Skocz do zawartości
thelama

CoolerMaster DAF-B82

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to cooler do obudowy. Kupilem go dzisiaj za 30zl na gieldzie w Katowicach :) ( niektorzy chcieli za niego 40 zl :P , hihih lole ). Ma on czujnik temp i wlasnie w jego sprawie stworzylem ten topic. Insteresuje mnie jak sprawdzac jaka jest aktualna szybkosc tego wiatraka, ma on 3 kable : masa , napiecie , CZUJNIK TEMP. Moja plyta to ECS k7s5a i moje pytanie brzmi gdzie wpiac ten 3 kabelek na mobo zeby wiciez aktualna predkosc wentyla, jaki progz uzywac !

Zrobilem takiego przekreta ze dalem cooler od proca podlaczylem do przejsciowki do molexa , a wentylator z obudowy do mobo podlaczylem i w mother monitor nie pokazalo sie ile ma obrotow :o ? CZEMU ? Wszystko dzialalo ok ! Obydwa sa na 12 V :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech :?

3 pinowa wtyczka oznacza ze masz tez zczyt predkosci - a czujnik temperatury to jest ten zielony termistor na kablu

podalcz do gniazdka na plycie oznaczonego PWR_FAN (lub podobnie) - to gniazdko zazwyczaj potrafi zczytywac nizsze obroty niz reszta - IMO dlatego widzisz 0 RPM bo Twoja plyta (lub gniazdko do ktoregoobecnie jest podpiety wentylek) moze nie odczytywac malych predkosci ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi