pedro_spd Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 Proszę nie wywalać tematu - szukałem na forum i o zmianie chłodzenia na Gainward GF3 Ti450 GS jest dużo, ale tego o co chce spytać nie ma. Czy ktoś ma założony na tą grafike lub na innego GF3 radiator Zalman ZM-NB47J lub ZM-NB32J plus nawiew z boku z wentylatora 92x92 lub 80x80 puszczonego na 5 - 7 V ? http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=3946 - Gainward http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=5919&sid=1 - ZM-NB32J http://www.sirius.pl/product.php?action=in...o&id=6794&sid=1 - ZM-NB47J Niby wszędzie piszą, że te radiatory mogą być stosowane na grafiki, na których nie było do tej pory radiatora, ale sądzę, że taki radiator powinien wystarczyć - szczególnie ZM-NB47J, który ma 47 mm wysokości. Od razu zaznaczam, że na Zalman ZM80C-HP nie będę wydawał kasy bo to aż 110 zł plus wentylator. Rozwiązania typu radiator od celerona na klej też mnie nie interesują (gwarancja na karte jest na 3 lata). Pomyślałem, że oryginalny wentylator założę na góre grafiki - pod spód kawałek aluminium między rezystoy (miałek kiedyś w tym miejscu mały radiatorek na paście silikonowej H i nic nie zwierało), które wystają z płytki, a mocowaniem będą kołki od radiatora z chipsetu karty (pod blaszki izolacja by nic sie nie zwarło). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmer Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 Taki patent moze sie sprawdzic i raczej powinien ;) Ja mam na wlasnie takiej grafie ZM80A-HP (wiekszy od ver. C). Bez wiatrow wiejacych na karte w 2D, radiatory sa chlodne, a w czasie gry ostro sie grzeja (2 wentyle zalmana wyciagajace puszczone na 5V). Wiec wg. mnie takie chlodzenie pownno styknac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 :!: pedro_spd przejgladnij forum serwisu SilentPCReview http://www.silentpcreview.com/ tam kilku gostkow cos takiego robilo z Zlamanem NB32J i roznymi kartami graficznymi np R8500/9100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro_spd Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 :!: pedro_spd przejgladnij forum serwisu SilentPCReview http://www.silentpcreview.com/ tam kilku gostkow cos takiego robilo z Zlamanem NB32J i roznymi kartami graficznymi np R8500/9100 Wielkie dzięki !!! Wszystko ładnie opisane + zdjęcia. Kolesie założyli ZM-NB32J na Radeona 9000 Pro (taktowanie 250 lub 275 MHz) więc na GF3 nie będzie problemu (nie mam włączonego nawet trybu fabrycznego podkręcenia - czyli mam 175 MHz, a nie 200 MHz - te częstotliwości pisze z głowy więc mogę sie mylić). Teraz tylko pomiar w budzie jaką wersje zastosuje ( ZM-NB47J czy ZM-NB32J ) - czyli ile slotów PCI mogę stracić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 3 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2003 Wielkie dzięki !!! Wszystko ładnie opisane + zdjęcia... w razie co zerknij tez tu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=45141 masz kilka pomyslow jak zrobic mocowanie do duzego radiatora (np od PIV) tak zeby nie przyklejac i nie stracic gwaranicji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 U kumpla chodzi 32j na radku 8500 bez wentyla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 U mnie nb 47j chodzi bez wentyla na szajsiku moim :) generalnei temp po 3d smarku dochodzi do jakis 45 C w idle 38-39 ale cisza jest ... :) Mysle ze z nawiewem da rade btw wez pod uwage ze najparawdopodobniej podstawa radiatora nie przykryje calego gpu (to tak zeby nie bylo ze nie wiedziales :)) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 wlasnie a ile moze wytrzymac taki chip bo chcialbym przykleic radiator z glacialtecha (najnizszy model) do GF 440mx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 ge fprce fx 5200- do 135 st. Tak chyba bylo napisane na ostatniej recenzji w Tweaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 wlasnie a ile moze wytrzymac taki chip bo chcialbym przykleic radiator z glacialtecha (najnizszy model) do GF 440mx ale chodzi o ciezar czy o temp. jak o ciezar to duzo - ludzie kleja bloki miedziane (potem dochodzi woda ...) i jakos sie trzyma :) ale po jakiego walka chcesz przyklejac - nie masz otworkow w PCB :?: jak masz to skoluj dwie srubki o sred. 3mm i gwintownice, zrob 2 otworki w radiatorze i nagwintuj - potem zostanie tylko zrobienie podkladek z gumy i przykrec to ustrojstwo :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 nie wiem po co go chcialem przyklejac :lol: z ciekawosci zapytalem, bo to w sumie mniej roboty :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 