Skocz do zawartości
Palmer

Jak mam podpędzić Pentium II 350 MHz...

Rekomendowane odpowiedzi

... tak, aby było bezpiecznie, a przede wszystkim stabilnie.

Interesuje mnie szybkość FSB, mnożnik, napięcie procka (Z tym to mam największy problem. Jak się dobiera odp. wartość, wedle jakiego schematu się postępuje, że przy takim taktowaniu tyle, a przy innym z kolei inna wartość)

Może ktoś z grupowiczów wyjaśni mi nurtujące mnie wątpliwości

Aha Mainboard to Abit BH6

Z góry dzięki za każdą pomoc

Pozdrówka

Palmer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki to BOX, OEM :?:

ja mialem przez ponad rok taki procek (BOX) - 11 miechow pracowal na moim Asusie P2B na magistrali 112MHz (392MHz) bez podnoszenia napiecia

u kumpla na jakims Abicie bez podnoszenia napiecia pracowal jeszcze stabilnie przy 118MHz, a po podniesieniu chyba na 124MHz, ale sie zbytnio grzal - bo to byl BOX a nie chcialem z niego zrywac radiatora z coolerem

BTW co do zmiany napiec na "SLOTach" to nie pamietam :? - musze poszukac gdzies sciagawki, jak znajde to dam znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

To jest tak, że kupowałem go jako BOX, jednak po 2 latach padł wiatraczek i musieli wymienić. Ponieważ nie zaglądałem do kompa, kiedy go nabywałem i później (plomby gw.) nie wiem dokł. jak wygląda wersja BOX, wiem natomiast teraz, że wiatraczek bez problemu można odkręcić od radiatora.

Będe wdzięczny benek za cenne rady.

Czytałem gdzieś jeszcze, że przy okazji takich- nazwijmy to operacji-wypadałoby jeszcze zmienić dzielnik na slotach PCI i AGP. Teraz mam PCI: 1/3, AGP: 2/3. Tutaj jednak zdaje się, że płyta nie jest zbyt elastyczna jeśli chodzi o więcej podzielników. Tutaj rodzi się pytanie - jakie są dopuszczalne wart. częstotliwości taktowania dla PCI i AGP.

Czy zmiana częstotliwości magistrali systemowej ma jeszcze wpływ na urządzenia podpięte do kontrolera E-IDE płyty, ew. na jakieś inne peryferia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PII 350 miałem przez 3 lata i 2 miesiące. Do tego była płyta WINMAX PT61ZT na chipsecie ZX oraz pamięci noname 100 MHz. Wiatraczek standardowy z wersji boxowej. Na początku przez pierwsze dwa lata kreciłem magistralą do 124 (można było do 133 ale po kilkunastu minutach potrafił się zwiechnąć). Potem się nieco nadpalił i wtrzymywał 112, na sam koniec kreciłem się tylko do 105 ... i sprzedałem (a jaka była radocha pozbywać się tego złoma :P). Zaznaczam, że nie podnosiłem napięcia bo nie było takiej możliwości na tej płycie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Zaznaczam, że nie podnosiłem napięcia bo nie było takiej możliwości na tej płycie :)

bo napiecie na starych plytach bez jego regulacji podnosilo sie przez zamalowywanie pinow :o

...Będe wdzięczny benek za cenne rady...

skoro masz plytke ktora kiedys nazywano Overclocker Dream 8) to z uzyskiwaniem wyzszych napiec dla proca nie powinno byc problemu, w BIOSie mozna bylo to robic przy pomocy SoftMenu I (lub II) do bodajze 3.2V (nie pamietam juz) - tylko bylo z tym troche pierniczenia bo o ile pamietam mozna bylo zwiekszac o 0.1V (lub 0.05V) - zapisac ustawienia, przeladowac BIOS i tak kilka razy (np 5x zeby podniesc o 0.5V) :x

co do zwiekszania napiec - to jezeli zamiast standardowych 2.00 dasz 2.1/2.2V i proc nie bedzie stabilny to wiecej nie ma sensu

