sabatar Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 Posiadam ww. plyte glowna w sprzecie i hdd maxtora 6y080l0 80GB 2MB cache z obsluga technologii s.m.a.r.t. Dziwi mnie to ze np. w Speedfan'ie otrzymuje komunikat cos a'la "unable to access s.m.a.r.t. technology". Podobna sytuacja jest w innych podobnych progsach i np. AIDA. W biosie opcja zalaczenia tej technologii jest ukryta i standardowo wylaczona - mozna ja zalaczyc dopiero po wejsciu do "ukrytych" opcji biosu (ctrl+f1). Wtedy mimo ze bios i dos wskazuja zalaczonego s.m.a.r.t.'a, to nic nie jest w stanie mi tego "dosiegnac". Speedfan co prawda pokazuje mi jakies temperatury ale dotycza one raczej chipsetu,procka i wnetrza obudowy. Jest tam jeszcze jedna temp. i ona moze podawac temp. hdd ale to tylko podejrzenie. U znajomych na ich plytach ROZNYCH nie ma zadnego problemu z pelnym dostepem do s.m.a.r.t.'a na moim hdd. Mial ktos podobne problemy moze? Moze ktos jakis specjalny progs (np. z gigabyte'a - ale szukalem i nic nie oferuja) na PELNY DOSTEP do tej technologii? Moze jakies wskazowki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 28 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2003 mozesz jeszcze sprobowac MBMonitorem /zawsze bez problemu znajdywal mi czujnik/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabatar Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 Po zainstalowaniu MBMonitora (ver.5) wydusilem z niego niewiele ponad to, co potrafi wskazac speedfan. I tutaj pojawia sie to samo, co w speedfan'ie: moge wybrac max 3 czujniki tylko z plyty (sa jesce ich diody ale niemozliwe do wybrania), z czego jedna pokazuje jakas normalna temp.(30st.C) a dwa pozostale: -55st.C.... Dochodze do wniosku takiego, ze: 1x n RPM -predkosc coolera na procku 2x -55st.C -zepsute albo "niepodpiete"(nieaktywne) czujniki z plyty 1x +49st.C -hdd (bo juz nic innego mi nie przychodzi do glowy 1x +38st.C -procek (bo bios wkazuje podobnie)-komp chodzi lekko 40min 1x +30st.C -temp chipsetu albo wewnatrz obudowy (system temp.) Probowalem instalowac jakies dodatkowe progsy (majace smartvsd.vxd) z CD do plyty glownej ale tez nie pomoglo (np.Promise ata100/133). Napisze do gigabyte'a - cos moze oni wyjasnia. sabatar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob999 Opublikowano 29 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2003 ustaw w mbm gdzies w opcjach "skanuj w poszukiwaniu czujnika smart" czy jakos tak zrestartuj mbm i bedziesz mial dodatkowy sensor nazwany modelem Twojego HDD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...