Skocz do zawartości
solmyr

drewniana buda na kompa - czy to zda egzamin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wpadłem na taki pomysł - zmontuje sobie drewnianą szafę, do której wrzucę całego kompa. Szafka będzie wytłumiona i szczelnie zamknięta. Wymiary - ok + 10 cm do wymiarów obudwy. Budę mam chiefteca, zasilacz chieftec 360 jeden wentylator. Procek xp2000+ i r9700 chłodzony wodą. WC jest poprowadzone przez ścianę na korytarz, gdzie jest chlodnica i pompka (więc ciepło z procka i grafy jest wyprowadzane na zewnątrz). Pytanie jest takie - czy w środku nie będzie za gorąco? Elementem generującym ciepło będzie więc zasilacz i inne części tj HDD SB, NB i inne.

Priorytetem jest cisza, nic nię będzie kręcone. Komp ma chodzić 24 godziny na dobę, w dzień mogę szafkę otwierać.

Co myślicie, wszelkie uwagi, sugestie miło widziane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Priorytetem jest cisza, nic nię będzie kręcone...

Co myślicie, wszelkie uwagi, sugestie miło widziane

a moze zamiast calego kompa do szafki lepiej zrobic "tlumiki"

polecam lekturke artykulu w 3 czesciach (i forum tamtego serwisu - maniakow ciszy - haslo muffle*)

czesc 1

czesc 2

czesc 3

zerknij tez na http://overclockers.com/ na artykuly o chlodzeniu i na ich forum - tez jest torche pomyslow

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem za bardzo ??

masz bude chiefteca i chcesz kompa pakowac do szafy ??

nie wiem za bardzo czego nie rozumiesz, co ma marka budy do chałasu generowanego przez kompa. Choćby to była buda marki Mercedes to wiatraki będzie słychać:) Może wyraziłem się nieprecyzyjnie - ja chcę żeby kompa nie było słychać wogóle, dlatego myślałem o wrzuceniu calego kompa do wyciszonej szafki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal calego kompa na korytarz albo do pokoju obok jak jest mozliwosc ze ci go buchna z korytarza :)

To nie zart, kumpel tak sobie zrobil. Odpalasz go z klawiatury, napedy cd/dvd mozesz pociagnac po usb (sa zewn. kieszenie). Flopa sie uzywa 1/rok...

Efekt: 100% cisza przy prawidlowym chlodzeniu kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi