Skocz do zawartości
Dimix

Athlon XP 3000+...da rade wiecej???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Wiec stalo sie,zostalem posiadaczem komputera z wyrzej wymienionym prockiem,jednak jak wiadomo,nie jest to orginalna sila procka,bo naprawde jest to tylko 2,17Ghz.Jestem ciekaw czy juz ktos sie przy tym bawil,i wycisnol cos wiecej,a jezeli tak,to w jaki sposob?

Druga sprawa jaka mnie nurtuje,to ze moja plyta HDD Maxtor 80GB 7200 obr/min. ma temperature 45 stopni,a czasami do 50 dochodzi,i czy jest to normalne?

Kompa dostalem juz w calosci z firmy w nagrode,wiec ciekawe czy da sie cos jeszcze w nim podkrecic.

Oto jego dane:

Athlon XP 3000+,plyta Micro-Star 2.0,512 ddram,HDD Maxtor 80GB 7200 obr/min.,grafika:ati radeon 9200 128ram.

Dzieki za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrofionka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh proc za 1500zł a tylko 512mb ramu płyta MSI i radek 9200 :D gratuluje składającemu ROTFL taki konfig. Oczywiscie ze sie da wykrecić ile?? tego nikt ci nie powie nikt nie jest wróżką musisz sam sprawdzić kręć na maxa podnosząc najpierw FSB a potem mnoznik oczywiscie w tym trakcie napiecie również. Postaraj sie uzysać maxymalną stabilna czestotliwość z jak najniższym mnożnikiem przy jak najwięszym FSB i jak najniższym napięciu. staraj sie nie przekroczyć 60C na procku ,najlepiej zdejmij prawy bok obudowy powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Wiec stalo sie,zostalem posiadaczem komputera z wyrzej wymienionym prockiem,jednak jak wiadomo,nie jest to orginalna sila procka,bo naprawde jest to tylko 2,17Ghz.Jestem ciekaw czy juz ktos sie przy tym bawil,i wycisnol cos wiecej,a jezeli tak,to w jaki sposob?

Druga sprawa jaka mnie nurtuje,to ze moja plyta HDD Maxtor 80GB 7200 obr/min. ma temperature 45 stopni,a czasami do 50 dochodzi,i czy jest to normalne?

Kompa dostalem juz w calosci z firmy w nagrode,wiec ciekawe czy da sie cos jeszcze w nim podkrecic.

Oto jego dane:

Athlon XP 3000+,plyta Micro-Star 2.0,512 ddram,HDD Maxtor 80GB 7200 obr/min.,grafika:ati radeon 9200 128ram.

Dzieki za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrofionka :wink:

3x LOL za to na czerwono za ten topic i za config

jak sie da to wroc do sklepo i zmien konfig (a wszczegolnosci proporcje proc-grafa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm....darowanemu koniowi nie zaglada sie w zeby,wiec nic na to nie poradze ze taka konfiguracja kompa,a do czego go bede uzywac?

Osiolek,gierki,no i troche prac biurowych,wiec nie jest tego duzo,ale chcialbym miec wiecej niz 2,17Ghz.

Co do zmiany konfiguracji,to nie wiem czy sie bardzo da,dlatego myslalem ze tu znajde jakies podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm....darowanemu koniowi nie zaglada sie w zeby,wiec nic na to nie poradze ze taka konfiguracja kompa,a do czego go bede uzywac?

Osiolek,gierki,no i troche prac biurowych,wiec nie jest tego duzo,ale chcialbym miec wiecej niz 2,17Ghz.

Co do zmiany konfiguracji,to nie wiem czy sie bardzo da,dlatego myslalem ze tu znajde jakies podpowiedzi.

cpu przeciez ci wystarczy do grania dlatego tez bym sobie darowal oc i tylko zmienil karte graficzna ,ona cie "hamuje" ;)

:twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu podkręcanie procka, nie uzyskasz wzrostu wydajności ani punktów w 3DMarku.

Ale jeżeli chcesz się pobawić i sprawdzić jak się kręci, to nie pytaj tylko bierz się do roboty. 3000XP podkręca się w taki sam sposób jak każdego XP. Próbuj :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marzyłem o takim zestawie od dawna.... :lol: Nie sądzę by był podkręcony, toż to klasyczna wersja kompa typu Makrokesz. Ja bym tam wywalił tę płytę, pamięć i grafę, sprzedał poprzedniego kompa ( pewnie jakiś miałeś) i za uzyskane pieniążki zrobił piękny upgrade wspomnianych elementów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...