Skocz do zawartości
Buziak

Wentylatory do Obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wszystkie wentylatory do obudowy zalanczaja sie przy jakies temperaturze w obudowie :? Nic mi o takim czyms nie wiadomo, opiro dzisiaj o tym uslyszalem i dlatego sie pytam. A jak takie sa to czy mogl by dac linka do nich. Z gory dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie jak byś się uparł to możesz zrobić samemu układ do sterowania wentylem zależnie od temperatury, z tego co się orientuję to wystarczy dobrać odpowiedni termistor /o ile się nie mylę jest to rezystor, który zmienia rezystancję w zależności od temp, czy jakoś tak/. Jak sobie dobierzesz taki co będzie działał w zakresie powiedzmy 25 - 45*C to będzie ci włączał fana przy 25*C, a przy 45*C będzie wiał na maxa.

Inne rozwiązanie nie przychodzi mi do głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie wentylatory zalanczaja sie niezaleznie od temp

ale sa takie co kreca sie tak szybko jak duza jest temperatura

Arctic Cooling Fan Pro TC ma problemy ze startem gdy temp otoczenia wynosi mniej niż 20 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie wiem jak zrobić żeby sie auto załączały ale napewno nie z termistorem z nim będzie sie kręcił zależnie od tmp a jak dasz taki to napewno przy 45 nie osiągnie obortów a te w ac TERMISTORY SĄ CHORE JA W SWICH JE PO WYWALAŁEM i dałem rezystory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi