Red Scorpion Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 Witam Mam następującą sprawę, dotyczącą Excela... Załóżmy, że chcę prowadzić sobie tabelkę z wydatkami. I załóżmy dalej, że po raz pierwszy w daną komórkę wpisuję wydatek na paliwo, np 100 zł. Później, kiedy np zatankuję za powiedzmy 80, to żeby dopisać, musiałbym sobie to dodać (później np na kalkulatorze) i wpisać nową wartość w komórce, np 180. A czy jest jakiś prosty sposób, że np wpisuję gdzieś w jakiejś specjalnej komórce, naciskam enter, komórka się czyści, a wpisana wartość dodaje mi się sama do komórki z paliwem? Mam nadzieję, że wyjaśniłem to w miarę jasno :) Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MK Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 zrób kolumne np wydatki na paliwo i bedizesz pisał w kolumnie a na dole wpisz formułe sumy i bedzie ci automatycznie zliczało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał1 Opublikowano 24 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2003 1. początkowa suma(100zł) załóżmy wpisana w komórce D2 2. gdy chcesz doddać jakąś wartość do tego to wpisz ją np. w komórce E2 (te 80zł) 3. w komórce gdzie będziesz sumował wszystkie wydatki (czyli już 180 zł) np, może to być komórka A2 wpisz takie polecenie: =d2+e2+f2+g2+h2 i tak dalej. Wtedy program będzie sumował wszystkie wartości z tych pól. Jeśli nic nie wpiszesz bedzie to traktował jako zero i nic sie stanie przy dodawaniu. Inna formuła(też w komórce gdzie będziesz miał sumę): (zamiast =d2+e2+f2+g2+h2...) =SUMA(B2:J2) przy tej drugiej formule musisz wpisywać kolejne wydatki w polach B2, C2, D2, E2, F2 itd.... Mam nadzieję że zrozumiałeś :0 Nie jest to może najwygodniejsze rozwiązanie ale na pewno podziała :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...