Skocz do zawartości
neq_1

SB Live

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam kartę SB Live. Na karcie widoczne (nie na śledziu tylko na [płytce drukowanej] jest złącze opisane jako "SPDIF_IO". Czy ma ktoś bliższe informacje albo linki do stron na temat jak to wykorzystać? Potrzebuję złączy SPDIF IN i SPDIF OUT do zewnętrznego przetwornika muzycznego... Poradzćcie mi również jakies strowniki zarzucić do tego SBka żeby wszystko grało. Z góry dzięki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na PCB jest to wejscie SPDIF dla CD-ROMU (CD Digital Audio w panelu sterowania karty) i sluzy wlasnie przekazywaniu do liva Cyfrowego sygnalu z napedu CD-ROM :P Jedynym wyjsciem cyfrowym an SB-Live jest wyjscie Digital-out na sledziu (skrajny jack). Jezeli uzywasz systemu windows XP powienienes uaktualnic sterowniki do wersji unipack (eng) ze strony creativ'a, winde 98 chlopaki olewaja :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idź do sklepu z kompami. Poproś grzecznie o śledzik z takimi wyjściami (najprawdopodobniej będą też inne złącza na nim) od płyty głównej z cyfrowym dzwiakiem. Może sie też zdarzyć że na śledziu będą optyczne i koaxialne złącza. Ja takie cosik "zakosiłem" od klienta, który wziął płytę z digital i/o, ale korzystał tylko z sblive!

Oczywiście trza jeszcze ściągnąć schemacik złącz cyfrowych od creative'a (zresztą lepiej to zrobić na początku, żeby nie qpić śledzika z wtyczkami, które nijak nie będą się dały przypasować ->przez brak otworów na piny w blasterze) i wg niego poprzekładać wtyczki tak żeby pasowały sygnałami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...