Timm Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Witam! Mam szybkie pytanie. kupilem dzisiaj taki dysk i widzi go moja plyta jako 32GB. Mam nadzieje ktos mnie poratuje zanim wydam kase na kontroler :[ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 zworki !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Qrde nie wiem jak ona sama sie mogla przestawic ;p. THX Dobra to jeszcze spytam przy okazji po sformatowaniu jaka jest jego faktyczna wielkosc. Mnie wychodzi 127GB wiec tak jakby dalej cos nie tak. Ale nie wiem ile "oszukuja" na duzych dyskach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 to duza roznica jak formatowales?? dos , fdisc , partition magic , windoza ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 powinno wyjść 149 GB w/g moich wyliczeń. ale przy partycjach robionych w win możesz jeszcze stracić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 To bylo progzem segate ;/ tylko na starej zworce ;). Wlasnie probuje sciagnac partition magic i mam nadzieje sie rozwiaza moje problemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Znalazlem w koncu Partition Magic 8.0 i lipa 131GB. Jak ktos ma jakis pomysl to z checia wyslucham :(. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 moze dos? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Spróbuj Ranish Partition Manager - mały a baaardzo sprytny programik do partycjonowania (i bootloader przy okazji) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Juz trace sily ;/. 131gb i nic wiecej po prostu tak jest widoczny w winxp. W bios jest 160 wiec nei wiem. Moze jakiegos packa trzeba zainstalowac w xp-q.?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 moze ta plytka obsluguje dyski do 128 GB pojemnosci (w co nie bardzo chce mi sie wierzyc) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Wlasnie mnie tez :(. W dodatku plyta widzi go w biosie jako 160 wiec gdyby w tym tkwil problem to chyba tam tez powinno byc te 128. ps mam jakis tary kontroler chyba z 5 lat ma i juz obslugiwal 128GB;/ ,wiec jeli plyta asusa na kat400 obsluguje to samo to niemam pytan :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 15 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2003 Płyta obsługuje 160Gb, ale windows nie. Zrób programem Ranish dwie partycje po 80Gb to winda odzyska wzrok. Zresztą pewny nie jestem, był jakis pack do XP (do dysków powyżej 129GB) - kiedyś instalowałem u klienta, ale szukać mi się nie chce. Sprawdź FAQ na stronie Samsunga i WDC, może mają tą łatkę na ftp. Jak nie znajdziesz, to jutro w pracy sprawdzę jak to wygląda praktycznie (nie mam w tej chwili pod ręką dysku 160). Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 Wielkie dzieki zaraz biore sie do roboty :). A juz wszystko wygladalo pieknie :((((, ja niemam flopa ;) a niestety ranish potrzebuje takowe cudo przynajmniej ta wersja ktora mam. Czy bez flopa sie obedzie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 a ja mam niby 60 GB i przez tworzenie partycji w win straciłem parę giga. tzn mam partycje 5.09 GB, 15.00GB i 35.8GB co razem daje 56 GB. a zanim dzisiaj usunąłem 2 partycje i stworzyłem je na nowo miałem 15.09GB więc znowu straciłem :( . na razie to oleję bo i tak mam mnóstwo miejsca ale może kiedyć się tym pobawię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 A juz wszystko wygladalo pieknie :((((, ja niemam flopa ;) a niestety ranish potrzebuje takowe cudo przynajmniej ta wersja ktora mam. Czy bez flopa sie obedzie ??Yyyy, tego ... no... Pewnie da się też odpalić pod windowsem, ale może lepiej wystartować tylko z wierszem poleceń? Daj part.exe do głównego katalogu na C: , to nie będziesz musiał szukać. Tylko dysków nie pomyl !!! I najlepiej zapisz dokładną wielkość tworzonych partycji, sektory początkowe i końcowe, itp. - w razie