzech gwiazdkach to numer CID, czyli numer profilu ktory znajduje sie w menu connect->data comm.->data accounts. standardwo pierwszym porfilem jest "internet" (cid=1). jesli chcialbys korzystac z innego profilu, to nie zapomnij zmienic "numeru telefonu" w ustawieniach poalczenia w windzie a ogolnie ostatnia promocja ideii wymiata. 512kb w gprs'ie kosztuje po 18 tylko 29 gr. :twisted: jak tak dalej pojdzie, to za pare lat nie bedzie sensu stalki kupowac, bo transmisja gprs bedzie tansza niz barszcz :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 Dzięki wielkie za pomoc pshem!!! Browar ci sie należy! :) Teraz już wszystko chyba OK, bo nie wywala błędu i dzwoni pod ten numer! Dzięki jeszcze raz. Aha. Jeszcze jedno pytanko małe: w menu Data Accounts nie moge edytować właściwości predefiniowanych profili. Czy to jest normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 23 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2003 tak, to jest normalne. mozesz tworzyc swoje wlasne profile i te da sie edytowac. ale z tego co zauwazylem te firmowo stworzone w 99% kazdemu wystarcza. ten bardziej wymagajacy 1% uzytkownikow zrobi sobie wlasny profil :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...