dusza Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Chcialbym sobie wyciszyc komputer (zeby byl prawie nieslyszalny:)) Na procek chcialbym zamontowac sobie coolerek Spire FalconRock 2 albo WhisperRock IV ale slyszalem ze po jakims czasie zaczynaja swiszczec i staja sie glosne.Czy sa jakies rownie ciche i dobre coolerki w tej granicy cenowej? (myslalem o Arctic Cooling Cooper Silent 2 TC albo GlacialTech Igloo Silent Breeze 462 II ale to juz 90 zl:() Chcialbym sobie wrzucic tez jakis wiatraczek do zasilacza.Myslalem o Papst 8412 NGL ale to wydatek ok 60 zl.Jest moze cos tanszego ale rownie cichego? Apropos Papsta:Czy nadaje sie on do chlodzenia Durona 900(mam jakis lipny radiator 60x60 mm,chcialbym na niego zamontowac adapter na 80 mm i na niego przywalic Pasta)- nada to sie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Na poczatek odwiedz ta stronke... Choc jest po angielsku, to jednak na tyle prosto przedstawione, ze na pewno wiele ciekawego sie dowiesz... :idea: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 ... Na procek chcialbym zamontowac sobie coolerek Spire FalconRock 2 albo WhisperRock IV ale slyszalem ze po jakims czasie zaczynaja swiszczec i staja sie glosne. z przykroscia musze potwierdzic bo juz mialem stycznosc z wieloma wentylkami FannerTech (Spire, Speeze) Apropos Papsta:Czy nadaje sie on do chlodzenia Durona 900(mam jakis lipny radiator 60x60 mm,chcialbym na niego zamontowac adapter na 80 mm i na niego przywalic Pasta)- nada to sie?niestety nie - chyba ze nie interesuje Ciebie zczyt obrotow wentylatora bo PAPSTy maja tylko 2 kabelki +12V i Masa - dlatego sam nie kupilem 92mm PAPSTa :( muslabys poszukac gdzies np wentylkow PanaFlo (wentyle dla Panasonica) sa troche tansze od PAPSTa i maja tez niektore udane modele - nie powiem jakie bo sie nie wyznaje na tej marce - jedno wiem zazwyczaj maja 3 kabelek odpowiedzialny za zczyt obrotow co do procka - jaka masz plyte glowna :?: pozwala na obnizenie Vcore :?: (domyslnie masz 1.6) - sprawdz czy komp stabilny (prime i inne benchmarki) na nizszych napieciach - jak by dalo rade na 1.5V to mailbys procka grzejacego sie w granicach najszybszych PIII i wtedy wystarczyloby na takim FR II puscic wentylator ponizej 2000 obrotow (i powinno byc znosnie cicho nawet w nocy) co do zasilacza to napisz jaki to zasilacz - boniektorych nie oplaca sie wyciszac, za duze ryzyko przegrzania = spalenia :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dusza Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 Mam jakis lipny zasilacz za chyba ok 50 zl.Na naklejce jest napisane: 2N Power Supply Model:MAV 300 P-P4 230V/4A/50Hz Plytke mam stara a mianowicie K7VZA (chyba ECS) i nie mam pojecia czy mozna obnizyc Vcore(nie wiem za bardzo jak sie to robi:).Wiem tylko ze jest jak mowisz,domyslnie mam 1.6V i w biosie napiecoa sie raczej nie da zmienic,chyba ze jest jakis program do tego. Strasznie sie napalilem na Spire FF2 albo WR IV,ale coraz czesciej slysze ze wielu ludzi ma z nimi przykre doswiadczenia:( A mozesz mi polecic jakis inny cooler.Slyszalem ze dosc dobry i cichy jest GlacialTech Igloo 2450 Light (ma 20 db i kosztuje ok 50 zl) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 sie napalilem na Spire FF2 albo WR IV,ale coraz czesciej slysze ze wielu ludzi ma z nimi przykre doswiadczenia:( jesli idzie o ten coolerki to ja odradzam z czystym sumieniem, sam bratu kupilem jednego z tych dwoch, nie pamietam nazwy, ten ktory mial miec 2500 obr/min, niestety ma 3000 w dodatku niesamowicie huczy, wytrzymac sie nie da :( stary dobry titan ttc-d5tb(4) jest o niebo cichrzy (i w dodatku wydajniejszy :lol: i dalem za niego 29 pln :D , ale jak sie go pusci na 2100 obr (7V) to nieslyszalny, obecnie nim chclodze swego prrocka i na zwolnionym wentylu mam teraz 44C w stresie (seti) wiec wydajnosc jest OK (komp z podpisu) co do zasilacza, megabajt 350 W (wiem, ze to dziadostwo, ale napiecia jeszcze trzyma :lol:, to ja zrobilem tak, ze kupilem sobie dwa Zalmany ZM-F1 i puscilem oba na 5 V (dolaczana przejsciowka), jeden zamontowalem tak gdzie byl zwykly wentyl, a w dolnej czesci obudowy od zasilki wycialem dziure i zalozylem drugi, teraz mam zbierane powiettrze bezposrednio z okolic procka i tym sposobem zyskalem: 1. cisze (najglosniejsze elementy to dwa dyski IBM) 2. temp. na procku spadla o 4C ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2003 co do zasilacza to musialbys (jakbys dal wolniejszy wentylatorek) kontrolowac czy przy duzym obciazeniu nie wylatuje zbyt gorace powietrze bo to bylby 1 powiazny sygnal ze jest cos nie teges na poczatek proponuje wyczyscic i nasmarowac lozysko w wentylatorku od zasilacza (to czasem czyni cuda) - pod naklejka jest zawleczka, pod zawleczka rdzen i tam moze byc sucho - ale o smarowaniu (i nawet rozbieraniu wentylow juz pare razy bylo na forum) - nie uzywaj tylko WD40 ale jakiejs oliwki do maszyn itp (jakby co to opis ze zdjeciami jak rozebrac i umyc wentylator byl gdzies na http://Dzikie.net ) (jak wentyl ma niezuzyte lozysko top nasmarowaniu zawsze mozna dac rezystorek lub diode Zenera aleo tym - podlaczanie wentylatorow - jest na forum F A Q) co do GlacialTecha to zerkni tu http://tweak.pl/artykul/glacialtech Sherlock robil testy (w razie co jego pytaj jak z faktyczna a nie deklarowana glosnoscia) - co prawda nie ma tego co wymieniles ale wydaje mi sie ze to aluminowy radiator z wentylkiem jak na SilentBreeze - powinien te 35W ciepla z Twoje procka (bez obnizania Vcore) odebrac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...