nie wiem po co go chcialem przyklejac :lol: z ciekawosci zapytalem, bo to w sumie mniej roboty :P zwlaszcza potem ze zdejmowaniem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 4 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2003 nie wiem po co go chcialem przyklejac :lol: z ciekawosci zapytalem, bo to w sumie mniej roboty :P zwlaszcza potem ze zdejmowaniem :P taka karta to jednorozaowka potem to idzie do kosza :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro_spd Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Zamówiłem 2x ZM-NB32J Jeden na GPU, a drugi po przeciwnej stronie GPU Jak to zmontuje to będzie prawie ZM80C-HP tylko, że bez HEATPIPE i o mniejszym rozmiarze. Jak już pisałem pod górny NB32J włożę mały kawałek aluminium lub miedzi bo wystają tam małe rezystorki (TNT była gładka po drugiej stronie) + Arctic Ceramique (coby nic nie zwarło). Zobaczymy czy obejdzie się bez wiatraka z boku. Jeśli nie to będzie to zwykły 92x92 @ 5V. Jeśli będę miał czym zrobić fotkę to pokaże jak to wygląda po modyfikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 :roll: ja wlasnie dzis katuje takiego Gainwarda GF3 Ti/450 TV GS (taktowanie domyslne 200/450) z samym radiatorem od CoolerMastera DI4-7H53D-0L :P i fucktycznie od gory sie troche grzeje :( bede musial tez cos wykombinowac - chyba dam 4mm plaskownik aluminowy nad cala powierzchnia PCB i tez mnie wnerwiaja te kondensatorki jak dorwe jakiegos cyfraka to porobie fotki :roll: a najbardziej mnie wnerwia kondensatorek C405 :evil: ten od gory kolo samej dziurki do mocowania koleczka/srubki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MISIEKB. Opublikowano 8 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2003 JA zrobilem cos takiego - na MSI TI4200 mam coolerek titan D5T docelowo to bedzie Titan D5T(TC) z autoregulacją obrotow (jak na procu ), obecny titan jest zapodany na 5V co jest wiele wiele mniej chalasliwe od standardowego chlodzenia , a wyniki OC jak w podpisie (uzywane na codzien bo na maxa do testow to 315/620 z radiatorami na memorkach),obecnie wywalilem radiatorki z memorek zeby zamienic na jakie ladniejsze :) na zdjeciach widac plamy po thermopoxie na memorkach , (to po ostatnich radiatorkach teraz chce jakie ladne zapodac i bedzie git) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 9 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2003 :roll: MISIEKB. ladnie :D ale az 3 PCI zabiera co do radiatorkow - nie wiem jak z wydajnoscia ale kolorystycznie IMO pasowalyby te niebieskie od Speeze nie bardzo tylko ze niskie - 12mm :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 JA zrobilem cos takiego - na MSI TI4200 mam coolerek titan D5T docelowo to bedzie Titan D5T(TC) z autoregulacją obrotow (jak na procu ), obecny titan jest zapodany na 5V co jest wiele wiele mniej chalasliwe od standardowego chlodzenia , a wyniki OC jak w podpisie (uzywane na codzien bo na maxa do testow to 315/620 z radiatorami na memorkach),obecnie wywalilem radiatorki z memorek zeby zamienic na jakie ladniejsze :) ... na zdjeciach widac plamy po thermopoxie na memorkach , (to po ostatnich radiatorkach teraz chce jakie ladne zapodac i bedzie git) :DCzy to jest przyklejone klejem termoprz. czy w jakiś innys sposób przytwierdzone?? Jaki klej??(jeśli klejem :D) Chciałem coś takiego zrobić pewien czas temu (Spiderman mi pomysł podrzucił), ale qrde nie chciałem tracić gwarancji, a tak pozatym, to kiedyś chce sprzedać tego Radka, a sądze, że z takim chłodzeniem będzie to trudniejsze... inaczej mówiąc da się to odkleić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aciu Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Czy to jest przyklejone klejem termoprz. czy w jakiś innys sposób przytwierdzone?? Jaki klej??(jeśli klejem :D) Chciałem coś takiego zrobić pewien czas temu (Spiderman mi pomysł podrzucił), ale qrde nie chciałem tracić gwarancji, a tak pozatym, to kiedyś chce sprzedać tego Radka, a sądze, że z takim chłodzeniem będzie to trudniejsze... inaczej mówiąc da się to odkleić?? Przyjrzyj sie ostatniemu zdjeciu, to ujecie z tylniej strony karty i widac tam sruby ktorymi jest przykrecony radiator. Pozdrawiam Aciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 Qrde, jak mogłem nie zauważyć :D:D Sorki, za niepotrzebne pytanie.. A jak to zrobiłeś??(te śruby) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Listopada 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2003 ... A jak to zrobiłeś??(te śruby) gwintownica Twoja przyjaciolka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...