Skocz do zawartości
adrianek317

Czy warto sie przesiadac !!

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka , mam plyte glowna Ecs K7S5AL na Sis735 z wbudowana sieciowka.Chcialbym przezucic sie na cos nowszego chodzi mi tu glownie o Usb 2.0 , Agp x8 , Ata 133 no i lepsza stabilnosc oraz wieksze mozliwosci overclokingu ( wiadomo nie za duze ale wieksze niz moj poczciwy Ecs-ik ) Mam do tego Athlona 2000 XP+ na Palomino :( +256 Mb Ram DDR 2700 ( 266 ) Elixira oraz Gf4 mx440 a no i Baracude 80Gb ! Komp calkiem calkiem ale ta plyta ... zainteresowany jestm glownie:

ECS-KA

L7S7A2

748-A

N2U400-A V1.0

Oraz konkurencyjnego As-Rocka ? Jaki model doradzicie , chodzi mi o szybkosc i stabilnosc potem dopiero overcloking ..

z gory txc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka , mam plyte glowna Ecs K7S5AL na Sis735 z wbudowana sieciowka.Chcialbym przezucic sie na cos nowszego chodzi mi tu glownie o Usb 2.0 , Agp x8 , Ata 133 no i lepsza stabilnosc oraz wieksze mozliwosci overclokingu ( wiadomo nie za duze ale wieksze niz moj poczciwy Ecs-ik ) Mam do tego Athlona 2000 XP+ na Palomino :( +256 Mb Ram DDR 2700 ( 266 ) Elixira oraz Gf4 mx440 a no i Baracude 80Gb ! Komp calkiem calkiem ale ta plyta ... zainteresowany jestm glownie:

ECS-KA

L7S7A2

748-A

N2U400-A V1.0

Oraz konkurencyjnego As-Rocka ? Jaki model doradzicie , chodzi mi o szybkosc i stabilnosc potem dopiero overcloking .. 

z gory txc

Jeśli idzie o pomysł wymiany płyty i podkręcania procka to:

1. musisz zmienić procka (jeśli stać cię na to) - bo tego palomino dużo już nie podkręcisz 2100+/2200+ to max (zresztą one już przy 2000+ czasami mają po 60 stopni C)

2. kupić przyzwoitą płytę (L7S7A2 - 220 zł, albo Epox 8rda+ - ok. 330-350 zł)

3. Agp x 8 nie ma sensu i tak nie ma różnicy (no może 0,5-1% ;)

4. Ata 133 nie wykorzystasz - chyba że masz dyski Ata 133 - ale jest to max wydajność PCI, więc jak coś jeszcze siedzi na PCI to i tak nie pociągnie

5. USB 2.0 - tylko jeśli masz urządzenia USB 2.0 - jeśli nie masz, a zamierzasz mieć ... to na razie sie wstrzymaj (chyba że zamierzasz zainwestować w HDD lub aparat na USB, lub zewn. nagrywarke - bo przy drukarce nie zauważysz różnicy)

6. W twoim przypadku najlepiej

a) sprzedać tego złomiastego palomino (sam mam takiego) - i kupić np durona 1400/1600 - i kręcić mnożnikiem i FSB (może przy twojej pamięci dojdzie do FSB 140/150 ? - niektóre moduły 266 pracowały stabilnie przy 333 - ale to żadkość)

aa) płyta ECS k7s5a jest lepsza do overclockingu niż moja (k7s6a) - biosy są rozpracowane, technika podnoszenia napięcia też - jest gdzieś na necie nawet strona FAQ - co i jak można w niej zmodować

B) sprzedać palomino i płytę i pamięci

bb) kupić durona 1400/1600 modowalnego lub Athlona Thorton i Ecs l7s7a2 lub Epox 8rda+, oraz pamięci 333 podatne na overclocking (np TwinMOS 400)

7. Zmiana samej płyty w twoim przypadku mija się z celem - chyba że masz urządzenia USB 2.0 - i obecnie ci one nie działają.

Przy obecnym twoim procesorze zapomnij o jakimś extremalnym OC - może 5% może 10% dodatkowo wykręcisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnoznikiem nie da rady

ta plyta nie ma zmiany mnoznika

www.ocworkbench.com - sciagnij sobie cheppo bios

Ech.... ludzie - to jeśli płyta nie ma zmiany mnożnika, to się mnożnikiem nie da kręcić (athlona) ?

marsz do przedszkola się douczyć !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec przekonaliscie mnie ze to nie ma sensu , niemam urzadzen pracujacych w Usb2.0, ani Agpx8 ani wlasnie wspomnianego Ata133 , chcialem poprostu miec stabilnego kompa ( bo procek mi nawet nie pracuje na nominalnych wartosciach - przyp.Mam Athlona 2000+ Xp na Palomino :( a chodzi mi jako Athlon1800+ bo na jak przestawie Fsb na 133/133 to mi sie komp kruszy ( czyli wylacza , resetuje itp ) mysle ze to jednak nie jest wina samej plyty .. co wy na to ?

ps. dokupie sobie ramu , wymienie proca i zmienie grafe :) tak bedzie korzystniej :)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECS-KA

L7S7A2

748-A

N2U400-A V1.0

z gory txc

Przedwczoraj był bardzo podobny temat!!

Tu masz co ci polecam: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7661

A tó masz test: http://www.ocworkbench.com/2003/asrock/k7s...xe/k7s8xe-1.htm - bez łachy poszedł im na FSB 430. Oczywiście twój proc nie nadaje się do takich experymentów, ale na przyszłość to niezła propozycja. :)

Krótko mówiąc ASRock K7S8XE SiS-748 + LAN !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki dzieki za porady , i nadeslane linki !! Zasilke mam 300W niewiem Codegen-a bodajrze , sprawdze dzis wieczorem to wam powiem dokladnie. Bede testowac stabilnosc mojej konfiguracji ( chodzi o 133 fsb , jak narazie przez 1 godzinke dziala non-stop wiec .. :) ) Bios mam z cheepo ten z 2002 ale znalazlem juz nowszy na wlasnie ocworkbench z 2003 wiec sobie wgram i zobaczymy. Aha mam pytanie czy bede mogl flashowac bios z plyty cd ? Czy tylko z dyskietki jest to mozliwe i jak jest bezpieczniej pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...