Skocz do zawartości
marcellus

O&O Defrag V4 - pytanie odnosnie 5-ciu metod defragmenta

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne dla wiekszosci to jest oczywiste, ale jakos nie jest dla mnie do konca jasne ktorej opcji mam uzywac :P

Dołączona grafika

Chcialbym dokladnie zdefragmentowac dysk, tak zeby miec przez mozliwie dlugi okres czasu swiety spokoj z fragmentacja plikow.

I nie wiem za bardzo ktora opcja bedzie najodpowiedniejsza...

Czy lepiej stosowac opcje pierwsza? czy np. ktoras z trzech ostatnich?

I juz kompletnie nie rozumiem po co mialbym sortowac moje pliki po ich nazwie/dacie/accessie ?! (no access jeszcze jestem w stanie jakos sobie wytlumaczyc, ze to dla serwerow albo cos... :P )

Dobra... nie znam sie na tym za bardzo. To znaczy na fragmentacji plikow cos tam wiem, ale ten program (zaczalem go uzywac bo duzo osob go polecalo) budzi u mnie kilka niepewnosci ;)

No nic :) Jak ktos bedzie mial cierpliwosc, to niech napisze ktora opcje mam wybierac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowalem kiedys te metody i najbardziej odpowiada mi metoda dróga - space, szybka i dokładna. Mająć partycje z danymi w których sie nie grzebie zabardzo (nie usuwa, nie przenosi) po tej metodzie zawsze bedzie na dysku pożądek, a nawet w jak sie zrobi "dziure" kasujac coś to potem moment ta metoda wszystko ładnie przeniesie.

Przy okazji mam pytanie. Jak zdefragmentowac pagefile.sys? Posłuchalem pewnego portalu i wyłaczyłem plik wymiany, zrobilem defrag i wlaczylem go, niestety teraz jest jeszcze gorzej - jest w 6 kawałkach :x Nic nie daje defragmentacja o&o przed startem systemu.

Jak to złaczyć w całość? i najlepiej umiescic na poczatku dysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowalem kiedys te metody i najbardziej odpowiada mi metoda dróga - space, szybka i dokładna. Mająć partycje z danymi w których sie nie grzebie zabardzo (nie usuwa, nie przenosi) po tej metodzie zawsze bedzie na dysku pożądek, a nawet w jak sie zrobi "dziure" kasujac coś to potem moment ta metoda wszystko ładnie przeniesie.

Przy okazji mam pytanie. Jak zdefragmentowac pagefile.sys? Posłuchalem pewnego portalu i wyłaczyłem plik wymiany, zrobilem defrag i wlaczylem go, niestety teraz jest jeszcze gorzej - jest w 6 kawałkach  :x  Nic nie daje defragmentacja o&o przed startem systemu.

Jak to złaczyć w całość?  i najlepiej umiescic na poczatku dysku?

Zadje się że speeddisk z pakietu norton utilities potrafi to zrobić. Jeśli jednak masz plik wymiany na partycji NTFS raczej nie przenieiesz go na początke dysku.

BTW. Microsoft utrzymuje ze fragmentacja pliku wymiany nie ma wpływu na ogólną wydajność komputera, a co lepsze to to , ze testy to potwierdzają..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zauwazylem po kilku tygodniach uzywania to ostatnia opcja COMPLETE/Access daje troszke lepszy (mam swiety spokoj na dluzszy okres czasu) rezultat od STEALTH.

Trwa niestety okolo 3, 4-krotnie dluzej niz STEALTH i komp wtedy nie zyje :P

Chyba bede uzywal na przemian ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi