thelama Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 Jest to cooler do obudowy. Kupilem go dzisiaj za 30zl na gieldzie w Katowicach :) ( niektorzy chcieli za niego 40 zl :P , hihih lole ). Ma on czujnik temp i wlasnie w jego sprawie stworzylem ten topic. Insteresuje mnie jak sprawdzac jaka jest aktualna szybkosc tego wiatraka, ma on 3 kable : masa , napiecie , CZUJNIK TEMP. Moja plyta to ECS k7s5a i moje pytanie brzmi gdzie wpiac ten 3 kabelek na mobo zeby wiciez aktualna predkosc wentyla, jaki progz uzywac ! Zrobilem takiego przekreta ze dalem cooler od proca podlaczylem do przejsciowki do molexa , a wentylator z obudowy do mobo podlaczylem i w mother monitor nie pokazalo sie ile ma obrotow :o ? CZEMU ? Wszystko dzialalo ok ! Obydwa sa na 12 V :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 ech :? 3 pinowa wtyczka oznacza ze masz tez zczyt predkosci - a czujnik temperatury to jest ten zielony termistor na kablu podalcz do gniazdka na plycie oznaczonego PWR_FAN (lub podobnie) - to gniazdko zazwyczaj potrafi zczytywac nizsze obroty niz reszta - IMO dlatego widzisz 0 RPM bo Twoja plyta (lub gniazdko do ktoregoobecnie jest podpiety wentylek) moze nie odczytywac malych predkosci ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 5 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2003 mam tą płyte, czyta małe prędkości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...