jakichś problemów może się przydać. A ja sprawdziłem, w2k rozpoznał dysk 160GB i założył poprawnie 2 partycje NTFS (FAT32 to raczej nie przy tej wielkości dysku). Płyta Asus A7V8X, system ze wszystkimi łatkami M$. Jak znajdę XP to sprawdzę jak zachowa się "goły" system (bez SP i łatek). Pozdr AT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 A juz wszystko wygladalo pieknie :((((, ja niemam flopa ;) a niestety ranish potrzebuje takowe cudo przynajmniej ta wersja ktora mam. Czy bez flopa sie obedzie ??Yyyy, tego ... no... Pewnie da się też odpalić pod windowsem, ale może lepiej wystartować tylko z wierszem poleceń? Daj part.exe do głównego katalogu na C: , to nie będziesz musiał szukać. Tylko dysków nie pomyl !!! I najlepiej zapisz dokładną wielkość tworzonych partycji, sektory początkowe i końcowe, itp. - w razie jakichś problemów może się przydać. A ja sprawdziłem, w2k rozpoznał dysk 160GB i założył poprawnie 2 partycje NTFS (FAT32 to raczej nie przy tej wielkości dysku). Płyta Asus A7V8X, system ze wszystkimi łatkami M$. Jak znajdę XP to sprawdzę jak zachowa się "goły" system (bez SP i łatek). Pozdr AT Zdobylem w kocu flopa.( wolalem nie ryzykowac majac podlaczony dysk systemowy ;). I co, tworze dwie partycje po ~80GB. Wchodze do windowsa nic nie widac, uruchamiam partition magic 8.0 dysk odnajduje jako 152 czy 155GB nie pamietam ale pisze BAD :( i nic nie moge z nim zrobic ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 a ja mam niby 60 GB i przez tworzenie partycji w win straciłem parę giga. tzn mam partycje 5.09 GB, 15.00GB i 35.8GB co razem daje 56 GB. a zanim dzisiaj usunąłem 2 partycje i stworzyłem je na nowo miałem 15.09GB więc znowu straciłem :( . na razie to oleję bo i tak mam mnóstwo miejsca ale może kiedyć się tym pobawię. Przeciez to normalne - moja macierz (2x40) widziana jest przez system jako 74 GB zdaje sie. Matematyka sie klania, matematyka - producenci podaja GB nie biorac pod uwage, ze 1GB=1024MB, a nie 1000MB i stad takie rozbieznosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 W koncu mi sie udalo. Nie musialem nic instalowac i uzywac probgramikow, gdzie podaczas pomylki latwo stracic dane z posiadanego dysku. Wystarczylo wlaczyc obsluge 48 bitowego adresowania lba w rejestrze :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp1mta Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 http://support.microsoft.com/default.aspx?...kb;en-us;303013 Czyli "How to Enable 48-bit Logical Block Addressing Support for ATAPI Disk Drives in Windows XP" Bez tego systemy w2k i winXP mają limit pojemności dysku 137GB. U mnie w systemie są już zrobine wszystkie poprawki do 48bit LBA, dlatego nie było problemu z dyskiem 160GB. Pozdr AT PS. Wszystko jest pięknie opisane w FAQ na stronie Samsunga, WDC, Seagate, Maxtora ... WDC Samsung Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 musiałbym wywalić wszystkie partycje i założyć je od nowa a nie chce mi się, wystarczało mi 20GB a że mam 60 zamiast 40GB to tylko dlatego, że różnica w cenie była mała. QBUS00 - kiedyś pisałem o tym przeliczaniu 60 GB że to jest 60GBytes a nie 60 GB więc nie musisz mnie uczyć jak sięliczy. zobacz mój pierwszy post w tym temacie, wyliczyłem że powinno być 149 GB na dysku 160GBytes. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QBUS00 Opublikowano 16 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2003 QBUS00 - kiedyś pisałem o tym przeliczaniu 60 GB że to jest 60GBytes a nie 60 GB więc nie musisz mnie uczyć jak sięliczy. zobacz mój pierwszy post w tym temacie, wyliczyłem że powinno być 149 GB na dysku 160GBytes. :lol: Mistrzu :lol: przeciez to stwierdzenie nie bylo do Ciebie tilko do kolegi ktory zadal pytanie :wink: a Ty od razu tak nerwowo hehehe :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...