Skocz do zawartości
birdman

dvi-d vs d-sub

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega tym jednym zdaniem chyba nikomu nie wyjaśnił czy będzie czy nie będzie różnicy pomiędzy połączeniem cyfrowym a analogowym. Więc powód podany przez Ciebie Andrzeju jest raczej błędny. Wyprzedzanie odpowiedzi w tak mało ogólnym przypadku raczej może być potraktowane jako zaśmiecanie...

Równie dobrze mógłbym zacząć pisać, że po przepięciu myszki z usb1 do usb2 nie było różnicy - może kogoś to zainteresuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec cele były takie:

-zebys nie wydal 100pln na kabel myslac ze da ci to wielka różnice

-bo wczesniej nie spotkałem sie z porównaniem

-bo skoro inni moga zadawac 2000 pytan czy kupic ddr 333 czy 400, jaki kupic zasilacz, jak plyte ipt itd, to ja moge napisac o moich subiektywnych odczuciach z testu sprzetu ( i moim zdaniem własnie takich tematów powinno być najwiecej na forum)

-no i nastepnym razem jak sie ktos zapyta, jak jest róznica w wyswietlanym obrazie miedzy kablem dvi-d a d-sub to podasz link do tego posta (czyli to co andrzej napisał)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawa wiadomość, ale...

Pytanko o "procedurę testową" - czy katowałeś monitor jakimiś progsami do tego służącymi czy tylko odpaliłeś jakąś gierce i worda?

I nie jestem pewien czy gf4 jest odpowiednią kartą do tego typu porównań. Sam takowej w rękach nie miałem, ale karty nVidii (pomijając FXy) nigdy za jakość obrazu nie były chwalone. Może na jakimś Radku a zwłaszcza Matroxie byłaby widoczna różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procedura testowa :) : w opcjach pulpitu włączyć pokazywanie zawartości okan podczas przesuwania a nastepnie przsunać okno i sprawdzic czy krawedzie sie nie rozmazuja.... (na tym widac najlepiej); a po za tym to przesuwanie duzej ilosci czarnego tekstu na białym tle; tak to sprawdzilem, ale rezultat tego jest jedynie moim subiektywnym odczuciem;a co do jakości obrazu, to gf4 tez maja nienajgorszą jakosc obrazu;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat to o czym teraz napisałeś zupełnie nie zależy od kabla 

Jak chcesz testować cokolwiek i pisać jakieś porównania to się trochę w temacie zorientuj...

wiem ze to zalezy od czasu reakcji amtrycy, ale mialem nadzieje ze zmiana kabla pozytywnie nato wplynie; no ale w takim razie co zalezy od kabla?? obraz byl poprostu identyczny; nie było żadnych widocznych różnic ani w tym co pisałem, ani w filmie, ani w grach, ani w czymkolwiek; wiec mógłbys mi powiedziec w czym według ciebie jest różnica??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej widoczna jest ostrość obrazu, a zwłaszcza przejścia pomiędzy kolorami oraz samo odwzorowanie kolorów. W kablu analogowym d-sub wszystkie kolory są prowadzone obok siebie i mogą się nawzajem zakłócać stąd np. zmiana ilościowa wyświetlanego koloru może mieć znaczenie na jakość koloru. Przy wyższych rozdziałkach można mieć problemy z drganiem obrazu (zakłócenia zewnętrzne). Trochę pomaga kabel bnc, ale dla paneli LCD warto korzystać z odpowiadającego im kabla. Przy tak małym monitorze jak 15 cali i rozdzielczościach do 1024x768 różnice mogą być niewielkie.

Trochę dorabiałem teorię praktyką ale takie przekłamania są mi znane i to nie ja rozpocząłem tą dyskusję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakby poczytać Wasze odpowiedzi to wniosek jest taki że jednak dla 15" i gf4ti4200 128mb agpx4 prolink, a prawdopodobnie także innych "dżiforcuf" jest bez sensu kupowanie kabla DVI przez normalnego użytkownika. Czyli wbrew pozorom udało sie dużo uzyskać (100zł).

hej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...