Skocz do zawartości
marcoon

Wysoka temperatura, problem

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, mam taki problem, mam temperature (w biosie - ABS II) 65'C na Athlonie XP 1700+ na SOLTEKU SL75-DRV5 z ustawieniami:

Mnożnik: 11.5x

CPU: 140 MHz

PCI: 25.0 MHz

FSB: 280 MHz

Czy to nie jest zbyt wysoka temperatura ? Co prawda czujnik zewnetrzny pokazuje mi ~35-40'C pod radiatorem. Oczywiście użyłem pasty termo. Moj cooler to: Green Cooler [ATHLON XP do 3000+]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś podkręciłeś stary. Masz CPU mnożnik 11,5 x fsb realne 140 Mhz (280 ddr) = 1610 Mhz gdzie nominalnie powinieneś mieć 1533 Mhz bez OC. Z tego wynikają 2 rzeczy:

1- że zwiększyłeś dzielnik PCI na 5 i masz niedotaktowaną magistralę( nominalnie powinno być 33 Mhz, a po OC 35 Mhz).

2- Albo 1 albo 2 czujmik przekłamuje temperaturę. Uaktualnij biosa. No chyba że masz procka palomino, to wtedy mnie taka temperatura nie zdziwi przy marnym coolerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcąc oczyscic komputer i posprawdzac pare rzeczy zdjalem cooler, po ponownym zalozeniu (i wymienieniu pasty) temp utrzymuje sie na poziomie 50-55'C.

Już nie wiem czy mam mu wierzyć czy nie :]

Nie wiem tez czy uaktualniać ten bios czy nie ma sensu.

procek to athlon 1.7+ Xp - JIUHB DUT3C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można lekko papierem ściernym zarysować radiator bezpośrednio nad jadrem prcka! Potem standardowo nałozyć paste t.. i hulaj! Temperatura powinna spać w granicach 2-3*C :twisted:

..pozdrawiam...:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biosa zawsze miej najnowszego,aha daj copper shima na proca , paste BIAŁĄ,i wgraj najnowszego biosa.

podaj dokładny symbol plyty to ci podam link do nowego biosa

j.h.hudy , jezeli bedziesz zapodawal tak badziewne i wrecz szkodliwe porady pozegnasz w koncu to forum !

Bialej silikonoej pasty nie powinno sie wogole dawac.

Przeciez z niej sie wytraca woda ! pozatym po bardzo krotkim czasie wysycha i zostaje tylko taki syf z lekka sypki.

BTW, jeszcze raz j.h.hudy, nie zawsze najnowszy bios jest najlepszym, nie sciemniaj wiec gosciowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thelma -> ew. niezastapiony botujacy cd :-) z utilkami :-) sam obraz zwyklem razem z flasz utilitem zostawiac na dysku -> dyskietki sa zawodne...

mala poprawka 1700+ to 1466 180setka ma 1533...

marcoon -> temperaturki nie sa zle jak sie dowiedziales plyta jest std niedorobona/przerobiona ;-) powinno ci tez pomoc lepsze wietrzenie budy, jesli go jeszcze nie zorganizowales...

j.h.hudy -> ale zes podpadl moderom juz gdzie nie spojrze to cie ganiaja :lol: no ale niepotrzebnie sie udzielasz jak nie wiesz czy nie rozumiesz...

Pozdrawiam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi