Skocz do zawartości
Zulik

Nagrywarka LiteOn - weryfikacja jakości nagranej płyty !

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc !

mam nagrywarkę LiteOn'a x48

i najprawdopodobniej zle nagrywa wypalane płyty bo nigdzie u kolegów nie moge odczytać nagranej na niej płyty CD !

(oczywiscie u mnei jest wszystko ok)

Pytanie:

Jak zweryfikować czy nagrywarka dobrze nagrywa ??

(bodajrze to sie jakos CRC nazywa czy cos takiego)

w nero 6 jest taki test - i na tloczonych plytach bledy pokazuje w granicach 3, no 20 to juz max !

pytanie:

przypuszczam ze na wypalonej plycie bedzie wiecej bledow niz na takiej tloczonej

no ale jakie to są przedzialy ? 50 100 czy moze 10000 ? (punktów w programie nero) (a moze ktos ma inny sposob) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wchodzisz na forum serwisu cdfreaks.com

znajdujesz tam dzial 'media'

patrzysz na przyklejone posty - jeden bedzie mial KPROBE w nazwie

sciagasz ten program

instalujesz

klikasz na zakladki az zobaczysz okienko w ktorym gorne nazywa sie c1 a drugie c2

dajesz test (na max speed)

patrzysz na wykresik i na liczbe 'avg' - dobra plyta to taka ktora ma avg ponizej 1.5, srednia to taka ponizej 20, marna <50 - powyzej jest tragedia - naturalnie jak pojawia ci sie c2 to juz jest gorzej - bo tego najczesciej nagrywarka juz nie potrafi skorygowac

teraz rada- nie nagrywaj szybko - pewnie kupujesz dosc gowniane plyty - nie warto - a jesli juz to nie pal szybciej niz 24x (i nie placz ze plyta ma napisane 48x i nagrywarka tez - to nic nie znaczy i sadze ze zrozumiesz jak ci powiem ze to tylko reklama (dotyczy to wszystkich nagrywarek i 90% plyt)

na litku 48246s najlepsze wyniki uzyskuje sie na 16x - choc wiem ze to predkosc nieakceptowalna dla domowych piratow i maniakow wyciskania siodmych potow z komputerow

zapraszam na forum.cdrinfo.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wlasnei nagrywam z x16 :)

dzieki za odpowiedz

JA zauważyłem że mói Liteon tak przy mniej więcej 40% nagrania płyty się dość mocno krztusił

wymieniłem bios w nagrywarce (na ten sam) - po prostu ją przeflashowałem mtkflashem i wszystko wróciło do normy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...