adrianek317 Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Hejka , mam plyte glowna Ecs K7S5AL na Sis735 z wbudowana sieciowka.Chcialbym przezucic sie na cos nowszego chodzi mi tu glownie o Usb 2.0 , Agp x8 , Ata 133 no i lepsza stabilnosc oraz wieksze mozliwosci overclokingu ( wiadomo nie za duze ale wieksze niz moj poczciwy Ecs-ik ) Mam do tego Athlona 2000 XP+ na Palomino :( +256 Mb Ram DDR 2700 ( 266 ) Elixira oraz Gf4 mx440 a no i Baracude 80Gb ! Komp calkiem calkiem ale ta plyta ... zainteresowany jestm glownie: ECS-KA L7S7A2 748-A N2U400-A V1.0 Oraz konkurencyjnego As-Rocka ? Jaki model doradzicie , chodzi mi o szybkosc i stabilnosc potem dopiero overcloking .. z gory txc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 a moze slawnego solteka ?? pomysl o nim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 DDR 2700 ( 266 )?? hm... a nie 2100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianek317 Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Tfu tfu faktycznie 2100 - czyli 266Mhz !! No obawiam sie ze soltek jest troszke zadrogi a ja potrzebuje kasy na inne komponenty , takie jak naped Dvd i Cdrw wiec... wybralem cos z LOW nizszej polki ! Doradzcie czy warto zmieniac :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Moim zdaniem nie na palomino i tak nie pokrecisz, agpx8 i ata 133 nic nie daja, a czy kozystasz az tak duzo z usb aby byla potrzeba zmiany?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 jak przedmowca. jak nie musisz miec usb20 to lepiej wydaj siano na upgrade grafy albo dorzuc ramu, albo zmien proca i krec go mnoznikiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 mnoznikiem nie da rady ta plyta nie ma zmiany mnoznika www.ocworkbench.com - sciagnij sobie cheppo bios Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 Hejka , mam plyte glowna Ecs K7S5AL na Sis735 z wbudowana sieciowka.Chcialbym przezucic sie na cos nowszego chodzi mi tu glownie o Usb 2.0 , Agp x8 , Ata 133 no i lepsza stabilnosc oraz wieksze mozliwosci overclokingu ( wiadomo nie za duze ale wieksze niz moj poczciwy Ecs-ik ) Mam do tego Athlona 2000 XP+ na Palomino :( +256 Mb Ram DDR 2700 ( 266 ) Elixira oraz Gf4 mx440 a no i Baracude 80Gb ! Komp calkiem calkiem ale ta plyta ... zainteresowany jestm glownie: ECS-KA L7S7A2 748-A N2U400-A V1.0 Oraz konkurencyjnego As-Rocka ? Jaki model doradzicie , chodzi mi o szybkosc i stabilnosc potem dopiero overcloking .. z gory txc Jeśli idzie o pomysł wymiany płyty i podkręcania procka to: 1. musisz zmienić procka (jeśli stać cię na to) - bo tego palomino dużo już nie podkręcisz 2100+/2200+ to max (zresztą one już przy 2000+ czasami mają po 60 stopni C) 2. kupić przyzwoitą płytę (L7S7A2 - 220 zł, albo Epox 8rda+ - ok. 330-350 zł) 3. Agp x 8 nie ma sensu i tak nie ma różnicy (no może 0,5-1% ;) 4. Ata 133 nie wykorzystasz - chyba że masz dyski Ata 133 - ale jest to max wydajność PCI, więc jak coś jeszcze siedzi na PCI to i tak nie pociągnie 5. USB 2.0 - tylko jeśli masz urządzenia USB 2.0 - jeśli nie masz, a zamierzasz mieć ... to na razie sie wstrzymaj (chyba że zamierzasz zainwestować w HDD lub aparat na USB, lub zewn. nagrywarke - bo przy drukarce nie zauważysz różnicy) 6. W twoim przypadku najlepiej a) sprzedać tego złomiastego palomino (sam mam takiego) - i kupić np durona 1400/1600 - i kręcić mnożnikiem i FSB (może przy twojej pamięci dojdzie do FSB 140/150 ? - niektóre moduły 266 pracowały stabilnie przy 333 - ale to żadkość) aa) płyta ECS k7s5a jest lepsza do overclockingu niż moja (k7s6a) - biosy są rozpracowane, technika podnoszenia napięcia też - jest gdzieś na necie nawet strona FAQ - co i jak można w niej zmodować B) sprzedać palomino i płytę i pamięci bb) kupić durona 1400/1600 modowalnego lub Athlona Thorton i Ecs l7s7a2 lub Epox 8rda+, oraz pamięci 333 podatne na overclocking (np TwinMOS 400) 7. Zmiana samej płyty w twoim