pci Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Mam zamiar kupić takiego i mam w zwjazku z tym kilka pytań: 1 czy pod jedno złacze(dla wentylatorów) 3pin można podłączyc 2went. 2jak zmniejszyć mu obroty tylko troszeczke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 :!: ad 1 - do plyty jak "slabe" wentylatory to mozna - zazwyczja 1 gniazdko pozwala na max. obciazenie w okolicach 0.5A - a w.w. wentylek pobiera 0.15A - ale zczytywac obroty mozna z 1 na raz w tym przypadku nie widze problemu bo razem z tym CM powinna byc przelotka z duzymi Molexami (zasilaczowe) i rozgalezieniem dopodlaczenia tego wentylatorka ad 2 - jak kazdemu innemu - rezystor, zenerka, regulator z potencjometrem, ... - na forum F A Q jest wszystko o co pytasz ale jest jeden problem - diody sa zasilane z tego samego kabla co silnik i spowalniajc obroty przygaszasz diody :( a akurat niebieski CM swieci ladnie tylko na 12V (o ile pamietam juz w okolicach 10V jest padaka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 gaśnie do piero przy 5v a mugłbyś zażucić linka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 6 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2003 Gasnie przy drobnym obnizeniu napiecia - robisz tak - odklejasz lekko naklejke z tylu wentylatora i odcinasz ten samotny kabel od diod. Nastepnie podlaczasz go do Molexa pod +12V a wentylatorowi mozesz obnizac napiecie do woli - sam tak mam i nie narzekam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...