co do max FSB - musisz sam zobaczyc na ile stabilnie pracuje caly komp bo niestety o tych dzielnikach sam juz sie przekonales np dla AGP jest 1/1 lub 2/3 a dla PCI 1/2 i 1/3 wiec pole manewru bedzie ograniczal najslabszy element Twojego kompa (najczesciej modem/karta sieciowa/karta dzwiekowa)

duzo zalezy tez od pamieci - jak masz jakies "stare" 100 to moze byc klopot powyzej 112 MHz

problemem moga byc tez HDD - jak masz jakiegos Seagate to sie nie zdziw ze po odpaleniu na niestandardowych ustawieniach komp sie zawiesi a po restarcie na dysku bedzie "pusto" 8O

zeby nie spalic proca najlepiej monitoruj jego temperature - nie pamietam na jakiej max pracowal moj procek :oops:

reasumujac - po puszczeniu PII 350 na 392MHz (FSB112MHz) komp bedzie troche wydajniejszy niz gdyby pracowal na standardowo ustawionym PII 400 (sprawdzalem), jak chcesz cos lepszego to zmien proca na jakiegos Celka coppermine (jeszcze sa w sprzedazy i nie sa drogie) np BOX 900 kosztuje na gieldzie 300zl - puscisz go na FSB 112 a przu odrobinie szczescia na FSB 124 i bedziesz mial "FULL WYPAS" jak na plytke na BXie oczywiscie :wink:

a jak jestes magikiem-hardcore'owcem to mozesz sprobowac zrobic TO bo chyba najnizsze napiecie na BH6 to cos w okolicach 1.3/1.4V 8O

jezeli masz jeszcze jakies pytania to smialo - jak bede znal odpowiedz to odpisze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Dzięki za tak wyczerpującą pomoc. Jutro zabieram się wiec do roboty.

Poinformuje Cię jeśli bede mial jakies dodatkowe watpliwosci.

-------------

...TelekomPROMITacji i nieuczciwej konkurencji na rynku IT :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

WOW, nie miałem pojęcia 8O , że cały czas posiadalem (i posiadam) płytke Overclockers Dream 8) Szkoda tylko, ze to dopiero teraz ktos mi uswiadomil ... tak bym przynajmniej nie deprawowal celu powolania plyty do życia

Co do SoftMenu to jest ono w wersji II.

Muszę siebie teraz zacytować, aby cos doprecyzować:

"Czytałem gdzieś jeszcze, że przy okazji takich- nazwijmy to operacji-wypadałoby jeszcze zmienić dzielnik na slotach PCI i AGP. Teraz mam PCI: 1/3, AGP: 2/3. Tutaj jednak zdaje się, że płyta nie jest zbyt elastyczna jeśli chodzi o więcej podzielników"

... otóz, nie wiem skad to wytrzasnalem, ze teraz mam rzekomo ustawione 1/3 i 2/3. Przeszukalem Bios i nigdzie nie znalazlem mozliwosci kontroli i ingerencji w te ustawienia.

Jedyne co mnie zainteresowalo to mozliwe ust. w SoftMenu II.

Po zmianie parametru na User define, dostepne sa nast opcje:

- Turbo Frequency: Enabled lub Disabled (Która z nich co powoduje i jak powinna byc ustawiona, zeby bylo OK)

- External Clock: (tu wiem ze musze okreslic czestotl. takt. FSB)

- Multiplier Factor (wiadomo)

- SEL 100'66# Signal: High lub Low (rowniez nie mam pojecia co z tym fantem zrobic)

- AGPCLK/CPUCLK: 1/1 lub 2/3 (... no wlasnie, chociaz nie wiem co to dokł. oznacza, najbardziej przypomina ów omawiany dzielnik czestotliwosci, ale co tam robi jakies CPUCLK - nie wiem)

Skoro w standardowym biosie AWARDa nie moge wszystkiego ustawic - odeslecie mnie pewno po bardziej fachowe narzedzie, typu TweakBios (... o którym, nawiasem mowiac, tylko slyszalem, ale nie mialem i nie uzywalem). Jednak tu, w tej gestwinie ustawien, chyba jeszcze bardziej zabladze (bez porzadnego opisu i wyjanien oczywiscie :))

Co do napieć, to sprawdzielm, ze mozliwe sa tylko zmiany co 0,1 V. Aktualnie jest 3 V. Jesli chodzi zas o pamiec to mam 2 moduly SDRAM 133 MHz po 128 MB kazdy, wiec powinny dac sobie spokojnie rade z wyzszymi (ponad 100) czestotliwosciami taktowania.

Co do, jak to okresliles "jakiegos SEAGATE'a" to niedawno servis wymienił mi go z powodu kilku Bad sectorów na Quantuma. Dysk jest i tak "symbolicznego rozmiaru", ma zaledwie 10 GB pojemnosci. Bioroac pod uwage dzisiejsze pojemnosci - trudno im bylo sprowadzic dysk tej samej firmy, co porzednio, wiec musialem sie zadowolic tym drugim, ale gdybym mial teraz zmienic HDD, na pewno bral bym pod rozwage dyski dwoch firm IBM i wlasnie SEAGATE'a (bardziej). Mimo wszystko Seagate'a jest tanszy, a przynajmniej byl, kiedy gro osob uwazalo ze licza sie tylko dyski IBM, WD i Maxtora. Teraz jednak okazuje sie ze Seagate'a zaczelo doceniac coraz wiecej osob (wydajnośc, cicha praca itp.) a pozycja IBMa zostala lekko zachwiana (seria dyskow ATAIII i ATAIV). Mimo wszystko od poczatku mialem Seagate'a i pozostane mu wierny bez wzgledu na dzisiejsza cenei ew osiagi IBMa czy innych firm.

Jezeli chodzi o mozliwy upgrade procesora - to nie jest to mozliwe bez zakupienia odp. przejsciowki (a jak wiemy cena zakupu tego typu urz. wydaje sie byc mocno watpliwa i sklaniajaca raczej do zakupu nowego procka). Nie jest mozliwe oczyw. w moim przyp., gdyz producent nie udostepnil - póki co - zaktualizowanego Biosu do obslugi procków o czest. taktow. powyzej 450 MHz (boool)

Na razie to tyle - z niecierpliwoscia czekam na odp. i nowe wskazowki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1 - AGPCLK/CPUCLK - przy 1/1 - agp taktowane tym samym zegarem co procek; przy 2/3 agp taktowane o 1/3 mniej niz procek...

po 2 - co do konkretnych ustawien BIOSu na tej plycie to juz nie pamietam - bawilem sie taka plyta jeszcze w zeszlym stuleciu :o i tylko niecale 3 dni

po 3 - Seagate (przynajmniej te starsze) nie nadawaly sie zupelnie do O/C i nawet napisalem dleaczego (zle znosily niestandardowe ustawienia magistrali...), wiec ze masz teraz Quantuma to bardzo dobrze :)

po 4 - kto ci nagadal takich glupot z przejsciowka - przy twojej plycie kupujesz zwykla SLOT1/FCPGA nawet bez regulowania napiec (przeciez Twoja plyta to potrafi) - a taka mozna juz kupic nowa za 35zl np na gieldzie a poza tym to jak chcialbys wkladac nowego procka do SLOT1 skoro takich juz nie robia - radze kup przejsciowke Jamicon i np Celka 900 (o ile oczywiscie bedziesz chcial zmieniac procka na Coppermina a nie na Tualatina)

po 5 - jak chcesz nowe BIOSy to zobacz TU moze znajdziesz cos dla siebie

po 6 - nie przejmuj sie ze masz napisane ze tylko do 450 - przeciez w Intelach mnoznik jest zablokowany (mozesz wpisywac jaki chcesz) a i tak pozostaje podkrecanie magistrala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co tam, zaburacze :wink:

jak juz tak benek pomagasz to moze i mnie sie udzieli twoja pomoc? ;)

masz gdzies url z instrukcja zamalowywania pinow w slotowym celeronie zeby zwiekszyc napiecie?

chce podkrecic u kumpla 300A na ECS :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...