Skocz do zawartości
MIR

Specyficzny problem z nagrywaniem... chce wolniej !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nagrywarke TDK CyClone 32x i przy nagrywaniu muzyki (i w ogole czegokolwiek) najmniejsza predkoscia jest 8x, a jak wiadomo muzyka za ciekawie nie brzmi po takim nagraniu.

W zwiazku z tym chcialbym spowolnic moja nagrywarke. Czy istnieje jakis sposob by to zrobic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest prawda ze nagrywanie 8x jest zle

wspolczesne plyty sa glownie oparte na ftalocyjaninie - barwniku 'szybkim' ktory bardzo zle (czasem NAPRAWDE ZLE) znosi niskie predkosci - stad odgorne, narzucone przez producentow ograniczenie na minimalna predkosc nagrania

zeby nie bylo potem ze nagrywarka do bani bo ktos kto sie nasluchal KIEDYS PRAWDZIWYCH teorii pali na szybkich plytach 1x i mu tego nic nie chce czytac

do wolnego palnia byly plyty AZO lub jeszcze lepiej: AZO stabilizowana zlotem, teraz juz takich nie ma bo fatalnie sie palily szybciej niz ~16-20x

na litku 32x (ktorego OEMem jest twoj TDK) optymalna sprawdzona predkosc palenia audio dla plyt sredniej i wyzszej klasy to 12x

jesli jednak uzywasz gownianych plyt po zlotwce sztuka to sie nie dziw ze potem cos nie halo - do muzyki trzeba podchodzic z szacunkiem i ze 2 zeta na plyte przeznaczyc

wiecej na naszym forum.cdrinfo.pl

ps. skad wiadomo ze brzmi niezaciekawie? powtarzanie cudzych teorii bez sprawdzenia jest coz... niezbyt rozsadne; uslyszales sam roznice? czy to tylko sugestia - chyba sam nie jestes zbyt przekonany do tego co mowisz uzywajac okreslenia 'inny'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, nagralem plytke i uslyszalem roznice. Pozniej wzielem plytke RW (max zapis 4x) no i nagralem na 2x i dzwiek byl o niebo lepszy.

aha i te pierwsze plytki to byly philipsy do 32x.

Wiec wyraznie wyglada na to, ze 8x to za szybko dla muzyczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe - twoj bol w takim razie - bo idziesz pod prad wiekszosc opini (popratych dowodami)

niektore biosy liteonow pozwalaja nagrywac nawet 2x - wiec poszukaj takiego do 32xx3s i potestuj - ja ci w tym juz nie pomoge bo uwazam to osobiscie za dosc glupie - ale przeszkadzac ani wysmiewac juz nie bede

nagraj 12x - dla twojego modelu jest to optymalna predkosc i nic mniej!

ps. twoj czytnik czyta RW? jesli czyta RW to znaczy ze jest nie najstarszy - a jesli jest nienajstarszy to znaczy ze korekcje ma juz na tyle dobra ze drobne felery z roznic w predkosciach potrafi pieknie skorygowac - wiec nie trzyma mi sie to kupy zupelnie - ale jak juz napisalem - twoj bol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...