Dr.Crash Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Właśnie otrzymałem info z następującym problemem. Pentium 4 1.6, płyta Abit (nie pamiętam modelu, ale z górnej półki), ddr ram pc2100, ale w gniazda te włożone pamięci pc 2700. Problem jest następujący, że należy parokrotnie zresetować kompa zanim zaskoczy. FSB= 133. Czy to wina może zastosowanych pamiątek? :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 13 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2002 Właśnie otrzymałem info z następującym problemem. Pentium 4 1.6, płyta Abit (nie pamiętam modelu, ale z górnej półki), ddr ram pc2100, ale w gniazda te włożone pamięci pc 2700. Problem jest następujący, że należy parokrotnie zresetować kompa zanim zaskoczy. FSB= 133. Czy to wina może zastosowanych pamiątek? :roll: Moze ale nie musi. Z tego co zauwazylem to moze byc wina....procka. W ten sposob bardzo latwo sprawdzic czy na ile P4 sie kreci. Ja mielam to samo i myslem ze to wina plyty, ale nie. Inne modele innych producentow zachowywaly sie identycznie. Jesli P4 jest zbyt wysoko taktowany to sie nie resetuje komp. Tzn po resecie nie wstaje tylko jest BS. Trzeba obnizac FSB i wtedy jest spoko. W tym wypadku jednak to nie zachodzi, moze wiec trzeba BIOS nowy zapodac? Czesciowo pomoga. Kiedys komp 1x na 20 startow sie nie podnosil i trzeba abylo resetowac, teraz z nowym BIOSem juz bez problemu (plyta ENMIC 4BCX+ na chipsecie i845D czyli odpowiednik EPoXa BDA2+ wiec oficjalnie bez wsparcia dla 133MHz FSB, a proc P4 2,53 B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 no tak, tylko z tego co mi wiadomo koleś ściągnął aktualizację najnowszego biosu, i jest tak samo. faktycznie, doradziłem mu aby obniżał fsb, ale on ma ustawione na 133. A może to wina pamiątek które wstawił? Jak wspomniałem, pamiątki są modelu pc 2700, a płyta jego obsługuje pc 2100. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 według mnie to pamiątki, przecierz płyta nie obsługuje 2700. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nozgul Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 Moze to tez byc wina zasilacza, mialem kiedy podobny problem, i sie okazalo ze zasilacz byl walniety Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 14 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2002 no tak, tylko z tego co mi wiadomo koleś ściągnął aktualizację najnowszego biosu, i jest tak samo. faktycznie, doradziłem mu aby obniżał fsb, ale on ma ustawione na 133. A może to wina pamiątek które wstawił? Jak wspomniałem, pamiątki są modelu pc 2700, a płyta jego obsługuje pc 2100. :? Nie wydaje mi sie. Pamieci same w sobie nie sa winne (predzej sa uszkodzone). Ja na swojej tez mam PC3000 i chodz na 177MHz, a plyta obsluguje oficjalnie tylko 133MHz PC2100 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...