Skocz do zawartości
KRECIO

SEAGATE ST-157A 44.7MB osiagi i mobilnosc

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiem pytania. Ja mam 12 letniego Maxtora 80MB i podłączam go tak jak każdy inny dysk 40 (80) żyłowym kablem do gniazda ATA i autodetekcja w Biosie. Pomijając fakt, że dysk jest niesamowicie wolny to w jego instalacji i działaniu nie ma niczego szczególnego.

Jeżeli ten Twój dysk jest jakiś nietypowy (ale jaki?) to sprawdz na www.seagate.com może cos znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem polega na tym ze ten dysk chyba ma inne interfejs niz ATA. Poniewaz nie pasuje do niego kabel ATA33 poniewaz dysk ma za malo pinow! Brakuje chyba dwoch rzedow :)

Hmm, a nie ma czasem miejsca na drugą taśmę? Były kiedyś (dawno, dawno temu ...) dyski typu MFM - wymagały kontrolera (z tego co pamiętam tylko ISA, innych nie było)

Poprawka: właśnie dokopałem się do dysku ST-157N , jest na SCSI.

Poszukaj sobie opisu dysku ST-157A

---

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra juz go podlaczylem, jest to dysk ata, poprostu musialem sciac z tasmy tego "dzyndzla" na wtyczce aby wlazyc ja do dysku :)

Powiedzcie mi teraz dlaczego win XP uruchamia mi sie 2 minuty z tym dyskiem na pokladzie, ale sama winda chodzi normalnie.

Tak dla ciekawostki wolumin na dysku jest podpisany "ZIUTA" :P i jest na nim pelen dos i jakies programy dosowe razem zajmuja 5.58MB wolne miejsce to 33.3MB, fajna zabawka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mam taki wynalazek, Western Digital z 1991 roku, tez 40 MB, dokladnie 43MB ale jest szybszy 495 KB/s :lol: :lol: :lol:

teraz sobie lezy na polce, ale wczesniej jak nie mialem wypalarki to uzywalem go jako DUZA dyskietke :lol: i sprawowal sie bardzo ladnie a co ciekawsze on tak fajnie 'chrupie' jak zaden inny na swiecie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko spoko, Ja mam nowe testy tym razem progsem HD SPEED i tam dysk ten osiaga...uwaga...580kb/s!!!!

A jak kopiuje cos na niego z mojego MAXTORA to wcale nie jest taki wolny :P 25MB w okolo 7s co daje jakies 3.5MB/s!!!!no wymiata :P

troche nie mozliwe to 3,5 MB/s , chyba ten kopiowany plik musialbyc w ramie po czescie, ale 580 KB/s :!: moj dysk dostaje jak nic, trzeba go podkrecic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...