mikos Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 Niech mi ktos wyjasni jak to jest - czy płyty na nFoce (pod AMD XP) współpracuja z pamięciami ustawionymi na CL3 czy nie? Słyszałem, że sobie nie radzi ale coś mi nie pasuje. Kawał czasu temu kupiłem Epoxa 8RDA3+ i ramki HyperX3500 (DDR433 CL2.5). Rozpisywałem się wtedy na forum, bo miałem problem z dualem przy FSB200+.Wszystko wskazywało na płytę, bo wcale nie chciała się załadować winda jak odpalałem w dualu przy FSB200 a w singlu pamiątki wymiatały na 2-2-2-5 aż do FSB225. Wszystko się zmianiło jak wyszedł wreszcie bios wprowadzający autoprecharge do ramek. Dual się odpalał tak samo jak w singlu ale stabilność okazała się marna. Wcześniej jak próbowałem inne ramki (DDR400+) to i tak dual nie szedł z powodu płyty. Teraz z biosem który odpala wreszcie duala miałem możliwość odpalenia FSB200+ z innymi ramkami - Infeon DDR400 CL3 ECC. Pamiatki niby kupiaste (3-3-3-8) ale... no właśnie - działają bez problemowo mimo ustawienia CL3 (ECC wyłączyłem). Wygląda na to że nForce odpala jednak CL3. Wniosek nasuwa się tylko jeden - HyperX nie pójdzie na CL3 (przynajmniej mój). Probowałem odpalić HyperX w dualu ale na rzadnych timingach nie idzie powyżej FSB190 (a przecież nominalnie to DDR433!!!). W singlu jest OK. Można by olać duala ale mam teraz 2x256 i jak bym chcial dołożyć 512 zeby mieć 1G ramu to za Chiny nie odpale wyższego FSB niż 190. Spróbuje zareklamować ramki, tylko nie wiem na co je wymieniać? Wiem, że są zestawy dualne XyperX i może na coś takiego wymienie... Z resztą nie wiem jeszcze jak się do reklamacji odniesie sprzedawca :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 jesli pamieci sa CL3 jak np.Elixiry PC3200 to spokojnie plyta bedzie leciec na CL3,problemy zaczynaja sie z wiekszoscia pamieci CL2.5 wtedy nF2 zaczyna sie buntowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZTANGIEL Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 moja mobo sie nie buntuje . 3 solteki chodziły na cl2.5, kumpel obok w pokoju ma epoxa 8rda+ i tez pamiec chodzi na cl2.5 , cos inego musi miec wpływ na przypadki braku współpracy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 moja mobo sie nie buntuje . 3 solteki chodziły na cl2.5, kumpel obok w pokoju ma epoxa 8rda+ i tez pamiec chodzi na cl2.5 , cos inego musi miec wpływ na przypadki braku współpracy nie zrozumiales mnie......plyty na nF2 przewaznie niechca dzialac poprawnie na CL3 jesli pamieci sa CL2.5.Jesli pamieci sa CL3 to dzialaja bezproblemowo na CL3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZTANGIEL Opublikowano 27 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2003 hmm moje sa cl2.5 a na cl3 chodza bez problemu ... swoja droga czytalem kilka watków ze własnie pamieci cl3 nie chca brykac na cl3 :roll: sam juz nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...