Skocz do zawartości
Des666

SBLive! + zestaw kina domowego z Dolby Digital 5.1.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam karte SB Live! oraz zamierzam w niedlugim czasie zakupic zestaw kina domowego: amplituner + glosniki 5.1

Oczywiscie chcialbym podlaczyc do tego kompa i moc ogladac np. DVD z komputera na TV. Ale dzwiek, zeby oczywiscie szedl z komputera ale zeby byl w systemie Dolby Digital 5.1 i zeby caly zestaw pokazal co potrafi.

No i tutaj nasuwa sie podstawowe pytanie - JAK to polaczyc zeby sygnal byl odpowiedni dla amplitunera i zeby poszedl na glowniki tak jak powinien?

Bo chyba nie wystarczy zwykly kabel audio? A jesli nie to CO to powinno byc?

A moze SB Live nawet nie ma obslugi Dolby 5.1 i trzeba kupic cos wiekszego?

Bylbym wdzieczny za jakies dane odnosnie takiego kabla (i pewnie wtyczek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz w tej karcie wyjscie cyfrowe ? (SPDIF). Wersja Value go nie miala.

Jesli tak to podlaczasz zwyklym kabelkiem cyfrowym (cinch-cinch) wyjscie SPDIF-out na karcie z odpowiednim wejsciem amplitunera i tyle.

Teraz tylko przy odtwarzaniu filmow i innych w AC-3 w sterownikach (badz z karty lub z programu do odtwarzania DVD) uaktywniasz uzywanie wyjscia cyfrowego a reszta dekodowania zajmie sie amplutuner (bo Live jako tak nie dekoduje sygnalow Dolby Digital).

Zreszta wygodniejsze jest przesylanie sygnalu 1 kabelkiem zamiast 6 - w przypadku analogowym).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mi widowmo o liva ma tzw. wyjście SPDIF (audigy ma) COAXCIAL.

Jaki kabel??

I teraz jest to kabelek "mono" tz. wygląda jak mono.

Powinien mieć jack mono z jedenej strony i chinch (czy jakoś tak się to pisze) z drugiej strony. Ja używam jak zwykłego kabla stereo jack chinch kosztował mnie 7 zł.

Możesz też

http://allegro.pl/search.php?string=spdif&...=4717&country=1

http://allegro.pl/show_item.php?item=17201034

Z lewej "jack mono" LIVE

z prawej amplituner

Podłączenie:

1-Kabel wtykasz w wyjście najbardziej oddalone od płyty głównej (chyba pomarańczowe).

2-Musisz wł. wyj cyfrowe programowo surround mixer lub właściwości głośności-->>zawansowane i tam powiino być.

Jeśłi chcesz AC3 uzyskać z DIVX'ów to musisz kodek zainstalwoać np. ac3filter_0_69b.exe (najlepiej ten kodek, tz. możesz nowsze wersje 0_70b chyba już jest). I w kodeku też musisz ustawić SPDIF

I tyle

Jeśli chodzi o dźwięk z DVD no nie wiem bo nie mam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba prostszego kabelka juz nie widzialem - nawet dziecko potrafilo by go zrobic. Jak widze przy byle czym slowo Allegro to juz mnie cos trafia :lol: Ludzie - myslenie nie boli a i troche praktyki kazdemu sie przyda. Poza tym nie ma jak wydac 20zl za cos co jest warte gora 8zl :) Gratulacje !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie ma czegos takiego jak cyfrowy kabel audio i wystarczy uaktywnic wyjscie SPDIF i podpiac do niego zwykly kabel audio np. mini-jack => chinch ? Bo taki wlasnie kabel mam i jest polaczony jednoczesnie z kablem video (SVHS) i chcialem sie upewnic, czy ten kabel audio jesli zostanie podlaczony do wyjscia SPDIF w karcie i wejscia cyfrowego w amplitunerze to bedzie to dzialac poprawnie i dzwiek bedzie 5.1 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze jest i kabel analogowy i cyfrowy. Analogowy ma w sumie 2 zyly (lewy i prawy kanal) + masa, natomiast cyfrowy potrzebuje tylko 2.

Przesylanie dzwieku cyfrowego moze nastepowac w pewnym standardzie:

- SPDIF (Coax) Jest często spotykany w domowym sprzęcie audio. Cyfrowe dane są przesyłane kablem koncentrycznym 75W , złącze RCA (cinch). 'zero' reprezentowane jest przez napięcie -0,5V a 'jedynka' przez +0,5V. (nazwa SPDIF od SonyPhillipsDigitalInterfaceSystem)

- TTL SPDIF (Transistor-Transistor Logic) : Standard TTL jest często używany w sprzęcie komputerowym (napędy CD-ROM, karty dźwiękowe). Stosowane są złącza dwu-pinowe (wtyczka przypomina zworkę). Format danych jest taki sam jak w przypadku S/PDIF (Coax) ale inne są napięcia - 'zero' jest reprezentowane przez 0V a ' jedynka' przez +5V

- TOSlink (TOShiba link) Sygnał przesyłany jest przez światłowód (szkło lub plastik). Używane jest światło czerwone (660nm). Są dwa rodzaje wtyczek : większe - do sprzętu domowego i mniejsze do sprzętu przenośnego (MiniDisc, CD).

W komputerze czasem sa rozne wtyczki i gniazdka na karcie muzycznej i zamiast RCA (cinch) mozna napotkac mini-jack. Takie cos tez bedzie dzialac i uzyska sie dzwiek 5.1 (oczywiscie jesli amplituner posiada dekoder Dolby Digital).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba prostszego kabelka juz nie widzialem - nawet dziecko potrafilo by go zrobic. Jak widze przy byle czym slowo Allegro to juz mnie cos trafia  :lol: Ludzie - myslenie nie boli a i troche praktyki kazdemu sie przyda. Poza tym nie ma jak wydac 20zl za cos co jest warte gora 8zl :) Gratulacje !

Gratulacje?????

Ludzie - myslenie nie boli...

Czytanie nie boli!!!

Przeczytaj mój cały topic i potem pogratuluj SOBIE.

Jeśli Ci sie nie chce czytać to:

Ja używam jak zwykłego kabla stereo jack chinch kosztował mnie 7 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze sie oburzyles - ale niepotrzebnie bo moj post nie byl akurat skierowany specjalnie w Ciebe. Chcialem tylko przestrzec innych przez bezgranicznym poleganiem na Allegro, gdzie wszystko jest naj i nawet najwikszy bubel jest wychwalany ze hej (ale to juz nie ten dzial). Jesli bardzo Cie urazilem to wybacz - nie mialem zamiaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze podsumujmy bo szczerze mowiac fachowy tekst P_i_t_t'a troche mi namieszal ;)

Mam SBLive z wyjsciem SPDIF.

Mam zestaw kina domowego z amplitunerem z dekoderem dolby.

Czy wystarczy mi zwykly kabel audio jaki uzywalem do tej pory do podlaczenia kompa? Kabel audio-stereo minijack-minijack ?

Czy musze kupowac specjalny kabel cyfrowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze podsumujmy bo szczerze mowiac fachowy tekst P_i_t_t'a troche mi namieszal ;)

Mam SBLive z wyjsciem SPDIF.

Mam zestaw kina domowego z amplitunerem z dekoderem dolby.

Czy wystarczy mi zwykly kabel audio jaki uzywalem do tej pory do podlaczenia kompa? Kabel audio-stereo minijack-minijack ?

Czy musze kupowac specjalny kabel cyfrowy?

Spoko - wystarczy - zreszta na amplitunerze powinno sie wyswietlac ze np. dekoduje Dolby (zalezy od modelu). Mozesz sobie poza tym zrobic jakis tescik czy wszystkie kanaly dzialaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o co dokladnie chodzi ?. Jakie uaktywnienie ?. Jesli karta ma wejscie cyfrowe to pozostaje kwestia wyboru nagrywanego sygnalu w jej sterownikach (np Live i wyzsze - sygnal z CD-digital czy podobnego m mixerze).

U mnie mam ból z SoundStormem na Epoxie 8RDA+. Uaktywniłem w mikserze wejście SPDIF i SPDIF w nagrywaj i nic!

Magnetofon cyfrowy z którego chcę nagrywać działa prawidłowo (sprawdzałem) a z nagrywania nici.

W akcie desperacji myślałem już o założeniu innego systemu z SoundBlasterem tylko do nagrywania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracajac do tematu - zakupilem w koncu zestaw 5+1 z amplitunerem.

Jak podlaczam kompa do zestawu przez SPDIF (i COAX w wzmacniaczu) to muzyka z kompa slicznie gra - srodkowy, prawy, lewy kanal chodza na osobnych glosnikach jak nalezy, tyly je delikatnie wspieraja...

Ale jak odpalam jakas plytke z DVD to juz zaczynaja sie schody.

