Skocz do zawartości
Zielu

Cyfrobus_jaki chciałbyś interfejs?

Rekomendowane odpowiedzi

widzialem dzis kontroler pawcia, mimo iz jeszcze nie skonczony to musze przyznac ze jest zajebiaszczy na maksa, ja napewno sobie cos takiego sprawie do wc, chyba nawet bez lcd, samo sterowanie z pc.

powstaja tymczasem plany nowej wersji, jak narazie ma miec mozliwosci:

-oddzielne sterowanie 4 grupami wiatrakow

-pomiar do 8 temperatur

-buzzerowania na alarm(zajebista mozliwosc ;p)

-wlaczania/wylaczania/zmiany oswietlenia w kompie (przełączanie do 3 kolorow)

-synchronicznie odpalanie pomp razem z kompem

-podlaczanie przez com port do pc

-modulowa konstrukcja umozliwiajaca uzywanie bez/z lcd

to mozliwsci sprzetowe, oczywiscie sa jeszcze mozliwosci programu jak np. zmiana predkosci/wlaczanie/wylaczanie wiatrakow na chlodnicach w zaleznosci od roznicy miedzy temp wody za chlodnica a temp powietrza i wiele innych...no wlasnie jakich?!

co jeszcze wyobrazacie sobie w waszym wymażonym "cyfrobusie"?

czekamy na sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czy uda sie uzyskac maksymalnie 100-procentowe 12V czy tylko np.: 11V.

Na LM'ach chyba traci sie ok. 1,25V, ale nie wiem dokladnie jak to Pawel wszystko robil.

PWM.

Dziala wszystko - spokojnie :) Problem tylko z gruboscia czujek, ale pracujemy nad tym... Moze ktos ma plan, jak zamontowac czujke do pomiaru temp CPU i GPU ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam się nadtym zastanawiam. Wożyłem pod shima w pobliże jądra temperatura była o 5 stopni mniejsza niż ta z płyty. Ale kto wie gdzie jest prawda???

A ktos ma plan jak tego dokonac w Intelu? :) Moze POD proca?! Tylko jak wtedy wyprowadzic druty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z grafą? Może by tak wsadzić cienką płytkę miedzianą między chipa a radiator i przykleić czujnik na wystającym brzegu tej płytki?

Chyba że komuś nie zależy na dokładnej temp. wtedy wystarczy przykleić

czujnik gdzieś do radiatora lub między żeberkami jeśli się zmieści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z grafą? Może by tak wsadzić cienką płytkę miedzianą między chipa a radiator i przykleić czujnik na wystającym brzegu tej płytki?

Na radiatorze pokaże temperaturę z kosmosu :( Już chyba cieplej jest z 2 strony karty bespośrednio nad chipem... Tylko, że to też sprawy nierozwiąże...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na radiatorze pokaże temperaturę z kosmosu :( Już chyba cieplej jest z 2 strony karty bespośrednio nad chipem... Tylko, że to też sprawy nierozwiąże...

Jakiś czas temu zbudowałem termometr na wskazówkowym wychyłowym mierniku wysterowania (od sprzętu audio). Mierzył on temperaturę procesora (W tedy jeszcze C333 :) ). Czujnik był wsadzony między żeberka radiatora pod wentylatorem.

Temperatura była raczej stabilna. Po włączeniu kompa temperatura rosła

gdzieś do 40 st.C. W każdym bądź razie wyniki były powtarzalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potestowałem. Przy raditorze cięzko na Herculesie. Chodzonko to Orb i jak przyłozyłem czujke koło radiatora to dmuchało na nią zimne powietrze i skutecznie ją schładzało. Przy przyklejeniu styłu centralnie pod chipem miałem 35 stopni w stresie. Podkręciłem rdzeń z 250 na 290 i temperatura wzrosła tylko o 1 stopień więc to niezabardzo prawdziwy pomiar :(...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi