Skocz do zawartości
sabatar

Plyta Gigabyte GA-7VA a obsluga S.M.A.R.T. w hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam ww. plyte glowna w sprzecie i hdd maxtora 6y080l0 80GB 2MB cache z obsluga technologii s.m.a.r.t. Dziwi mnie to ze np. w Speedfan'ie otrzymuje komunikat cos a'la "unable to access s.m.a.r.t. technology". Podobna sytuacja jest w innych podobnych progsach i np. AIDA. W biosie opcja zalaczenia tej technologii jest ukryta i standardowo wylaczona - mozna ja zalaczyc dopiero po wejsciu do "ukrytych" opcji biosu (ctrl+f1). Wtedy mimo ze bios i dos wskazuja zalaczonego s.m.a.r.t.'a, to nic nie jest w stanie mi tego "dosiegnac". Speedfan co prawda pokazuje mi jakies temperatury ale dotycza one raczej chipsetu,procka i wnetrza obudowy. Jest tam jeszcze jedna temp. i ona moze podawac temp. hdd ale to tylko podejrzenie. U znajomych na ich plytach ROZNYCH nie ma zadnego problemu z pelnym dostepem do s.m.a.r.t.'a na moim hdd. Mial ktos podobne problemy moze? Moze ktos jakis specjalny progs (np. z gigabyte'a - ale szukalem i nic nie oferuja) na PELNY DOSTEP do tej technologii? Moze jakies wskazowki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zainstalowaniu MBMonitora (ver.5) wydusilem z niego niewiele ponad to, co potrafi wskazac speedfan. I tutaj pojawia sie to samo, co w speedfan'ie: moge wybrac max 3 czujniki tylko z plyty (sa jesce ich diody ale niemozliwe do wybrania), z czego jedna pokazuje jakas normalna temp.(30st.C) a dwa pozostale: -55st.C....

Dochodze do wniosku takiego, ze:

1x n RPM -predkosc coolera na procku

2x -55st.C -zepsute albo "niepodpiete"(nieaktywne) czujniki z plyty

1x +49st.C -hdd (bo juz nic innego mi nie przychodzi do glowy

1x +38st.C -procek (bo bios wkazuje podobnie)-komp chodzi lekko 40min

1x +30st.C -temp chipsetu albo wewnatrz obudowy (system temp.)

Probowalem instalowac jakies dodatkowe progsy (majace smartvsd.vxd) z CD do plyty glownej ale tez nie pomoglo (np.Promise ata100/133).

Napisze do gigabyte'a - cos moze oni wyjasnia.

sabatar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...