Zielu Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 Fajnie by było wykorzystać wyświetlacz graficzny. Np taki 64*128. Ale to może w przyszłości... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 widzialem dzis kontroler pawcia, mimo iz jeszcze nie skonczony to musze przyznac ze jest zajebiaszczy na maksa, ja napewno sobie cos takiego sprawie do wc, chyba nawet bez lcd, samo sterowanie z pc. powstaja tymczasem plany nowej wersji, jak narazie ma miec mozliwosci: -oddzielne sterowanie 4 grupami wiatrakow -pomiar do 8 temperatur -buzzerowania na alarm(zajebista mozliwosc ;p) -wlaczania/wylaczania/zmiany oswietlenia w kompie (przełączanie do 3 kolorow) -synchronicznie odpalanie pomp razem z kompem -podlaczanie przez com port do pc -modulowa konstrukcja umozliwiajaca uzywanie bez/z lcd to mozliwsci sprzetowe, oczywiscie sa jeszcze mozliwosci programu jak np. zmiana predkosci/wlaczanie/wylaczanie wiatrakow na chlodnicach w zaleznosci od roznicy miedzy temp wody za chlodnica a temp powietrza i wiele innych...no wlasnie jakich?! co jeszcze wyobrazacie sobie w waszym wymażonym "cyfrobusie"? czekamy na sugestie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Ciekawe czy uda sie uzyskac maksymalnie 100-procentowe 12V czy tylko np.: 11V. Na LM'ach chyba traci sie ok. 1,25V, ale nie wiem dokladnie jak to Pawel wszystko robil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Ciekawe czy uda sie uzyskac maksymalnie 100-procentowe 12V czy tylko np.: 11V. Na LM'ach chyba traci sie ok. 1,25V, ale nie wiem dokladnie jak to Pawel wszystko robil. PWM. Dziala wszystko - spokojnie :) Problem tylko z gruboscia czujek, ale pracujemy nad tym... Moze ktos ma plan, jak zamontowac czujke do pomiaru temp CPU i GPU ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Sam się nadtym zastanawiam. Wożyłem pod shima w pobliże jądra temperatura była o 5 stopni mniejsza niż ta z płyty. Ale kto wie gdzie jest prawda??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawciu Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Sam się nadtym zastanawiam. Wożyłem pod shima w pobliże jądra temperatura była o 5 stopni mniejsza niż ta z płyty. Ale kto wie gdzie jest prawda??? A ktos ma plan jak tego dokonac w Intelu? :) Moze POD proca?! Tylko jak wtedy wyprowadzic druty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Podesłano mi takowy pomysł http://ocm.pl/artykuly.php?game=czujnik może sie sprawdzi.. Tylko gdzie się podział ten rysunek :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielu Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 A co z grafą? Może by tak wsadzić cienką płytkę miedzianą między chipa a radiator i przykleić czujnik na wystającym brzegu tej płytki? Chyba że komuś nie zależy na dokładnej temp. wtedy wystarczy przykleić czujnik gdzieś do radiatora lub między żeberkami jeśli się zmieści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 A co z grafą? Może by tak wsadzić cienką płytkę miedzianą między chipa a radiator i przykleić czujnik na wystającym brzegu tej płytki? Chyba że komuś nie zależy na dokładnej temp. wtedy wystarczy przykleić czujnik gdzieś do radiatora lub między żeberkami jeśli się zmieści. Na radiatorze pokaże temperaturę z kosmosu :( Już chyba cieplej jest z 2 strony karty bespośrednio nad chipem... Tylko, że to też sprawy nierozwiąże... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielu Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 A co z grafą? Może by tak wsadzić cienką płytkę miedzianą między chipa a radiator i przykleić czujnik na wystającym brzegu tej płytki? Chyba że komuś nie zależy na dokładnej temp. wtedy wystarczy przykleić czujnik gdzieś do radiatora lub między żeberkami jeśli się zmieści. Na radiatorze pokaże temperaturę z kosmosu :( Już chyba cieplej jest z 2 strony karty bespośrednio nad chipem... Tylko, że to też sprawy nierozwiąże... Jakiś czas temu zbudowałem termometr na wskazówkowym wychyłowym mierniku wysterowania (od sprzętu audio). Mierzył on temperaturę procesora (W tedy jeszcze C333 :) ). Czujnik był wsadzony między żeberka radiatora pod wentylatorem. Temperatura była raczej stabilna. Po włączeniu kompa temperatura rosła gdzieś do 40 st.C. W każdym bądź razie wyniki były powtarzalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Zaraz potestuje :) Tylko że mój herc ma taki troszke dziwny ten radiator niewiem gdzie ja to upchnę... Narazie pokazuje mi ze mój mosfet ma 33 stopnie :) Chyba czujnik zle zamontowałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muzycom Opublikowano 7 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2003 Potestowałem. Przy raditorze cięzko na Herculesie. Chodzonko to Orb i jak przyłozyłem czujke koło radiatora to dmuchało na nią zimne powietrze i skutecznie ją schładzało. Przy przyklejeniu styłu centralnie pod chipem miałem 35 stopni w stresie. Podkręciłem rdzeń z 250 na 290 i temperatura wzrosła tylko o 1 stopień więc to niezabardzo prawdziwy pomiar :(... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...