Skocz do zawartości
piniusz

"Wiatraczek" na PIII 450MHz - bardzo glośno chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Na moim starym kompie właśnie ten malutki witraczek od kilku dni zaczął mi warczeć. Zmienia tony od niskich przez wysokie. Najczęściej niskie:)) Raz głośno, raz cicho. Wyjąłem, oczyściłem, włożyłem spowrotem, dalej warczy. Czy mogę go sobie całkiem podarować? KOmp nie ma dodatkowych wentyli. Taki prosty standard ze sklepu(Vobis). Czy ktoś z was już tego próbował? Nie mogę dostać takiego nowego, w sklepach mi dostępnych nie mają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatraczek w twoim kompie to pewnie poszedł się j...ć! Nic nowego tak siek zawsze dzieje z czasem ! 8) Gdzie kupić nowy to już koledzy podali ja jedynie dodam że możesz również kupić w dobrych sklepach komputerowych :wink: tam przynajmniej niema koszów wysłki :lol:

..pozdr..:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?:

piniusz - w BOXie masz tego PII czy osobno proc i osobno cooler :?:

bo w tych oddzielnych najczesciej jest tak ze mozna przykrecac/odkrecac dowolny wentylator 50x50

na dodatek nie masz radiatora okrytego palstikowa oslonka jak w BOXie tylko finy na wierzchu - wiec w skrajnym przypadku mozesz kupic wentyl 60x60 i przykrecic go na 1 srubke - troche bedzie wystawal ponad ramke procka ale ma wiekszy przeplyw powietrza - dzieki temu na ok. 8V (ciszej) bedzie mial zblizona wydajnosc do 50x50 na 12V

PS a na allegro zle szukales :P w dziale chlodzenie na procka koles sprzedaje cale coolery Titana na Slot po 16zl

PS 2 jezeli masz goly radiator i finy masz nie w szerz procka tylko wzdluz (od gory do Slotu) i zasilacza nie masz pionowo (nie zaslania procka z boku) to rozwiazaniem moze byc nawet Zalman FB-123 puszczony na 5.5V wiejacy na procka, radiator i okolice Slotu - w skrajnym przypadku mozesz wykombinowac jakis lejek (zwerzenie w storne procka) zeby skierowac caly strumien na radiator

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjący wiatrak nie musi wcale oznaczać że jest spisany na straty, w końcu działa tylko że głośno:).Zależy jak go czyściłeś,jeśli ci sie chce to rozbierz go,okdlej od spodu naklejke(jeśli jakaś jest),wyciągnij obejme z ośki "śmigła"(ma rowek),wyciągnij smigiełko,oczyść ośke a przed włożeniem umieść odrobinke smaru(oliwy maszynowej) i zmontuj.może jeszcze troche pochodzić;) Oczywiście zakładam że tego nie robiłeś ;) Mój jeden nawet sie zatrzymywał ale po takiej operacji ładnie pracuje i co najważniejsze CICHO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benek -->Dzięki też:) Procek i iwiatrak są osobno. Mogę je rozdzielić bez problemu(co robiłem do czyszczenia). Szukam jak najtańszego sposobu...Ten komp sluży do testów sieciowych(moich własnych). Podłączam razem z drugim i kombinuję...W przyszłości popróbuję powłamywać się do niego:) Ponieważ mam go w LINUXie, a dopiero go poznaję, to jeszcze trochę upłynie czasu, zanim go wykorzystam właściwie:) Teraz chwilowo ma zastosowanie jako stale pracująca maszyna do ściągania:))

Dzięki jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciekk --> No, tego nie robiłem:)) Ale zrobię:):):):):)

Dzięki wielkie;) Nie wiedzialem, ze coś jest pod tą naklejką:)

to sie chopie zdecyduj :P bo na poczatku napisales

... Raz głośno, raz cicho. Wyjąłem, oczyściłem, włożyłem spowrotem, dalej warczy...

trzeba bylo pisac ze tylko kurz przedmuchales i nie samrowales lozyska - bylaby inna gadka

:P

PS zerknij do tego watku http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=46485&highlight=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...