przypadku mija się z celem - chyba że masz urządzenia USB 2.0 - i obecnie ci one nie działają. Przy obecnym twoim procesorze zapomnij o jakimś extremalnym OC - może 5% może 10% dodatkowo wykręcisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 mnoznikiem nie da rady ta plyta nie ma zmiany mnoznika www.ocworkbench.com - sciagnij sobie cheppo bios Ech.... ludzie - to jeśli płyta nie ma zmiany mnożnika, to się mnożnikiem nie da kręcić (athlona) ? marsz do przedszkola się douczyć ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 ale ten bios dodaje zmiane fsb sam ja mialem wiec chyba wiem co pisze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 wymien karte graficzna... a co do asrocka modele na sisach sa oki.. mam takiego ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianek317 Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 No wiec przekonaliscie mnie ze to nie ma sensu , niemam urzadzen pracujacych w Usb2.0, ani Agpx8 ani wlasnie wspomnianego Ata133 , chcialem poprostu miec stabilnego kompa ( bo procek mi nawet nie pracuje na nominalnych wartosciach - przyp.Mam Athlona 2000+ Xp na Palomino :( a chodzi mi jako Athlon1800+ bo na jak przestawie Fsb na 133/133 to mi sie komp kruszy ( czyli wylacza , resetuje itp ) mysle ze to jednak nie jest wina samej plyty .. co wy na to ? ps. dokupie sobie ramu , wymienie proca i zmienie grafe :) tak bedzie korzystniej :) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Z drugiej strony - skoro sypie Ci się na 133 - .... Zmień bios na najnowszy - jeśli to nie pomoże na stabilność przy 133 FSB to ja bym jednak zmienił płytę ... To może być również kwestia zasilania - jaki masz zasilacz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Hejka , mam plyte glowna Ecs K7S5AL na Sis735 z wbudowana sieciowka.Chcialbym przezucic sie na cos nowszego chodzi mi tu glownie o Usb 2.0 , Agp x8 , Ata 133 no i lepsza stabilnosc oraz wieksze mozliwosci overclokingu ( wiadomo nie za duze ale wieksze niz moj poczciwy Ecs-ik ) Mam do tego Athlona 2000 XP+ na Palomino :( +256 Mb Ram DDR 2700 ( 266 ) Elixira oraz Gf4 mx440 a no i Baracude 80Gb ! Komp calkiem calkiem ale ta plyta ... zainteresowany jestm glownie: ECS-KA L7S7A2 748-A N2U400-A V1.0 Oraz konkurencyjnego As-Rocka ? Jaki model doradzicie , chodzi mi o szybkosc i stabilnosc potem dopiero overcloking .. z gory txc Przedwczoraj był bardzo podobny temat!! Tu masz co ci polecam: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7661 A tó masz test: http://www.ocworkbench.com/2003/asrock/k7s...xe/k7s8xe-1.htm - bez łachy poszedł im na FSB 430. Oczywiście twój proc nie nadaje się do takich experymentów, ale na przyszłość to niezła propozycja. :) Krótko mówiąc ASRock K7S8XE SiS-748 + LAN ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianek317 Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 Dzieki dzieki za porady , i nadeslane linki !! Zasilke mam 300W niewiem Codegen-a bodajrze , sprawdze dzis wieczorem to wam powiem dokladnie. Bede testowac stabilnosc mojej konfiguracji ( chodzi o 133 fsb , jak narazie przez 1 godzinke dziala non-stop wiec .. :) ) Bios mam z cheepo ten z 2002 ale znalazlem juz nowszy na wlasnie ocworkbench z 2003 wiec sobie wgram i zobaczymy. Aha mam pytanie czy bede mogl flashowac bios z plyty cd ? Czy tylko z dyskietki jest to mozliwe i jak jest bezpieczniej pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 ale ten bios dodaje zmiane fsb sam ja mialem wiec chyba wiem co pisze Mało wiesz mój drogi - mnożnik Athlona to się kręci nie tylok w biosie lub na płycie zworką, a słyszłaeś może o Athlon Painting ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 25 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2003 problem w tym że Palamino 2000+ to mozna sobie nawet w moro pomalować i tak więcej niż na 2200+ nie pujdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...