Skocz do zawartości
Red Scorpion

MS Excel - pytanie do "oblatanych"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam następującą sprawę, dotyczącą Excela...

Załóżmy, że chcę prowadzić sobie tabelkę z wydatkami.

I załóżmy dalej, że po raz pierwszy w daną komórkę wpisuję wydatek na paliwo, np 100 zł.

Później, kiedy np zatankuję za powiedzmy 80, to żeby dopisać, musiałbym sobie to dodać (później np na kalkulatorze) i wpisać nową wartość w komórce, np 180. A czy jest jakiś prosty sposób, że np wpisuję gdzieś w jakiejś specjalnej komórce, naciskam enter, komórka się czyści, a wpisana wartość dodaje mi się sama do komórki z paliwem? Mam nadzieję, że wyjaśniłem to w miarę jasno :)

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. początkowa suma(100zł) załóżmy wpisana w komórce D2

2. gdy chcesz doddać jakąś wartość do tego to wpisz ją np. w komórce E2 (te 80zł)

3. w komórce gdzie będziesz sumował wszystkie wydatki (czyli już 180 zł) np, może to być komórka A2 wpisz takie polecenie: =d2+e2+f2+g2+h2 i tak dalej. Wtedy program będzie sumował wszystkie wartości z tych pól. Jeśli nic nie wpiszesz bedzie to traktował jako zero i nic sie stanie przy dodawaniu.

Inna formuła(też w komórce gdzie będziesz miał sumę): (zamiast =d2+e2+f2+g2+h2...) =SUMA(B2:J2) przy tej drugiej formule musisz wpisywać kolejne wydatki w polach B2, C2, D2, E2, F2 itd....

Mam nadzieję że zrozumiałeś :0

Nie jest to może najwygodniejsze rozwiązanie ale na pewno podziała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi