Skocz do zawartości
DonRedboX

Komp nie reaguje na przycisk POWER :( pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

otoz musialem kupic MOBO, do pewnego kompa, bo w jego MOBO nie bylo zlacza AGP, jak kupilem MOBO to i musialem procka kupic, a co za tym idzie wentylator, no i obudowe, bo tamta za mala byla.

Goscie w sklepie zlozyli mi do kupy obudowe, MOBO, procka i wiatrak i oddali (wszystko trwalo 15 min)

procek: Athlon XP 2000+, MOBO ECS K7S5A PRO, wentyl jakis Coolermaster i obudowa Codegen'a, wiem, ze to nie jest cudo, ale ten komp raczej nie jest do gier, a jedynie do uzytku edukacyjnego itp.

do tak przygotowanego podloza zamontowalem dysk Barka 40GB, CD-ROM jakis 50x, GF4 MX oraz karte dzwiekowa, no i pamieci (chyba 133 SDRAM - 128+256)

wzialem instrukcje od plyty, podlaczylem zlacze ATX1 oraz ustawilem FPC1 (Front Panel Connector) - mi sie zdaje, ze dobrze to zrobilem bo wiele razy sprawdzalem i kombinowalem i mam tak, jak w instrukcji. ...i tu sie pojawia problem: po nacisnieciu na przycisk POWER, komp nie reaguje - wiatraki (wentyl i zasilacz) sie nie kreca i reszta tez "spi". podlaczylem nawet inna zasilke, bo myslalem, ze ta padla, ale to nie zasilacz... cos jest jeszcze zle badz w ogole nie ustawione. Prosze o pomoc i sugestie.

Dzis (sobota) jade do nich (sklep) i pewnie mi to uruchomia, ale moze ktos z Was przedzej mi pomoze.

ps. jak pominalem jakas wazna informacje to prosze pytac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to kabelek od przycisku jest pewnie zle podlaczony. Ja cos takiego mialem i mnie szloag trafial. Okazalo sie ze na wtyczce + to byl minus na plycie i odwrotnie. I jeszcze cos mialem zmienione.

LOL - od kiedy switch ma biegunowość? Zwarte kable też wystarczą zamiast włącznika, sposób podłączenia wtyczki nie ma znaczenia.

Natomiast miejsce w które zostały kable wetknięte ma znaczenie, na niektórych płytach oznaczenia są mylące (choćby Asus - opis po jednej stronie złączki, nie od razu wiadomo co gdzie wetknąć).

W temacie wątku:

Źle wetknięta wtyczka "Power", albo uszkodzony przycisk. Spróbuj podłączyć "Reset" tam gdzie ma być "PW_ON". Albo zewrzyj styki wkrętakiem (nie polecam, jak ktoś ma pecha to można uwalić płytę - poważnie, widziałem takie przypadki!). Możliwych przyczyn jest jeszcze kilka, ale reszty sam nie sprawdzisz. /uszkodzona płyta, zły montaż - zwarcie, uszkodzony procesor .../

Jedyne co jeszcze można zrobić, to wyjąć wszystko (zostaje tylko proc) i zobaczyć czy startuje. Niby mozna też wyjąć procka, ale jeśli tego nie robiłeś to masz 50% szans na uszkodzenie - ukruszenie rdzenia. Bez procesora płyty też startują ;)

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

oczywiscie mieliscie racje... sprawa wygladala tak, ze obudowa byla w standardzie, i plyta tez byla w standardzie, ale te standardy rznily sie od siebie (LOL) i oznaczenia na kabelkach byly jakis dziwne. Po dluzszych probach doszedlem do ladu i podlaczylem kabelek bez opisy jako POWER i poszlo :) dzieki za podpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...