Skocz do zawartości
Gotti

Dobrze zrobiłem inwestując w 9800SE???

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek chciałem zaznaczyć, iż jestem tu, baaardzo nowy /tj. nieobeznany ze zwyczajami tu panującymi/, ale mam niezły dylemat na początek. Dzisiaj zamówiłem Radka 9800SE od ?Manli? ?totalnie nic mi to nie mówi i chciałbym poznać opinie szanownych user`ów na temat tego posunięcia. Konkretnie to NIC nie wiem na temat tej karty w dodatku nic na jej temat nie mogę znaleźć /nawet na stronie tego, ?Manli?/ więc byłbym wdzięczny za jakieś info. Może ktoś mi coś powie na temat pamięci na tej karcie, potokach, szynie itp., i oczywiście coś na temat jej podkręcenia na 9800-9800PRO. Od razu mówie żebyście się nie kierowali tym, że się przesiadłem z MX400 /ze spalonym coolerkiem ;)/. Thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się rozpłaczę? A jaka ogólnie wydajność tego będzie? Po delikatnym podkręceniu bez moda na 9800PRO? Poradźcie proszę bo jutro idę po odbiór i mogę /powiedzmy/ się jeszcze wycofać. Dodam, że za kartę dałem /dam jutro/ 649zł brutto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydajnosc tej karty bedzie na poziomie radka 9500 :P :P zreszta w tym topicu ktory ci podalem sa testy wydajnosci radka 9800SE wiec popatrz sobie nikt ci nie powie jak to bedzie wygladac po podkreceniu bo chyba nikt jeszce nie ma na fiorum tej karty :P

pozdr :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9500 non-pro?! Ati sobie jaja robi, czy co? A na sirius.pl jest 9800SE od Super Grace z pamięciami 128 MB DDR TSOP /ułożenie poziome/ i pisze że szyna jest 256bit, więc jak to jest? Ale powracając do meritum sprawy: pokazać się jutro w sklepie po to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9500 non-pro?! Ati sobie jaja robi, czy co? A na sirius.pl jest 9800SE od Super Grace z pamięciami 128 MB DDR TSOP /ułożenie poziome/ i pisze że szyna jest 256bit, więc jak to jest? Ale powracając do meritum sprawy: pokazać się jutro w sklepie po to?9500 non-pro?! Ati sobie jaja robi, czy co? A na sirius.pl jest 9800SE od Super Grace z pamięciami 128 MB DDR TSOP /ułożenie poziome/ i pisze że szyna jest 256bit, więc jak to jest? Ale powracając do meritum sprawy: pokazać się jutro w sklepie po to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9500 non-pro?! Ati sobie jaja robi, czy co? A na sirius.pl jest 9800SE od Super Grace z pamięciami 128 MB DDR TSOP /ułożenie poziome/ i pisze że szyna jest 256bit, więc jak to jest? Ale powracając do meritum sprawy: pokazać się jutro w sklepie po to?9500 non-pro?! Ati sobie jaja robi, czy co? A na sirius.pl jest 9800SE od Super Grace z pamięciami 128 MB DDR TSOP /ułożenie poziome/ i pisze że szyna jest 256bit, więc jak to jest? Ale powracając do meritum sprawy: pokazać się jutro w sklepie po to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie kupiles za taka cene

Jeszcze jest oplacalne

Bo jak odblokujesz potoki (jak sie uda ) to powinno byc cos midzy 9500PRo a 9700

Sam sie zastanawiam

Ale to jest cholernei glupie karta taka sam tyle ze wiecej kasy trzeba bylo wlozyc zeby zaprojektowac magistrale 128bit

Ciop ten sam jak 9800Pro jak sie moduje, jak nie to jeszcze mozna zrozumiec roznice ceny

Chore rzeczy

Czekam na karte na 9800PRo z mgistral 64bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Jeśli się da odblokować to w najlepszym wypadku będę miał R350 128MB BGA 256bit a co za tym idzie po delikatnym podkręceniu prawie 9800PRO. Problem w tym, że jest to najlepsza opcja, która raczej jest mało prawdopodobna.

Pytanie brzmi czy ten Manli to jest 9500 z naklejką 9800 i wydajnością R300. Jeśli tak to dzięki serdeczne.

Ati Radon 9800SE 128MB Manli -649zł brutto ?Starcomp Kraków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Jeśli się da odblokować to w najlepszym wypadku będę miał R350 128MB BGA 256bit a co za tym idzie po delikatnym podkręceniu prawie 9800PRO. Problem w tym, że jest to najlepsza opcja, która raczej jest mało prawdopodobna.

Pytanie brzmi czy ten Manli to jest 9500 z naklejką 9800 i wydajnością R300. Jeśli tak to dzięki serdeczne.

Ati Radon 9800SE 128MB Manli -649zł brutto ?Starcomp Kraków

niestety - wszystkie karty 9800SE które mają kości w jednej linii to wersje 128 Bit (w sumie bezpiecznie jest tak założyć) - o 256 Bit możesz ino pomarzyć na tej karcie.

Jednak za tą kasę to będzie najlepszy wybór (chyba że dostałbyś gdzieś taniej R9600 XT)

Karta 9800 SE po założeniu dobrego coolera na rdzeń będzie mogła osiągnąć jakieś 330-350 Mhz (może więcej).

A jeśli idzie o pamiątki - to ... porażka - są to Hynixy 4 ns - które powinny max chodzić na 500 MHz (taka jest częstotliwość docelowa kości 4ns) - po podkręceniu może uda ci się osiągnąć jakieś 550-570 (choć niektórzy na kościach 4ns osiągają 600).

