Skocz do zawartości
nitro

Dziwne rzeczy siÄ™ dzisiaj dziejÄ…... unknown CPU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam oto ciekawy problem. Odpalam kompa i zamiast AXP 2000+, mobo (Soltek SL-75KAV) wykrywa "Unknown Cpu 1600+". Najdziwniejsze jest to, że nic nie zmieniałem, a mnożnik i FSB mam na sztywno ustawiony na płycie (DIP- switche). Reset - i wszystko po staremu - proc poprawnie się wykrył, ok.

Jeszcze nie spotkałem sie z takim problemem i nie znalazłem nic podobnego na "Szukaj". Teraz wszystko OK, ale nie wiem, czy takie coś nie jest przejawem krańcowego zużycia jakiegoś elementu. Co o tym myślicie?

Jak mi sie np.: zasilacz spali (razem z połową kompa) to będzie "niewesoło".

Za wszelką pomoc z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, nie panikuję od razu, ale liczę, że komuś się też takie coś przytrafiło. Powiedział by taki ktos, co było dalej, jak się ta sprawa rozwiązała...Narazie looozSpoko, nie panikuję od razu, ale liczę, że komuś się też takie coś przytrafiło. Powiedział by taki ktos, co było dalej, jak się ta sprawa rozwiązała...Narazie loooz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem to samo na msi kt4v tylko mi athlonaxp zamiast 1700+ wykrywało jako duron 1467 waliło by mnie to gdyby nie cash zamiast 256

było 64 prubowałem wszystkiego i wszystko wyszło na to że procek jakimś

cudem uległ uszkodzeniu a tak przyokażji mam procka tak jak w podpisie i

temp. idle wynosi 39 stopni a po stresie 53 czy to nie za dużo ( pacz podpis ) myśle nad chłodzeniem w budzie 2 wentyle czy dało by to jakiś rezultat np. jakieś 7 stopni mniej(przy zamkniętej budzie) :) (podana temp. była mierzona w otwartej budzie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wam dobrzy ludzie, za pomoc. Dalej nie wiem, czym to było spowodowane, ale od tego czasu wszystko Ok.

Tomachock:

Co do podanej temp., to powiem, że tem na poziomie 55-60C jest dopuszczalna. A co do dwóch wentyli w budzie, to ja mam take coś na wyłącznik (własny patent:)). To nie daje od razu zminiejszenia temp, co najwyżej 4-5C po jakichś 15 min. od włączenia. Przynajmniej u mnie.

Pozdro

Nitro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...