Skocz do zawartości
azyl

kanały dzwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

jako ze jestem audiofilem o skromnym budżecie chciałem zainwestować w kolejna pare głośników do kompa.Jednak nie mają byc to glosniki wychodzace z zwmacniacza podlaczonego do kompa (tam joz wszystkie wyjscia mam zajete ) ale maja one miec osobny kanal w karcie muzycznej ( ac'97 scalona na mobo ) . I teraz moje pytanie : czy da sie jakos rozdzielic dzwiek wychodzacy z karty na dwa osobne kanaly dzialajace jednoczesnie ( moc nie ma znaczenia bo i tak oba bedea mialy wzmacniacz )

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mozesz napisac troche jasniej bo nie za bardzo wiadomo co chcesz zrobic. Rozdzielic kanaly - tzn jak - kanal lewy osobno i prawy osobno ? Potem to ma byc wzmacniane rowniez przez dwa osobne wzmacniacze (z podpieta para glosnikow do kazdego) - czyli takie dual mono ?.

Poza tym jak sie juz dumnie nazywasz audiofilem to zacznij od wymiany karty AC'97 na cokolwiek lepszego :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak joz wspomnialem jestm "audiofilem " o skromnym budzecie wiec nie moge sobie (narazie) pozwolic na lepsza karte... nie wiem co w tym dumnego ale ok

wyjasniam:

mam z karty jedno wyjscie stereo na glosniki, do niego jest podloczony wzmacniacz.

Zaezy mi na tym aby rozdzielic to wyjscie na dwa kanaly ( stereo ) i aby do obu mozna jednoczesnie podlaczyc glosniki

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysl zaiste niecodzienny ale prosze bardzo - rozwiazanie banalne - wystarczy ze zepniesz dwa wzmacniacze przez petle magnetofonowa.

Bedzie to wygladalo tak :

Komp Line OUT -> wzmacniacz A+glosniki ->wyjscie Tape OUT wzmacniacza A ->kabelek cinch-cinch -> wejscie Tape IN wzmacniacza B -> wzmacniacz B+glosniki

Ewentualnie po prostu do posiadanego obecnie kabelka mini jack-stereo -- 2xcinch od strony kompa dolutuj rownolegle jeszcze jeden.

Czyli :

2xcinch

--------------------------mini-jack stereo

-------------------------- (komp)

2xcinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...