Do r9800PRO raczej nie dociągniesz....

jak ci się uda odblokować potoki (bo wiadomo że nie we wszystkich r9800se się to udaje) to będziesz miał kartę podobnie wydajną do R9500Pro (no może ciut szybszą) - ale sporo wolniejszą od R9700.

W tej jednak cenie - to ciekawa oferta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jesteś z Krakowa to się wybieraj, czym prędzej na Dietla 7. Dzisiaj sobie zrobiłem wycieczkę po Krakowie i na 11 sklepów w 9 nie wiedzieli, o co mi chodzi a w Starcom`ie mogą mi ją na zamówienie sprowadzić. Czas dostawy 3 dni /podobno/.

No i nareszcie dobry człowiek imieniem Wojwar udzielił mi rady jak na fachowca z tweak`a przystało. No to jutro lecę do sklepu i jak tylko dostane kartę to podzielę się info na ten temat. A jakby coś było nie tak to będzie na Was :) Co najwyżej jak karta nie będzie wydajnościowo odpowiadała 9500-9800 to ją po prostu im oddam.

I jeszcze jedna prośba: módlcie się żebym dostał kartę z BGA, 256bit ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bys poczytal moje psoty dokladnie (pisze bez zlosliwosci choc moze na to wygladac)

To bys widzial ze pisalem o czyms miedzy 9500Pro a 9700

W drugim napisalem ze Manli produkuje tylko 128 BIT (bezposrednio potwierdzone u producenta)

Ciekawi mnie tlyko jeden sklep co mial manli za 800zl nie mogli moec 256bit bo niby nie mam a na 128 bit mieli za wysoka cene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jesteś z Krakowa to się wybieraj, czym prędzej na Dietla 7. Dzisiaj sobie zrobiłem wycieczkę po Krakowie i na 11 sklepów w 9 nie wiedzieli, o co mi chodzi a w Starcom`ie mogą mi ją na zamówienie sprowadzić. Czas dostawy 3 dni /podobno/. 

No i nareszcie dobry człowiek imieniem Wojwar udzielił mi rady jak na fachowca z tweak`a przystało. No to jutro lecę do sklepu i jak tylko dostane kartę to podzielę się info na ten temat. A jakby coś było nie tak to będzie na Was :) Co najwyżej jak karta nie będzie wydajnościowo odpowiadała 9500-9800 to ją po prostu im oddam.

I jeszcze jedna prośba: módlcie się żebym dostał kartę z BGA, 256bit ;)

Manli nie produkuje 256 bit !

manli ma same 128 !!!!

jeśli ci się uda - to jedynie odblokujesz potoki.

Jak ci się nie uda - to dostaniesz kartę może 5% szybdzą od 9500 non-pro - a wtedy wiadomo... DO ŻYDA !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lucasd ---> Dzięki za zainteresowanie i wierz mi ze wszystkie posty czytam bardzo dokładnie, ale po tak dogłębnej analizie wyczynów Ati normalnie zaraz w depresje wpadnę. Odp Wojwar`a jakoś bardziej do mnie trafiła.

Doszedłem do wniosku, że pójdę do sklepu zaopatrzony w Omegi na Catalystach 3.8, 3DMarka2001 i Aquamark3, jeśli im zależy na kliencie to mi wsadzą te kartę do kompa i mi ją sprawdzą.

Teraz tylko jeszcze ktoś by mi mógł powiedzieć czy się mam w coś jeszcze zaopatrzyć i jakie wyniki powinna osiągnąć ta karta żeby się ją opłaciło kupić.

Przy okazji to jest mały problem ?ja mam zwykłego Codegen 300W i zapewne długo nie pociągnie a na wspominanym już przez mnie sirius.pl widziałem Enlight 300W za bardzo podejrzanie niską cenę 67zł /mniej niż codegen?!/

http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6029&sid=1 -co o tym sądzicie?

Coś mi się wydaje że MSI Ti4600 2.8ns za 600zł kupie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lucasd ---> Dzięki za zainteresowanie i wierz mi ze wszystkie posty czytam bardzo dokładnie, ale po tak dogłębnej analizie wyczynów Ati normalnie zaraz w depresje wpadnę. Odp Wojwar`a jakoś bardziej do mnie trafiła. 

Doszedłem do wniosku, że pójdę do sklepu zaopatrzony w Omegi na Catalystach 3.8, 3DMarka2001 i Aquamark3, jeśli im zależy na kliencie to mi wsadzą te kartę do kompa i mi ją sprawdzą. 

Teraz tylko jeszcze ktoś by mi mógł powiedzieć czy się mam w coś jeszcze zaopatrzyć i jakie wyniki powinna osiągnąć ta karta żeby się ją opłaciło kupić. 

Przy okazji to jest mały problem ?ja mam zwykłego Codegen 300W i zapewne długo nie pociągnie a na wspominanym już przez mnie sirius.pl widziałem Enlight 300W za bardzo podejrzanie niską cenę 67zł /mniej niż codegen?!/ 

http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6029&sid=1 -co o tym sądzicie?

Coś mi się wydaje że MSI Ti4600 2.8ns za 600zł kupie?

najgorsze ze te karty po ich odblokowaniu dzialaja przewaznie w 3dmarku i aguamark-u : ....dlatego najlepiej przetestowac ja roznymi programami i jesli mozliwe przynajmniej w 10 grach wtedy mozna powiedziec ze pozostale potoki nie sa uszkodzone ;) ....ilosc punktow zalezna jest takze od cpu ,czym szybszy tym wiecej punktow wiec na ta odp nie ma odpowiedzi ,jedynie ze bedzie miala okolo 13000-18000 pkt :twisted:

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...