Skocz do zawartości
Max01

Pentium4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie przesiadłem się z AMD 2000XP na P4 2.6C i moje zdziwienie!

Chłodzę sie wodą CPC ale zestaw z chłodnicą i na AMD miałem 30-38 stopni a na P4 49-65 stopni ! A miało być mniej tak przynajmniej podpowiadali koledzy. Moim zdanie winny jest stiker przyklejony na rdzeniu ( Sprzedawca zarzekał się że to nie przeszkadza ). Dodatkowo nie wiem ile taki p4 ma temperaturę optymalną ? a ile max ?

Woda w pojemniku jest zimna - od pokojowej wyższa o 2 stopnie.

Dodatkowo mam problem bo płyta MSI NEO na 865P nie trzyma napięcia 3,3 V tylko programik nadzorujący krzyczy że jest 2,9 V (Tak naprawdę nie wiem od czego to napięcie - jest w drugim okienku PC ALERT od MSI)

Zasilacz mam 350 watt

Pocieszeniem jest że sprzęt stabilnie pracuje na 3 GHz przy czym temp wzrasta do 73 stopni.

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Max01 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po 1) temp jest optymalna [w miare:/] mam ten sam proc , tyle ze na epox4pda2+ i temp w stressie na boxowym coolerze dochodzila do 65. po 2) cpc to jest takie gowno ze szkoda gadac , wiec nie mysl sobie ze uzyskasz na tym czyms chociaz malo zadowalajace temp . po 3) to nie plyta glowna nie trzyma napiecia tylko zasilacz masz do [gluteus maximus]. zasilacz pewnie masz megashit 350W , taki sam jak ja:/ moj proc chulal stabilnie na 3.2 przy tym megashicie.

po ostatnie.. niezlych masz kolegow:/ moze pora ich zmienic?:P [joke]

max temp p4 to bodajze 90C wiec narazie nie masz sie co martwic.

ale jesli chcesz sie cieszyc w pelni z kompa to radzilbym zainwestowac w jakis dobry zasilacz [chieftec roxx :P] i oczywiscie chlodznie [np zalman 7000a-cu].

ps. jaka masz grafe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź

zasilacz mam z CPC chłodzony wodą. Moim problemem jest to że komp stoi 1 m od łóżka w którym zazwyczaj śpi żona a tylko wtedy mam luz i mogę posiedzieć w necie itp Jej przeszkadza wszystko. A jak założyłem wodne chłodzenie to nic nie słychać - więc u mnie wiatraki odpadają. A są dobre zasilacze chłodzone wodą? Może jakiś link? Niestety obrabiam dużo video i wtedy procek się nagrzewa i spada zasilanie. Chyba zrobię drugi profil sprzętowy i powyłączam niepotrzebne urządzenia może to pomoże.

A tak nawiasem mówiąc AMD może się schować do P4 jesli chodzi o video!!! (byłem zwolennikiem AMD do soboty) Grafikę mam ATI Rage 128 VIVO - nie gram więc inna mi nie potrzebna za to mam DVRaptora do nieliniowej obróbki video - to jest fajna sprawa

Pozdrawiam

Max01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... niekoniecznie wiatraki odpadaja. chieftec chociazby 360W DF nie jest chlodzony woda ale ma 2 wiatraki ktore i tak sa praktycznie bezglosne. a co do tego zalmana7000a-cu on rowniez jest bezglosny , chyba ze trzymasz ucho kilka cm od niego.

a co do zasilek chlodzonych woda to z tego co wiem to tylko codeshity sa chlodzone woda i to tylko tym shitem C_C.

coprawda chieftec jest dosyc drogi [360W 250 , 420W 300] ale jest wart swojej ceny. a jesli koniecznie zalezy ci na ciszy [wc] to poszukaj na allegro i na tweaku w dziale sprzedam. widzialem niedawno ktos sprzedawal calkiem mily zestaw do wc za ~100 wiec mysle ze warto tym bardziej ze jest kilkukrotnie wydajniejszy niz C_C.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max01

1. tego stickera masz na blaszce od gory czy od spodu miedzy nozkami - jak od gory to ze 2-5*C mozesz miec dzieki niemu

2. chcesz zbic temp na procku nie zmianjac chlodzenia masz 2 wyjscia dokupic jakis wymiennik ciepla (jakas chlodnice ktora ma nie za gesto rozmieszczone finy zeby to dzialalo jako pasywne chlodzenie) lub dac wiekszy zbiornik wyrownawczy - zwiekszasz pojemnosc cieplna ukladu i woda nie bedzie sie tak szybko nagrzewala (np 30 L akwarium)

3. przeczytaj co napisane na tym zasilaczu - niestety dobrych zasilaczy firmowo chlodzonych woda nie ma na rynku - chyba ze zlozysz zamowienie w pewnej firmie - oni reklamuja sie ze na zamowienie klienta wpychaja wode do wybranego (przez klienta) modelu :) a jakiego jest wiele watkow na forum SPRZET

4. z napiecia +3.3V zasilane sa: plyta glowna, grafika i wszytko w PCI - tylko nie pisz ze Ty masz tego malo bo w normalnych zasialczach +3.3V jest powiazane z +5V (wyjatek ANTEC z serii TruePower) a z tego kozystaja praktycznie wszystkie urzadzenia poza wentylatorami i prockiem bo ten z +12V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak woda jest zmina to co da wymiennik ciepła ...

fakt moje przeoczenie :roll:

w takim wypadku moze poza tym ze blok zle przylega to cos blokuje przeplyw wody - weze gdzies zalamane (moze to nie to ale tez bym sprawdzil), moze blok zapowietrzony :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko sprawdzone woda płynie. Zaczep mam czteropunktowy ze śróba i dobrze dokręcony. Zadzwonię do sprzedawcy - nich ściąga stikersa. Nie jest on wcale taki cienki. A może przez ten zasilacz?

Sprawdziłem 300 watt od CPC tam gdzie napiecie ma być 3.3.v jest 3.01 v

teraz mam 46 stopni

Jutro dzwonie

Pozdrawiam

Max01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI ma taki program PCAlert i tam jest pomiar napięć. Wszystkie w normie oprócz 3.3 v i co chwila ten program wyje że jest ,,nie chalo''

A można przerobić mojego starego enlighta 250W do P4. Brak tylko tego poczwórnego złącza do procka?

Da się je dorobić?

Pozdrawiam

Max01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...A można przerobić mojego starego enlighta 250W do P4. Brak tylko tego poczwórnego złącza do procka?...

ile masz na +12V - jak ponizej 12-14A to IMO szkoda zachodu - chyba ze lubisz pracowac na zasilaczu wyzylowanym do granic wytrzymalosci :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi