querke Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 Witam... to moj pierwszy post na ''Modyfikacje'' wiec prosze o wyrozumialosc... postanowilem ze zrobie cos .. i chce sobie podlaczyc pare wiatrakow ktore beda kontrolowane przez : 1.wylacznik 2.regulator szybkosc [sory za malo fachowe terminy] Bardzo bym prosil o jakies linki do przelacznikow o ladnym wygladzie...i dobrej cenie... i jak by to bylo mozliwe o jakis schemacik jak to all podlaczyc najlepiej jakos szeregowo zeby nie robic jakis plytek czy czegos podobnego Z gory dziekuje ...:::POZDRAWIAM::.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 skoro to pierwszy post to nie napisze 'szukaj, wszystko juz bylo, razem z linkiem do polskiego sklepu z ladnymi pstryczkami oraz sposobami jak to wszystko polaczyc' ;) pozdr :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 wpisz w wyszukiwarce hasło "fanbus" lub "rheobus", znajdziesz miliony podpowiedzi ... na szybko powiem ci jedynie, że przełączniki najlepiej kupić w jakimś elektronicznym. kosztują około 1,5 zł/szt. tu masz schemacik jak podłączyć wentyle na 7 i 12V z pozycją off i ledem: następnym razem szukaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
querke Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 Dzieki poszukam i na tweak'u i a google. dzieki za schemat hmm a zeby podlaczyc regulator obrotow to podobnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 Cytat hmm a zeby podlaczyc regulator obrotow to podobnie?poszukaj na forum o rheobusach i lm317/m317t :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
querke Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 hmm a mi do poczatkowego zadowolnienia sa potrzebne takie oto przelaczniki http://www.dzikie.net/index.php?mode=14&id=43 sa dobrze widoczne na 4 zdjeciu takie male czarne... moze wiecie jak sie nazywja albo cos.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|\/|ASO|\| Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 Przełaczniki kołyskowe W modyfikacjach masz przyklejony topic o sklepach z tunningiem i elektorniką - tam znajdziesz wsio. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zari Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 tez bede kupował cosik takiego. Info dla warszawiaków- są takie przełączniki 3-stanowe pod GUS'em. Cena: 3,1pln za mały (20/15mm) i 6pln za duzy (30/25mm) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Do regulacji obrotow najprosciej jest kupic FanMate, za okolo 15zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
querke Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 hmm wlasnie wracam ze sklepu ... lipa przelaczniki kosztuja 4 zl... hmm nie wiem czy to drogo ale to juz wy ocenicie... moje przlaczniki sa okragle czarne obramowki i czerwony przycisk podswietlany podaczas przelaczenia na 1. Zaraz je podlacze mam nadzieje ze beda dobrze wygladaly... O i jeszcze jedno pytanie ... potecjometry jaki parametry musza miec bo w kazdym sklepie sie pytali a ja nie wiedzialem..... Help Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Cytat ... potecjometry jaki parametry musza miec bo w kazdym sklepie sie pytali a ja nie wiedzialem..... Help ale chcesz same potencjometry - wydasz fortune na takie 100 Ohm, 2 W zerknij do FAQ - tam sa moje obliczenia dla rezystorow - stosujesz je do potencjometrow http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=216520#216520 potencjometry musza byc linniowe - czy obrotowe czy suwakowe to juz Twoj wybor proponuje zrobic cos na LM317T (tez jest opisane na FAQ) - max. prad to 1.5A (przy zastosowaniu radiatora) czyli podepniesz 10 typowych wentylatorow (0.15A) mozesz zrobic cos na tranzystorku - najprostsze to http://overclockers.com/tips910/ podobny uklad masz gdzies na Dzikie.net ale tam dodano ten wspomniany rezystorek a to najbardziej wyczesana strona o sterowaniu http://www.cpemma.co.uk/index.html (mi osobiscie najbardziej podoba sie projekt Switched Diodes - na dole dodano jak zastapic te brzydkie diody na niebieskie) Cytat Do regulacji obrotow najprosciej jest kupic FanMate, za okolo 15zl.ale chyba nie 1 do kilku wentylkow (obsluzy ze 3-4) :P jakby ktos chcial sam zbudowac FanMate1 (Zalmana) to link (kiedys wrzucalem ale sie od tego czasu troche zmienil) http://www.koreamod.com/tt/board/ttboard.c...h&page=2&idx=25 a jak ktos chce wersje bezrezystorowa to polecam pomysl Torpido - zamiast rezystora dodatkowe podlaczenie do +5V (gdzies tu byly schemaciki) http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=18721&start=30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AsTeX Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 kurde też chciałem diode dać do mojego FANBUS-a ale niestety niewiem jaki rezystor dać :/ wie ktoś może jak to sprawdzić jaki będzie dobry ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 26 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2003 Cytat ... wie ktoś może jak to sprawdzić jaki będzie dobry ? tak wie :P zacznij od poszukania na forum bo z milion razy byly linki do roznych "calculatorkow" jak kupisz diode - to zapytaj o jej parametry V i A potem sobie podstawisz i policzysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...