Jakim programem najlepiej ogladac DVD? Jak wlaczam w najnowszym winDVD opcje, zeby dzwiek szedl przez SPDIF (czyli tak jak idzie) do zewnetrznego procesora (amplituner potrafi dekodowac Dolby Digital, DTS itp...

To... mam dzwiek tylko na tylnich glosnikach - ale wlasnie taki dzwiek jaki powinien byc przy surroundzie - odglosy otoczenia, przestrzenne dzwieki... brakuje przodow, czyli glownego dzwieku...

Jak z kolei przelacze (tylko w ustawieniach programu do odtwarzania DVD) zeby nie szlo tylko przez SPDIF to mam z kolei caly dzwiek tylko w srodkowym glosniku i nigdzie wiecej...

W czym moze byc problem? Jak to skonfigurowac aby dzwiek z DVD byl 5+1 tak jak powinno byc?

Z gory dziekuje za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyną kartą kodującą do AC3 jest SoundStorm (pełny).

Zatem z live na DD (czyli naprawdę do 6 niezależnych kanałów) albo DTS możesz liczyć tylko jeżeli źródło dźwięku jest zakodowane odpowiednio (w praktyce filmy z DVD i divx z AC3 lub DTS).

To, że przy połączeniu "muzyczka" gra Ci na wszystkich głośnikach, to może być zasługa Dolby ProLogic (z grubsza rzecz biorąc to jest sygnał stareo z zakodowanym tyłem i centralnym - 2 dodatkowe kanały, bo obydwa tyły grają to samo). Nie jest to "prawdziwe" 5.1.

Żeby choćby w grach mieć 4.0 czy 4.1 musisz połączyć Live'a jeszcze analogowo. Inaczej znowu uzyskasz co najwyżej DPL (jeżeli gra obsługuje).

Reasumując - ze źródeł innych niż AC3 i DTS na swoim sprzęcie przez łącze cyfrowe możesz otrzymać co najwyżej 2 kanały z zakodowanym DPL.*

*Nie dotyczy głośniczków komputerowych kreatury, które mają podwójne wejście cyfrowe, a Live podwójne wyjście - dzieki temu mykowi potrafią przesłać 2xstereo PCM.

IMO najlepsze wyjście to przesiadka na nForce2 z pełnym SS :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie powlaczales jakis dodatkowych efektow przestrzennych na tym amplitunerze ?. Moze masz tez cos rozkalibrowane (balance-fader itp) lub masz cos zle polaczone.

Amplituner powinien rozpoznac dostarczany sygnal (poprzez np wyswietlenie standardu - Dolby Digital). Jesli taki sygnal do niego dociera to wina nie lezy po stronie karty dzwiekowej a jego ustawien.

Co do muzyki - to zapewne jak pisal Wawelski zasluga wlaczonej opcji Dolby ProLogic II (pozwala na zasymulowanie 5.1 ze zwyklego stereo)

Jaki to amplituner i jak to dokladnie polaczyles ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec od poczatku:

Amplituner to Philips MX980 (FR 984).

Zostal polaczony z karta muzyczna poprzez wyjscie w karcie (SPDIF) - maly jack i wejscie digital audio in - COAX w amplitunerze.

Na amplitunerze nie wyswietla sie format w jakim jest kodowany dzwiek. mam tylko cos takiego jak PCM wyswietlone.

Co ciekawe - jak podlaczylem amplituner do tradycyjnego DVD to tez niby nie wykryl sygnalu zadnego, a jak wybieralem w filmie dzwiek w DTS to mialem cisze. Jak wybieralem Dolby Digital 5.1 to wszystko ladnie gralo i ewidentnie byl ladny surround z dzwiekami otoczenia na 'tylach'.

A na komputerze odpalalem DVD, ktore maja na pewno dzwiek odpowiednio zakodowany bo na zwyklym odtwarzaczu dziala to poprawnie.

Ustawienia amplitunera sa poprawne. Wylaczylem wszystkie 'wirtualne' tryby surroundu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowalem tylko WinDVD.

Ale amplituner nawet jak puszczalem dzwiek z odtwarzacza DVD stacjonarnego to nie wyswietlal jak jest kodowany dzwiek.. Wszydzie tylko Dolby Pro Logic albo samo 'Surround' bylo...

Sprobuje jeszcze z PowerDVD, ale cos czuje, ze to nie to... Moze cos w ustawieniach Live'a? Tylko co to moze byc?

Bo normalnego stereo slucha sie wybornie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...